O nouă lege pentru medicina şcolară. Vezi ce prevede.

manaAm depus un proiect legislativ ce vizează trecerea activităţii cabinetelor de medicină şcolară şi preşcolară precum şi a cabinetelor de medicină dentară pentru şcolari şi studenţi în coordonarea unui spital, prin completarea articolelor 190 şi 1901 din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Motivaţiile unui astfel de demers sunt legate în primul rand de clarificarea situaţiei acestui tip de asistenţă medicală care, deşi sunt finanţate de la bugetul Ministerului Sănătăţii, nu pot primi aceste sume direct ci doar prin intermediul primăriilor, întrucât legea 95/2006 nu prevede acest lucru. Prin modificarea legislativă propusă cabinetele de acest gen vor fi finanţate tot de la bugetul de stat dar către un spital care le arondează.

În al doilea rând, subordonarea acestui tip de asistenţă medicală unui spital, pe lângă faptul că respectă principiile descentralizării prevăzute de OUG162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, asigură multiple avantaje atât pentru desfăşurarea activităţii medicale cât şi pentru personalul din aceste cabinete:





1. asigurarea promptă şi constantă, prin farmacia spitalului, a medicamentelor şi materialelor sanitare necesare. Acum aceasta este greoaie şi sporadică întrucât se face prin Direcţia de Asistenţă Comunitară ce nu are prevăzute printre atribuţii şi acest gen de achiziţii;

2. prelucrarea instrumentarului medical şi a lenjeriei în staţia de sterilizare a spitalului şi în spălătorii destinate mediului medical. Acum sunt utilizate soluţii de compromis, precum utilizarea spălătoriilor de la căminele de bătrâni;

3. preluarea ritmică şi neutralizarea corespunzătoare a deşeurilor medicale;

4. personalul acestor cabinete va benefia atât de coordonarea mai bună din punct de vedere metodologic, întrucât aceasta se va face de către specialişti în domeniul medical şi nu de cei responsabili cu asistenţa socială cât şi de aplicarea actelor normative şi a Contractului Colectiv de Muncă specifice sectorului sanitar şi nu vor mai fi asimilaţi funcţionarilor publici angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Comunitară.

Concret, proiectul de act normativ, completaeză articolele 190 şi 1901 din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, mai précis lit.h) a alin.(2) al art.190 şi lit.b) şi d) al art. 1901 astfel încât finanţarea de la bugetul de stat a activităţilor şi asigurarea drepturilor salariale ale personalului precum şi asigurarea cheltuielilor de natura bunurilor şi serviciilor din cabinetele de medicină şcolară, cabinetele de medicină preşcolară , cabinetele de medicină dentară pentru şcolari şi studenţi va fi similară celei din celelalte activităţi medicale prevăzute în structura organizatorică a unui spital cabinete de medicină sportivă, planning familial, HIV/SIDA, distrofici, TBC, LSM.

Având în vedere argumentele prezentate, solicit adoptarea acestui proiect de lege care, deşi nu presupune niciun efort bugetar suplimentar, va asigura îmbunătăţirea activităţii medicale în aceste cabinete.

11 thoughts on “O nouă lege pentru medicina şcolară. Vezi ce prevede.

  1. mary

    Buna seara!Ma numesc Popovici Marieana,asist. medical principal licentiat,i-mi desfasor activitatea la cab.medical al Colegiului National,Iasi(Octavia i-mi cunoaste activitatea) si apreciez toate initiativele dumneavoastra dar in mod special pe aceasta cu medicina scolara. Doresc sa aduc niste completari la cele sustinute mai sus:
    -nu avem asigurat serviciu de metrologie pt. aparatura existenta:aparate de tensiune,cantare,aparatele din cabinetele stomatologice;
    -serviciile de spalatorie nu mai sunt asigurate de loc;
    -nu avem Contract colectiv de munca;
    -aprovizionare dificitara cu consumabile cum ar fi registrele de consultatie,de tratamente,de boli cronice,de educatie sanitara,condici,adeverinte medicale;
    -D.A.C.-ul asigura servicii asistatiilor sociali iar unitatile de invatamant ,prescolarilor,scolarilor si studentilor.
    Va multumesc ca sustineti si ac. segment al medicinei .Va doresc multa sanatate si mult succes!

  2. Anonymous

    Sunt asistenta medicala in medicina scolara,va multumesc mult pt initiativa sper sa si reusiti ceva’situatia noastra este insuportabila nu putem avea niciun fel de colaborare cu autoritatile locale,un dezastru.

  3. Sgrumala Gabriela

    Buna ziua! Ma numesc Gabriela Sgrumala. Sunt medic din Constanta. Care este situatia actuala a acestei propuneri legislative? 07.07.2015

  4. Tudor Ciuhodaru Post author

    E în dezbatere la Senat. Camera Deputaţilor e decizională.

  5. Tudor Ciuhodaru Post author

    Ştiu. De aceea încerc să schimb ceva. Ar fi bine dacă aş avea şi sprijinul dumneavoastră.

  6. bianca

    buna ziua ,sunt asistenta medicala pr la un cabinet medical scolar din oradea…..vreau sa va aduc la cunostiinta situatia dezastruoasa din acest sistem …de 7 ani de cand ne coordoneaza Administratia social comunitara Oradea drepturi nu avem ,medicamente primim o data pe an si alea insuficiente,suntem supranormati si batjocoriti de aceasta institutie,contract de munca colectiv nu avem,nu beneficiem de bonuri de masa ca ceilalti colegi din alte unitati sanitare ,suntem la limita disperarii datorita acestei administratii….in speranta ca se vor remedia aceste probleme ,va multumesc anticipat…..

  7. cristina popa

    Cui sa spunem?! Cine ne-ar putea ajuta? !Suntem mai rau ca in timpul comunistilor.D-voastra cum v-ati simti sa va evalueze agronomul ,juristul eventual cantonierul? Inainte de salarii avem nevoie de demnitate si respect altfel o sa tot pribegim prin lumea larga.,,Eu,de pilda,imi amintesc mai ales de faptele rele si,astfel,aproape ca as putea spune că,,orice timp care a trecut a fost mai rau,,daca prezentul nu mi s-ar părea la fel de ingrozitor ca trecutul;imi amintesc atatea fapte rele,atatea chipuri cinice si crunte,atatea fapte mirsave,incat memoria e pentru mine lumina infricosătoare dintr-un sordid muzeu al rusinii.;

  8. cristina popa

    Si daca reactionam cine te baga in seama ?Cine te ascultă? Te lasa sa urli cat poti si apoi rade de tine.Aceasta discriminare a cadrelor medicale scolare nu trebuie lasata nepedepsita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.