Pe frontul Spitalului de Urgenţe e înghesuială mare!

Conducerea Spitalului de Urgenţe, şefii Unităţii de Primire a Urgenţelor şi ai clinicilor de Chirurgie şi Ortopedie au tras un semnal de alarmă cu privire la supraaglomerarea a spitalului, dar şi condiţiile grele în care medicii îşi desfăşoară activitatea.

Cea mai gravă situaţie este la Clinica de Ortopedie, unde parcă eşti pe front. Clinica are doar 60 de paturi, dar zilnic sînt sute de pacienţi. Recordul a fost stabilit zilele trecute, cînd 400 de bolnavi cu fracturi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Conducerea unităţii spune că medicii lucrează în condiţii foarte grele din cauza lipsei de spaţiu, dar nici pacienţii internaţi cu diverse fracturi nu au parte de confortul hotelier necesar.

Deşi unitatea face demersuri în acest sens de cîteva luni, şefii spitalului speră să obţină sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru ca o parte din activitate să fie transferată în Institutul de Oncologie. În sprijinul acestui proiect sînt şi cei trei ieşeni aflaţi în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. "Sînt primele demersuri oficiale la Ministerul Sănătăţii, însoţite de documentaţia şi fundamentarea necesară. Sînt trei parlamentari în Comisia de Sănătate şi cu siguranţă această situaţie se va rezolva, iar Clinica de Ortopedie se va muta într-un corp al Institutului de Oncologie", ne-a spus deputatul Petru Movilă.

Medicii cred că este nevoie de această schimbare deoarece adresabilitatea pe partea de traumatologie este foarte mare. "Sînt foarte multe accidente rutiere şi toate au măcar un caz cu fracturi multiple. Aceşti pacienţi nu pot aşteptat şi trebuie operaţi. Zilnic, în această situaţie sînt 14 pacienţi şi într-o singură sală de operaţie, matematic vorbind, poţi opera numai 5 cazuri de dimineaţă pînă seara. În aceste condiţii, restul pacienţilor sînt amînaţi, nu pentru că nu vrem noi să-i operăm, ci pentru că nu avem unde. Ideal ar fi să avem cel puţin trei săli de operaţie, pentru că medici bine pregătiţi avem şi ar fi în sprijinul pacientului, care ar trebui operat la 6-12 ore de la producerea fracturii", ne-a spus prof.dr. Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie.

Aglomeraţia din spital afectează şi activitatea din UPU. "Pacienţii rămîn mult timp în UPU, pentru că în clinicii nu este loc. Cerem sprijinul tuturor minţilor luminate din sistemul sanitar să ne ajute să ne mutăm în noua clădire", ne-a spus dr. Tudor Ciuhodaru, şeful UPU. Minţile luminate de la minister ar trebui să plece urechea la argumentele medicilor, dacă nu de mila pacienţilor, măcar pentru cazul în care îi va lovi năpasta pe la Iaşi. (C.Mihăilă)

sursa: Evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.