Peste 1.000 de ieşeni au vrut să moară
Leave a reply
* de la începutul acestui an, peste 550 de persoane au încercat să îşi încheie socotelile cu viaţa, ingerând substanţe toxice sau medicamente * alte câteva sute şi-au tăiat venele, s-au aruncat de la înălţime sau au vrut să se spânzure * dacă în ţările vestice cei mai afectaţi sunt vârstnicii, la noi, tinerii îngroaşă rândurile celor care încearcă să îşi pună capăt zilelor * chiar dacă au fost salvaţi, unii nu au renunţat la ideea de a-şi face rău * la nivel mondial, în ultimii 50 de ani, numărul de decese prin suicid a crescut cu 60 la sută * medicii de la Spitalul de Urgenţe Iaşi propun o soluţie pentru a-i ajuta pe cei cu gânduri negre *
Copleşiţi de grijile cotidiene, dezamăgiţi în dragoste, supăraţi pe membrii familiei sau nemulţumiţi de lipsa unui loc de muncă şi de sărăcie, de la începutul acestui an, peste 1.000 de ieşeni au ajuns în grija medicilor după ce au încercat să îşi facă rău în mod intenţionat.
De la antidepresive la anticoncepţionale
Conform statisticilor realizate de Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan", din luna ianuarie şi până în prezent, peste 550 de persoane s-au intoxicat voluntar. Pe primul loc în topul substanţelor ingerate de persoanele care recurg la gesturi extreme din disperare se află diversele medicamente. Printre acestea se numără sedativele, anxioliticele, hipnoticele sau antidepresivele, dar şi antibioticele, medicamentele împotriva durerii sau chiar contraceptivele, uneori în cantităţi impresionante. "Intoxicaţiile cele mai grave sunt cele produse de medicaţia cardio-vasculară. În general, acestea sunt foarte greu de tratat, iar pacienţii pot rămâne cu sechele importante", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan", unde există o Clinică de Toxicologie specializată în astfel de cazuri.
Detergent, detartrant, clor...
Mai puţin folosite decât medicamentele, însă mult mai nocive, sunt substanţele toxice. De obicei, acestea sunt procurate din gospodărie şi au un potenţial letal ridicat. Nu de puţine ori, medicii de la Spitalul de Urgenţe au reuşit să salveze pacienţi care au încercat să-şi pună capăt vieţii înghiţind hipoclorit de sodiu, detergent, detartrant sau cloramină. "Intoxicaţiile cu substanţe de uz tehnic, din categoria organo-fosforaţilor, a insecticidelor sau cu etilen glicol (antigel - n.r.), sunt extrem de grave, afectând profund sistemele şi aparatele organismului uman. Sunt dificil de tratat, iar pacienţii pot rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii. Intoxicaţiile cu sodă caustică au o evoluţie trenantă şi sinuoasă, fiind foarte greu de controlat", a explicat dr. Ciuhodaru.
Încercări sângeroase
Pe lângă cei peste 550 de pacienţi cu intoxicaţii autoprovocate, de la începutul acestui an, la Spitalul de Urgenţe au ajuns şi peste 500 de persoane care au apelat la alte metode pentru a-şi face rău. Printre acestea se numără tăiatul cu lama sau cuţitul la nivelul antebraţelor, al gâtului sau al abdomenului, auto-înjunghierea sau tentativele de spânzurare. Alţi ieşeni au vrut să părăsească această lume aruncându-se de la înălţime sau dându-şi foc. Din fericire, în multe cazuri, membrii familiei sau prietenii au jucat un rol esenţial, pentru că i-au găsit pe cei încercaţi de gânduri negre la timp şi i-au dus la spital.
Totuşi, pentru că nu primesc, din diverse motive, suportul psihologic de care au nevoie, mulţi nu renunţă la ideea morţii după prima tentativă. Astfel, ajung "clienţi fideli" ai Spitalului de Urgenţe, cumulând chiar şi zeci de încercări de a-şi pune capăt vieţii. "Recidiva are risc maxim din prima zi şi până în a 21-a zi de la externare sau chiar pe durata spitalizării. Mai mult, 80-90 la sută din pacienţi nu sunt în evidenţele Spitalului de Psihiatrie cu boli psihice şi, prin urmare, nu beneficiază de suportul psihologic de care ar avea nevoie la timp", a mai precizat dr. Ciuhodaru.
Tineri şi supăraţi
Conform statisticilor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în ţările occidentale, cele mai multe cazuri de sinucidere sunt înregistrate în rândul celor cu vârste între 60 şi 65 de ani, cu o situaţie materială bună. La noi, însă, suicidul este a doua cauză de deces în rândul tinerilor între 15 şi 40 de ani. Dacă, în anii trecuţi, femeile erau mai afectate de acest fenomen decât bărbaţii, în prezent, raportul tinde să se egalizeze. Printre motivele invocate de cei care încearcă să îşi pună capăt vieţii se numără conflictele cu membrii familiei sau dezamăgirile amoroase, însă, foarte des, ieşenii vor să se sinucidă din cauza lipsurilor materiale şi a condiţiilor grele de trai. În ultimii ani, şi-a făcut apariţia şi fenomenul denumit de medici "sindromul Italia". Mulţi ieşeni cu parteneri plecaţi la muncă peste hotare încearcă să se sinucidă din cauza distanţei care îi separă de cei dragi.
Centru de Suicidologie la Iaşi
Alarmate de numărul tot mai mare de tentative de suicid cu care se confruntă, cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţe din Iaşi au găsit o soluţie. Este vorba despre proiectul Centrului Integrat Regional de Tratamente Intoxicaţii, Traumă şi Arşi (CIRTITA). Acesta ar trebui să includă şi un Centru de Excelenţă în Suicidologie. "Având în vedere riscul crescut de recidivă, aceşti pacienţi au nevoie de suport, atât medical, cât şi psihologic, încă de preluarea de către serviciul de urgenţe. Centrul ar trebui să ofere condiţii optime de tratament acestei categorii extrem de importante de cazuri. Deja, în serviciul nostru lucrează patru psihologi voluntari, care sunt chemaţi să asigure terapia de suport ori de câte ori este nevoie, pentru toţi aceşti pacienţi. Sperăm că demersul nostru va fi înţeles şi susţinut de autorităţi", a ţinut să precizeze dr. Ciuhodaru. Cu ajutorul mai multor ligi studenţeşti din Iaşi, Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan" a demarat o campanie de strângere de semnături pentru înfiinţarea CIRTITA.
Sursa: Flacara Iasului (Sorina Ciobanu)