Asistam la o premiera nationala. Puterea sustine o initiativa a opozitiei. Apreciez faptul ca echipa guvernamentala, reprezentata magistral de domnul Costoiu, a ajuns sa vada necesitatea cresterii salariilor rezidentilor si sa-mi sustina inititativa legislativa ce prevede posibilitatea transformarii salariilor rezidentilor in burse pentru a creste veniturile rezidentilor si a stimula tinerii medici sa ramana in tara.
Am initiat acest proiect legislativ in mai 2013. El a trecut de Senat si va intra in aceasta toamna in plenul Camerei Deputatilor. Poate ca pana atunci puterea nu se va razgandi...
Am aratat in repetate randuri ca Romania este tara cu cei mai putini medici din UE (doar doi la mia de locuitori, la jumatate din media europena) dar totodata si cea mai mare exportatoare de medici.
Lipsa unei strategii in acest domeniu ne costa vieti si bani. Suprapunerea cu nivelul redus de trai duce la recorduri nedorite de morbiditate si mortalitate legate de diverse patologii. Numarul mic de medici, absenta unor anumite specialitati in mai multe judete sau chiar absenta medicilor in peste 100 de localitati duce la temporizarea interventiilor, plimbarea pacientilor intre spitale sau chiar intre marile centre medicale, supraaglomerarea serviciilor medicale, risc de complicatii si malpraxis. Gaura bugetara provocata de pregatirea celor 8000 de medicinisti care au ales strainatatea ajunge la 64 de milioane de euro dar este mult mai mare fata de cele 40 milioane cat ne-ar fi costat dublarea salariilor pentru mentinerea lor in tara.
Proiectul legislativ asigura o strategie de mentinere a medicinistilor in tara prin masuri de natura economica.
Concret se introduce o noua optiune pentru absolventii admisi la rezidentiatul pe loc la care remuneratia se va asigura sub forma de bursa de studii acordata de ministerul educatiei. Aceasta forma de plata va duce la dublarea salariilor rezidentilor conditionata de obligatia de a lucra minim cinci ani in tara la o unitate sanitara publica din momentul obtinerii titlului de specialist. Cei care opteaza pentru aceasta forma de rezidentiat vor avea conditii mai bune pe perioada studiilor, se vor putea pregati mai bine si vor ramane in Romania. Statul va castiga prin faptul ca acesti oameni vor asigura specialitatile deficitare in zone deficitare, vor plati taxe si impozite si nu in ultimul rand se vor mentine in tara banii cheltuiti pe formarea profesionala.
Fara o astfel de strategie exportul de medicinisti va continua sa creasca. Analizele din ultimii ani arata clar ca acest lucru are conditionare economica. Salariile mici, blocarea posturilor si conditiile de munca au facut ca in 2012 numarul de medici sa scada sub nivelul critic de 40.000 medici. La acest inceput de an mai avem doar 39.813 medici, cu aproape 15000 mai putini fata de 1990. Medicii rezidenti castiga doar cinci lei (1,38 euro) pe ora, de zece ori mai putin decat un coleg din occident si dupa 3-7 ani de umilinte aleg o alta tara in care pot avea un trai decent.
Acest proiect legislativ le da sansa de a ne trata chiar in aceasta tara.