Proiectul CIRTITA, la Prefectură
Leave a reply
* ieri, la Colegiul Prefectural, a avut loc prezentarea şi lansarea oficială a proiectului CIRTITA, iniţiat de Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan" * acesta a fost primit cu entuziasm de prefectul Nicuşor Păduraru, care a promis că va susţine iniţiativa * o posibilă locaţie a centrului, până va fi finalizat Spitalul Regional de Urgenţe, este Spitalul Militar * au apărut şi primele donaţii în acest proiect, în valoare de 5 mii de lei *
Proiectul CIRTITA - Centrul Integrat Regional de Tratamente Intoxicaţii, Traume şi Arsuri - care include şi Centrul de Excelenţă în Suicidologie, a fost prezentat ieri în Colegiul Prefectural. Proiectul a fost primit cu entuziasm de prefectul Nicuşor Păduraru şi de instituţiile deconcentrate din subordinea Prefecturii Iaşi. Iniţiativa îi aparţine doctorului Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan" şi a plecat de la ideea prevenirii fenomenulului suicidar. "Ne aflăm pe locul 24 în Europa la numărul suicidelor, un loc bun, dar tocmai acum e cel mai potrivit moment să luptăm pentru a preveni fenomenul", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan". Impresionat, prefectul Nicuşor Păduraru a dat asigurări că acest proiect va avea sprijinul Prefecturii Iaşi şi al instituţiilor din subordine. "Instituţiile care au informaţii şi care au activităţi legate de cazuistica centrului CIRTITA, aşa cum este el numit, vor colabora şi vor încheia chiar protocoale cu acest proiect, pentru că el trebuie să devină viabil. Eu consider că proiectul vine în întâmpinarea unui fenomen social şi care are nevoie de atenţia noastră şi o să aibă tot sprijinul în ceea ce ne priveşte pe noi, inclusiv ceea ce va însemna finanţare ulterioară din fonduri structurale. Este un proiect pilot, un proiect modern, adaptat la o cerinţă socială şi este coordonat de o persoană extrem de dinamică, care face ca acest proiect să devină viabil", a declarat prefectul Nicuşor Păduraru.
Mai mulţi sinucigaşi decât victime ale accidentelor
Potrivit statisticilor, la fiecare trei secunde există o tentativă de suicid şi în fiecare zi, o persoană moare din această cauză. De asemenea, de la an la an, numărul sinucigaşilor din România a crescut tot mai mult, în 2004 fiind 2700 de persoane, în 2005 fiind 2900, iar în 2006 fiind aproape 3200 de persoane. În plus, statistic vorbind, numărul persoanelor care au murit în urma suicidului este mai mare decât cel al persoanelor care au murit în accidente rutiere. "Mă bucur că acest proiect intră deja într-o etapă ulterioară de dezvoltare, cred că în momentul în care instituţiile îşi vor finaliza protocoalele, finanţarea va veni şi cred că se va găsi şi o locaţie adecvată pentru acest centru, pentru că sunt probleme din ce în ce mai mari, este o epidemie de suicid în Moldova, iar singurul care poate asigura suportul medico-chirurgical este Spitalul "Sf. Ioan". Lucrurile se vor accelera pentru că inima mea va fi lângă inima «cârtiţei»", a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.
Centrul CIRTITA la Spitalul Militar
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Mihnea Hurmuzache, prezent şi el la conferinţa de presă, a susţinut că proiectul propus de doctorul Ciuhodaru poate fi pus în aplicare, până la finalizarea Spitalului Regional de Urgenţe, la Spitalul Militar, mai ales că acesta se află în vecinătatea spitalului de Urgenţe "Sf. Ioan". "Proiectul CIRTITA, din punctul nostru de vedere, este lăudabil pentru că reuşeşte să antreneze mai multe instituţii şi mai multe forţe care au un rol esenţial în prevenirea acestui flagel pe care îl reprezintă suicidul la ora actuală. Sperăm că, în afară de suportul moral, vom putea în viitorul apropiat să asigurăm şi o locaţie. Cea la care ne gândim într-o primă etapă va fi foarte aproape de Spitalul de Urgenţe, respectiv în Spitalul Militar, şi pentru viitor, ne gândim ca locaţia centrului să fie la Spitalul Regional", a declarat dr. Mihnea Hurmuzachi, directorul ASP. Proiectul lansat de medicii de la Spitalul de Urgenţe "Sf. Ioan" a început să capete consistenţă. "Legat de acest proiect, deja am reuşit să realizăm un e-mail pe care să se poată păstra o legătură continuă cu psihologii noştri, care sunt voluntari, şi un număr de telefon care poate fi accesat. Deocamdată acest număr e de ordin mai mult instituţional, dar ulterior avem de gând să dezvoltăm cu unele reţele de telefonie, un help-line la care să se poată suna gratuit şi la care potenţialii pacienţi să aibă atât suport psihologic, cât şi ajutor, dacă este nevoie. Spre bucuria noastră, s-a înregistrat deja interesul comunităţii şi primele donaţii în contul CIRTITEI au apărut şi sperăm că primii 5000 de lei strânşi vor fi de bun augur pentru evoluţia proiectului", a declarat managerul spitalului "Sf. Ioan", dr. Lucian Popa.
Sursa: Flacara Iasului (Loredana Popovici)