Majoritatea parlamentara functioneza acum ca o masina de spalat pentru cei cu probleme cu justitia. Proiectul meu de lege ii trimite direct in fata justitiei, imediat si fara alte avize, pe parlamentarii suspecti de coruptie.
Mai précis, prin acest demers legislativ, pentru inceperea anchetei, urmarii penale si a arestarii parlamentarilor nu va mai fi necesar avizul camerei din care fac parte. In plus, pentru deplina independenta a justiei, va fi abrogata si existenta unor proceduri speciale de retinere, arestare sau perchezitie a parlamentarilor, prevazute la articolul 24 din Statut deputatilor si senatorilor.
Concret, alineatul (2) al articolui 72 din Constitutie, se modifica si va avea urmatorul continut ,, Deputaţii şi senatorii pot fi anchetati, urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului fără încuviinţarea Camerei din care fac parte. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”
Un bilant rapid arata ca pana azi cel putin 20 de alesi au avut sau au probleme cu legea, in principal pentru acte de coruptie, carora li s-au mai alaturat alti 32 de incompatibili si, cireasa de pe tortul coruptiei, cei 9 ministri ai educatiei implicati in dosarul Microsoft.
Conform alineatului (2) al articolui 16 din Constitutia Romaniei: nimeni nu e mai presus de lege.
Asta in teorie. In practica, desi conform alineatului (1) al articolului 72 din aceeasi Constitutie deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, exista numeroase situatii in care majoritatea parlamentara s-a opus ridicarii imunitatii in cazul alesilor suspectati de coruptie.
Majoritatea parlamentara a refuzat sa aprobe inceperea urmaririi penale a patru alesi, pe numele lor de palamentar Vosganian, Borbely, Dobre si Chitoiu asa cum a refuzat si ridicarea imunitatii in vederea arestarii a altor doi deputati: Cosma si. Stan.
Asigurarea imunitatii celor suspectati de coruptie nu a ramas fara mentiuni negative. Parlamentul este considerat drept o institutie care impiedica independenta justiei,in raportul UE privind coruptia din cele 28 de state, care incalca statul de drept, in raportul MCV si care nu respecta standardele statului de drept, in raportul Departamentului de Stat. Prin protejarea coruptiei statul roman este discreditat iar eforturile de intrare in Schengen, spre binele cetatenilor si a economiei, sunt sortite esecului.
Pentru ca majoritatea parlamenta sa nu mai obstructioneze actul de justitie, consider ca este o urgenta pentru Romania adoptarea acestui proiect de lege.
De ce au au apărut problemele acute cu justiția, în fapt cu ordinea morală, economică și socială?
Nu s-a lucrat la rădăcină, s-a tot afânat pământul până ce bubele s-au transformat în ceea ce nicio terapie nu mai vindecă, după, sau ănainte de operații.