Ministerul sanatatii dauneaza grav sanatatii. Atunci cand afirma ca ,,protestele personalului medical nu se justifica” ii raspund prin invitatia de a face de garda cu mine la urgente. Constatam cu dupa un an de ,,reforma” pe hartie pacientul a ajuns cu adevarat in centrul sistemului de sanatate. A ajuns acolo dar a ramas si fara medicamente si fara spitale si fara personal medical dar cu datoria de onoare de a achita noi taxe pentru sanatate, precum coplata. Nu s-a redeschis niciunul dintre spitalele sacrificate de guvernarea precedenta, bugetul sanatatii este in continuare insuficient, nu s-a inceput constructia vreunui spital regional, posturile din sistem au ramas blocate iar epopeea tragica a pacientilor oncologici continua.
Le oferim celor care ne conduc vremelnic sanatatea noastra 13 motive pentru demiterea conducerii ministerului sanatatii:
1. Criza citostaticelor: Premierul Victor Ponta spunea pe 25 ianuarie ca e justificat sa i se ceara demisia si ca problema va fi rezolvata in trei zile. Poate ca ne vom vedea in fiecare luna in piata ca sa-i reamintim acest lucru pentru ca aceasta criza continua sa existe.
2. Institutul Inimii Cluj: lipsa finantarii a dus la reducerea numarului de operatii iar in ultima luna s-au operat doar cazurile urgente. Medicii au făcut doar câte o operaţie pe săptămână si in aceste conditii multi dintre ei prefera sa plece catre clinicile private sau să îşi ia concediu fără plată şi să lucreze în clinici private. Institul de boli cardiovasculare Targu-Mures: cincezi si cinci de inimi aruncate la gunoi, niciun transplant, dificultati in efectuarea interventiilor chirurgicale;
3. Institutul Cantacuzino: am propus ca acesta sa fie considerat ca institutie strategica si sa primeasca finantarea necesara pentru reluarea activitatii dar patru ministri ai sanatatii prefera sa importe la sume incredibile vaccinuri si sa refuze romanilor dreptul la asistenta medicala.
4. Desfiintarea Spitalul de Urgente,, Sfantul Ioan” si a Centrului de Trauma si Toxicologie Iasi-singurul spital de urgente desfiintat in Romania, cresterea enorma a timpilor de asteptare, pacienti plimbati intre spitale, conditii mizerabile de tratament, supraglomerare si pierderi pentru Iasi de peste 20 de milioane de euro. Am propus la proiectul de buget alocarea fondurilor pentru spitalul regional dar parlamentarii USL din Moldova au votat impotriva sanatatii celor care i-au ales.
5. Programul national de imunizare gratuita – antitetanos - Normele aberante ale contractului cadru scot vaccinarea antitetanica din programul national de imunizare gratuita. Institutul Cantacuzino aproape ca a pus lacatul pe usa iar acum acest vaccin se importa la preturi de zece ori mai mari. Si mai grav este faptul ca nu sunt surse de finantare si ca bugetul alocat medicinei de familie nu permite achizitionarea acestui vaccin.
Urmeaza perioada muncilor agricole iar cei ce necesita acest vaccin fie vor renunta la prezentarea la medicul de familie pentru ca sunt costuri importante legate de aceasta vaccinare (aproape 10% dintr-o pensie), fie vor fi nevoiti sa scoata din buzunar alti bani pentru a ajunge la UPU. Aceasta va duce la cresterea numarului de cazuri de tetanos sau la supragomerarea si blocarea activitatii din Unitatile de Primire a Urgentelor
6. Taierea fondurilor pentru asistenta stomatologica a copiilor si a celor pentru asigurarea asitentei medicale a nou nascutilor;
7. Distrugerea ambulantei: bugetul cu 15-30% mai mic fata de 2012 ridica mari semne de intrebare privind functionarea in ultimul trimestru.
8. Cel mai mic buget al sanatatii din Europa (mai mic decat al Albaniei) si finantarea de mizerie a spitalelor: managerii unitatilor sanitare sustin că banii alocaţi de casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor si ca nu pot fi luate în calcul si tratamentele pacienţilor.
In aceste conditii cele mai multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă, ar putea să fie in curand inchise in conditiile in care fondurile au fost diminuate in diverse spitale intre 5 si 30%.
In replica ministerul afirma cu cinism ca managerii sunt numiti politic si nu au capacitatea de a intelege ca sunt prevazute sume suplimentare pentru ambulatoriu, centre multifunctionale si servicii paraclinice.
9. Cel mai costisitor esec al austeritatii: exodul medicilor Paradoxal avem de patru ori mai multi absolventi de medicina decat Franta dar de patru ori mai putini medici decat studenti la medicina. Acest fapt se datoreaza si ordonantei de urgenta nr.34/2009 ce limiteaza scoaterea la concurs a posturilor din sistemul medical, atat prin restrictionarea numarului de posturilor la maxim 15% din cele vacantate cat si prin restrictii bugetare. Ministerul mi-a respins toate proiectele legislative ce vizau cresterea salariilor rezidentilor.
10. Cea mai scumpa maculatura din istorie 180 de milioane de euro au fost cheltuiti pe un asa-zis program national de evaluare a starii de sanatate a populatie ale carui concluzii se lasa inca asteptate la mai bine de cinci ani de la incheiere.
Citand un fost ministru al sanatatii putem spune ca ,,obiectivul acestei evaluări nu a fost atins. Programul a fost un eşec total, de la început până la sfârşit. Din rezultatele programului de evaluare a sănătăţii, derulat între 2007 şi 2008, nu se poate, sub nicio formă, evalua, cu limite de eroare admisibile şi previzibile, starea de sănătate a românilor.
Cheltuielile administrative au ajuns la aproape 30 de milioane de euro din care aproximativ 20 de milioane au fost destinate papetariei si biroticii iar alte 10 milioane pentru dotarea cu laptopuri a medicilor de familie.
Studiile de fezabilitate pentru spitale imaginare ne-au costat alte 11 milioane de euro, ce reprezinta cea mai scumpa maculatura din intreaga UE. Pana acum nici macar un spital de acest gen nu a fost construit iar ministerul anunta cu seninatate ca va reactualiza aceste studii. Evident cu noi costuri.
11. Coplata;
12. Sponsorizarile pentru luxul cabinetelor ministeriale;
13. Centralizarea achizitiilor in buzunarele ministerului si subordonarea casei de asigurari de sanatate.
Si daca tot se vorbeste de salarizare in functie de performanta ma intreb, desigur retoric, ce salariu ar trebui sa aiba conducerea acestui minister
Subiectul merita tratat pe larg, asa ca va felicit pentru conceperea acestui articol. Lipseste insa indicarea unor surse credibile de informatie. De exemplu: cifre cu bugetul Albaniei si cel al Romaniei, numarul de studenti si numarul de medici din Romania, numarul de studenti si numarul de medici din Franta, pretul unui vaccin antitetanos fabricat la Inst. Cantacuziono si pretul celui pe care il importam acum. Ati fi mult mai credibil folosind argumente si fapte documentate iar noi am fi mult mai dispusi sa va ascultam
Sunt date oficiale pe care le gasiti si pe internet. Cu aleasa consideratie, Tudor Ciuhodaru
ar mai fi inca un lucru domnule doctor : desfintarea compartimentului de terapie in sectia neurologie ; fizic ,compartimentul in sine este prezent, munca este aceeasi si din ce in ce mai grea, dar sporul de terapie ne-a fost luat in 2010 cu promisiunea ca va fi suspendat pe o perioada scurta de timp. Am facut memorii peste memorii cu semnaturile intregului personal catre minister, dar nu am primit niciun raspuns pozitiv Si sa va spun sincer domnule doctor, munca noastra si ingrijirea pe care o acordam bolnavilor vasculari, nu se compara cu cea pe care o face personalul unei sectii de cardiologie de exemplu, care au in continuare program de 8 ore, salariul este identic cu al nostru si pe deasupra li se recunoaste compartimentul de terapie cu sporuri cu tot!
semneaza : o asistenta epuizata si satula de mizeria din sistem
Trimiteti pe tudorciuhodaru@yahoo.co.uk un memoriu cu datele concrete si voi interpela ministerul sanatatii pentru rezolvarea acestei probleme.
Doamna Ramona… pacat ca semneaza doar o asistenta “epuizata si satula de mizeria din sistem… ar putea sa mai semneze pe lângă dvs. Alte câteva sute.. asa… local… ! Oricum ai dao cei ce muncesc’ muncesc pt ca asta stiu sa faca.. cei care ciordesc o fac pt ca atat stiu sa faca si ai doare numai an traista! …Sunt curios cat o sa mai tina*
o sa mai tina,ca nu avem nici o perspectiva,numai initiative tampite;inainte lumea se mai ruga pentru succes,familie,etc;acum se roaga numai de sanatate,ideea de a se imbolnavi si a ajunge la doctor ii inebuneste pur si simplu….si ajung sa ingroase randurile farmaciilor indopandu-se cu vitamine si imunostimulatoare si ale naturistilor cautand panacee universale care le fac mai mult rau decat bine!