S-a născut CIRTITA

Ieri, conducerea Spitalului de Urgenţe şi ligile studenţeşti ieşene au lansat proiectul de înfiinţare a Centrului de Suicidologie în cadrul celui Integrat Regional de Tratamente, Intoxicaţii, Traume şi Arsuri (CIRTITA).

upu-cirtita.jpgProiectul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Naţională Antidrog, Colegiul Medicilor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Penitenciarul de Maximă Siguranţă. Primul care a semnat pentru naşterea centrului a fost dr. Lucian Popa, managerul spitalului. Şeful UPU, dr. Tudor Ciuhodaru, intenţionează să acceseze fonduri europene pentru dotarea cu aparatură a centrului. "CIRTITA va corespunde tuturor normelor europene privind tratarea şi consilierea persoanelor care recurg la gesturi suicidale. UE pune mare accent pe rezolvarea problemelor acestor persoane şi este interesată să finanţeze un astfel de proiect. Săptămînal, la noi ajung, în medie, cam 30 de oameni care au vrut să încheie socotelile cu viaţa, iar anual tratăm peste 1.000. Cele mai multe persoane sînt diagnosticate cu intoxicaţii medicamentoase voluntare", a precizat dr. Ciuhodaru. Medicii spun că principalele cauze ale gesturilor sinucigaşe sînt consumul excesiv de alcool, problemele sentimentale şi cele familiale. "Ca şi în alte ţări europene, acest centru va asigura asistenţă de urgenţă non‑stop. Un atu este că pacienţii vor primi consiliere psihologică, poate cea mai importantă cale spre vindecare a celor cu tentative de sinucidere", a adăugat dr. Ciuhodaru. (C.M.)

Sursa: Evenimentul

3 thoughts on “S-a născut CIRTITA

  1. pantiru nicu

    este foarte necesar acest centru succes DR.CIUHODARU UN MEDIC FOARTE INIMOS

  2. petra

    in sfarsit, intram in randul tarilor civilizate! bravo dle ciuhodaru, avem nevoie de oameni (mai ales medici) cu spirit civic, care cam lipseste la romani.
    O sa rupem gura tuturor cu “cartita” noastra!
    Sa auzim de bine!
    Sa traiti bine!

  3. ciuho

    Nu vrem sa “rupem” gura nimanui. Vrem sa gasim solutii adaptate necesitatilor momentului. Suntem robacii din sistem si vrem sa gasim solutii functionale la ceea ce vedem zi de zi. Sa nu uitam ca suntem o echipa. Proiectul implica multiple institutii, unele fara activitate medicala. Ceea ce incercam noi, chiar daca este greu, pare realizabil. Speram ca acest proiect CIRTITA sa se dezvolte progresiv si unitar pentru a avea utilitate reala si nu doar la nivel propagandistic. Nu pot sa neg ca sunt incintat de sustinere dar prefer cea sub forma de actiune. Asa sunt eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.