S-au dublat sinuciderile

spital-cirtita.jpgIasul este plasat de statistici, la nivel national, pe un ingrijorator "podium al sinucigasilor". Inaintea judetului nostru se mai afla doar Harghita si Covasna. Anul trecut, medicii ieseni s-au luptat sa pastreze in viata in jur de 1500 de oameni care si-au pus in gind sa moara. Urmeaza primavara, anotimp despre care medicii si psihologii sustin ca au loc cele mai multe tentative de sinucidere.

In fiecare zi, patru ieseni incearca sa incheie socotelile cu viata. Cel putin asta arata cel mai recent studiu la care lucreaza echipa centrului de suicidologie. Astfel, in anul 2007, peste 1.500 de ieseni au avut tentative de sinucidere, dublu fata de 2004. In topul national ne situam pe un ingrijorator loc 3, dupa judetele Harghita si Covasna.


Printre cele mai importante motive: consumul de alcool si saracia. Sumele cheltuite pentru intoarcerea celor care au apucat-o pe calea mortii sint pe masura. 13.000 de lei costa spitalizarea unui pacient care si-a dat foc. Nici medicamentele pentru bolnavii psihici nu sint mai ieftine.


Anual, peste 1,6 milioane de lei sunt cheltuiti pe iesenii cu risc. Holboca, Raducaneni sau Cotnari - sint comunele iesene unde disperarea pare ca pune stapinire pe oameni mai mult ca in alte zone. Localitatile coincid si cu zonele viticole importante ale judetului, iar numarul tentativelor de suicid creste simtitor primavara.


De altfel, la Iasi s-a infiintat anul trecut un centru pentru tratarea si consilierea celor care incearca sa se sinucida. Centrului Integrat Regional de Tratamente Intoxicatii Traume si Arsuri, CIRTITA, asa cum este denumit centrul, este condus de dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului de Urgente Iasi. institutia a fost infiintata tocmai din cauza cresterii ingrijoratoare a numarului de tentative de suicid.


Fenomenul suicidului atinge in judetul nostru cote tot mai alarmante. Anul trecut s-au inregistrat aproximativ 1.500 de persoane care au recurs la diferite metode de sinucidere. Cifra este dubla fata de anul 2004, cind erau in jur de 700 de tentative.


„Lucram la o statistica exacta si din primele rezultate cifrele ne uimesc si pe noi. Sintem dupa Harghita si Covasna, judete unde traiesc mai multi unguri, despre care se stie ca suporta mai greu problemele vietii. De exemplu, pe anul 2007 avem o medie de patru autolitici pe zi", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire a Urgentelor de la Spitalului de Urgente „Sf. Ioan".


Explozia cazurilor de suicid s-ar mai explica si prin faptul ca zona Iasului este una din cele mai sarace din tara. „O crestere semnificativa a incercarilor de sinucidere, dar si a gesturilor finalizate s-a remarcat dupa anul 2000. Probabil ca in perioada anilor 90, imediat dupa Revolutie, oamenii s-au relaxat si nu au mai avut timp de astfel de preocupari. Imediat dupa ce traiul a devenit din ce in ce mai greu, avem de-a face cu un val consistent de astfel de gesturi", a completat dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola".


Costuri uriase de tratament si terapie


Cei mai costisitori pacienti sint cei care au supravietuit dupa ce au incercat sa se omoare prin autoincendiere. De exemplu, pentru un singur pacient care s-a autoincendiat si este internat la Sectia de Arsi se cheltui, in medie, 13.000 de lei pentru 8 zile de spitalizare. Pe linga autoliticii care isi manifesta brusc actul suicidar, mai exista o categorie de persoane care au un psihic labil, predispus la astfel de gesturi.


Astfel de persoane cu risc ajung sa fie internate la Spitalul de Psihiatrie „Socola". Medicatia folosita pentru pacienti atinge valori la fel de consistente. In consecinta, tratamentul unui depresiv, administrat doua saptamini costa cel putin 600 de lei.


Ca o suma totala platita pentru medicamentele care ajuta la alungarea gindului suicidar, Spitalul de Psihiatrie „Socola" contabilizeaza in jur de 1,6 milioane de lei pe anul trecut.


Vinul si sinuciderile merg mina in mina


„Din pacate, nu cred ca este vreo localitate din judet in care sa nu fi existat in ultimii ani cel putin o tentativa sau o sinucidere reusita, insa cei mai multi vin din comunele Raducaneni, Cotnari sau Holboca", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.


Faptul ca localitatile de provenienta a celor mai multe cazuri coincid cu cele in care se face vin, poate fi una din explicatii. „Cele mai multe tentative au loc pe fondul consumului de alcool. In acel moment, omul constientizeaza situatia grea in care se afla, toate problemele il apasa si sub aburii bauturii nu vede alta solutie decit sa moara", explica dr. Calin Scripcaru mecanismul care duce uneori la ideea sinuciderii.


Primavara e sezonul preferat


Paradoxal, am putea spune, primavara, cind toata natura renaste la viata, unii oameni vor sa moara. In ziua de luni a primei saptamini din luna, doctorii au observat o anumita fluctuatie a numarului de cazuri. „Primavara au loc modificari hormonale ciudate in organism. Mai exista si persoane care au predispozitie genetica la asa ceva", a explicat dr. Calin Scripcaru.


Cele mai frecvente metode de sinucidere sint inghitirea de substante toxice, plagile taiate si autoincendierea. Medicii avertizeaza ca primul simptom ar fi depresia. „Aceste persoane au halucinatii si diferite simptome psihotice. De cele mai multe ori, pacientii ajung in acest stadiu din cauza ca au suferit un soc pe care il resimt cel mai mult primavara. Barbatii sint cei mai vulnerabili", a explicat dr. Serban Turliuc, medic primar in cadrul Spitalului „Socola".


De ce se inmultesc tentativele de suicid primavara?


Psihologii arata de ce primavara se inregistreaza mai multe tentative de suicid decit in restul anului. „In primul rind este vorba despre cauze fiziologice. Organismul este devitaminizat si reactioneaza negativ la factorii de stres. Exista o relatie strinsa intre fiziologic si psihicul uman, iar atunci cind apare o stare fizica proasta intervin si gindurile negative. Tocmai de aceea, primavara, cind totul renaste la viata, acest inceput poate sa contravina cu esecurile si frustrarile personale. Perceptia sinelui se accentueaza in acest anotimp", explica psiholog Ermina Sorocianu.


Sursa: Ziarul de Iasi (Daniela Farcas)

One thought on “S-au dublat sinuciderile

  1. Mihai

    Eu zic ca, cauza sinuciderilor mari din Iasi, sunt frecventele joase scoase de motoarele masinilor. Iasul este cel mai poluat fonic si gazos de la masini auto, din Moldova, si printre orasele cu cei mai multi locuitori pe metru patrat din Europa. Frecventele joase au influente emotionale puternice, la oameni si animale. La intorsura Buzaului, unde vin din scoarta terestra frecvente joase puternice (placile tectonice se freaca intre ele), sunt paduri de unde au fugit si pasarile, nu numai animalele! Din pacate din Iasi nu pot fugi oamenii de infrasunetele scoase de motoarele auto, caci aici au servici, copii la scoala, locuinta…

Leave a Reply

Your email address will not be published.