Romania este in primele 10 locuri din Europa la incidenta infectiilor cu transmitere sexuala dar informatiile privind dimensiunea reala a problemei este probabil subevaluata intrucat depinde de modalitatile de supraveghere epidemiologica, modul de raportare si implicit de finantare.
1.Un milion de romani sufera de o infectie cu transmitere sexuala.
2.Doi din 10 tineri cred ca lipsa oricarui simptom vizibil e echivalenta cu lipsa bolii.
3.Numarul ce mai mare de cazuri (30 la suta de mii) se inregistreaza la grupa de varsta 15-45 de ani.
4. Sunt frecvente comportamentele sexuale de risc: precoce, cu parteneri multipli, neprotejat, mame minore, avorturi la cerere.
Peste jumate ( 56,3% ) din tinere sub 20 ani şi majoritatea(80,5%)% dintre tinerii de aceeaşi vârstă si-au inceput viaţa sexuală iar peste o treime (34%) dintre femei si majoritea barbatilor(86%) declara relatii sexuale cu parteneri mutliplii mergand.in cazul barbatilor la mai mult de patru partenere ( 62%) sau chiar mai mult de zece ( 27%). Riscul bolilor cu transmisie sexuala este subestimat, 75% dintre femei şi 69% dintre bărbaţi, considera foarte scazut sau inexistent riscul infectarii iar adolescentii le considera foarte usor curabile. Cele 8500 de mame minore din fiecare an ne situeaza pe primul loc in Europa.S-a ajuns la situatia in care din 1000 de femei care nasc 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort iar daca reusesc sa duca sarcina pana la capat exista riscul major ca nou nascutul sa fie abandonat iar tanara mama sa aiba dificultati de integrare sociala. Cei peste 40000 de copii abandonati in Romania la care se adauga alti 300000 lasati in grija rudelor sunt dovada amplorii acestui fenomen. In România o sarcina nedorita este intrerupta la fiecare cinci minute. si sunt peste 100000 de avorturi in fiecare an. In loc sa ne preocupe politicile nationale privind sanatatea reproducerii si sa alocam fonduri pentru profilaxia sarcinilor nedorite am ajuns in situatia in care cheltuim peste cinci milioane de euro euro pentru avorturi adica de zece ori mai mult decat suma alocata preventie
OMS indica principalele directii de actiune: educatie si promovarea unui comportament sexual care sa asigure sanatatea reproducerii , integrarea activitatilor de control in asistenta medicala primara , educarea populatiei pentru a apela la servicii medicale precum si interventii specifice la nivelul populatiilor cu risc crescut.
In aceste conditii legea educatiei pentru sanatate este o urgenta grad zero indiferent de majoritatea parlamentara sau coloratura politica.
Daca inlocuim, sexualitate cu romanta reala, cu ceea ce se numeste mai mult decat manifestari fizice… atunci sunt de parere ca se pot simti reale schimbari.
A vorbi uneori este egal cu 0, arata a face poate fi totul.