- Situati pe primele locuri in „topul“ sinucigasilor din Europa, iesenii au ajuns subiect de studiu la o universitate din Munchen. Specialistii germani vor sa afle daca nu cumva exista particularitati ale structurii genetice care ii imping pe oameni sa-si ia viata.
- Anual, la nivel mondial, se sinucid cate un milion de oameni. Cifra aceasta reprezinta trei la suta din totalul deceselor, fiind o problema majora de sanatate publica, cu imens impact social, familial si economic.
In razboi cu propria viata
Anul trecut, la Iasi s-au inregistrat 1.600 tentative suicidare (de doua ori si jumatate mai multe decat in 2004), un sfert dintre acestea soldandu-se cu "reusite".
Potrivit raportului Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", in Romania, au incercat sa-si ia viata 2.720 de persoane, in 2004, 2.913, in 2005 si 3.187 in 2006. Conform statisticilor, numarul sinuciderilor a fost mai mare decat cel al victimelor inregistrate in accidentele rutiere. De fapt, la nivel mondial, numarul sinuciderilor (la adulti) depaseste numarul deceselor cauzate de criminalitate sau razboi.
Intr-o statistica a OMS, care a evaluat rata sinuciderilor in cele 48 de state europene, Romania se afla pe locul 24. In tara noastra, cea mai mare rata a suicidului se inregistreaza in judetele Harghita si Covasna, Iasul aflandu-se pe locul al treilea in acest top sinistru (comunele Holboca, Raducaneni si Cotnari fiind "fruntase").
"De exemplu, in 2007, am avut o medie de patru autolitici pe zi", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire a Urgentelor de la Spitalului de Urgente "Sf. Ioan".
Mai multe cazuri in 2008
Desi numarul tentativelor de sinucidere a crescut in ultimii ani, specialistii sustin ca aceasta tendinta se va pastra si in perioada urmatoarea, in 2008 preconizandu-se o majorare cu cel putin zece la suta. "Suicidul este o combinatie intre un psihic labil, o situatie de viata dificila momentan si o predispozitie genetica. Se pare ca, in ereditatea noastra, poate sa apara o combinatie de gene care predispune la suicid sau tentative de suicid. In prezent, se fac studii pe aceasta tema. In schizofrenie, s-a individualizat combinatoia de gene care favorizeaza aparitia acestei boli. De altfel, chiar acum, specialistii de la o universitate din Munchen realizeaza un studiu pe baza unor probe prelevate de la Iasi, datele fiind confidentiale. Nemtii alcatuiesc o "harta" genetica detaliata tocmai pentru a observa aceasta particularitate, de combinare a genelor”, a explicat prof. dr. Calin Scripcariu, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie.
Saracie
Explozia cazurilor suicidare s-ar explica in mai multe feluri, principalul motiv fiind faptul ca Iasul este printre cele mai sarace zone din tara. "O crestere semnificativa a incercarilor de sinucidere, dar si a gesturilor finalizate, s-a remarcat dupa anul 2000. Probabil ca in perioada anilor ‘90, imediat dupa Revolutie, oamenii s-au relaxat si nu au mai fost preocupati de astfel de idei. Insa, atunci cand traiul a devenit din ce in ce mai greu, am avut de-a face cu un val consistent de astfel de gesturi", a spus dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola.
Sindromul Italia
Alti ieseni au incercat sa se sinucida dupa ce s-au intors de la munca din strainatate, fie crezand ca i-au inselat sotiile, fie pentru ca banii stransi cu mare truda s-au risipit imediat. "Noi il numim "Sindromul Italia". Exista un risc foarte mare de imbolnavire psihica pentru cei plecati la munca in strainatate, in primul rand din cauza singuratatii. O alta cauza este depersonalizarea. Foarte multi romani care lucreaza in strainatate traiesc o perioada de anonimat, un fel de singuratate in grup, si de aici apare depresia. Iar de la depresie pana la tentative de suicid este un singur pas", a mai explicat dr. Scripcaru.
Acest lucru este confirmat si de dr. Ciuhodaru: "In perioadele in care iesenii care lucreaza in strainatate se intorc acasa, se intampla sa avem si cate zece cazuri de barbati cu tentative autolitice. Toti pacientii din aceasta categorie sunt la prima tentativa de suicid".
Trei categorii
Cauzele tentativelor de suicid au fost catalogate pe trei categorii. "La copii si adolescenti, principalul motiv sunt esecurile sentimentale sau cele scolare. La adulti, suicidul este motivat de o situatie finaciara precara, cu alte cuvinte de saracie sau de divorturi si tot mai frecvent de esecurile financiare, de faliment. La batrani, bolile cronice incurabile ii determina sa-si puna capat zilelor. In acelasi timp, acoolul este factor favorizant in 90 la suta dintre cazurile de suicid", a mai adaugat dr. Scripcaru.
Romeo si Julieta
Desi zilnic se confrunta cu pacienti care au incercat sa-si puna capat zilelor, dr. Calin Scripcaru isi aminteste povestile din spatele a trei cazuri de tentative de suicid, cu totul si cu totul aparte. De-a lungul activitatii, a intalnit si povesti de dragoste cu final trist. "Doi tineri indragostiti au hotarat sa se sinucida pentru ca parintii lor nu au vrut sa-i lase sa se casatoreasca. El era cadru militar si avea pistol. Si-a impuscat mai intai iubita, dar, cand sa se sinucida si el si-a pierdut curajul si a renuntat. In final, a fost condamnat pentru omor", a spus. dr. Scripcaru.
Medicul a mai relatat si alte doua cazuri sfasietoare: "Am intalnit, in perioada in care eram la Medicina Legala, doua situatii de psihoza maniaco-depresiva care mi-au ramas in minte. Intr-unul dintre cazuri a fost vorba despre o mama care si-a spanzurat toti cei cinci copii (cu varste intre doi si sase ani) de un copac din curtea casei, apoi s-a spanzurat si ea. Si a mai fost unul asemanator: in timpul noptii, in vreme ce toti copiii ei dormeau in acelasi pat, mama i-a lovit pe rand, cu toporul in cap, provocandu-le traumatisme cerebrale mortale. Apoi s-a spanzurat si ea", a povestit dr. Scripcaru.
"Adesea, suicidul este perceput ca o iesire dintr-un impas sau ca o tentativa de reducere a tensiunii. Frecventa cea mai mare a sinuciderilor este situata in lunile aprilie – august, iar barbatii recurg mai frecvent la suicid decat femeile. Nu orice factor de risc conduce la suicid, ci depinde de tipul personalitatii, de conditiile de declansare, asa cum trecerea de la idee la tentativa se poate face si brusc. De aceea, este importanta preventia, in cadrul careia un rol important il are educatia adecvata de depasire a situatiilor stresante si a dificultatilor de viata, formarea unei personalitati echilibrate si, bineinteles, solicitarea sprijinului de specialitate atunci cand persoana respectiva se confrunta cu situatii psihocomportale critice, pe care nu le poate depasi singura“ - psihologul Cristina Vamesu.
Despre viata si moarte
Viata si moartea au constituie subiecte de reflectie pentru multi scriitori si filosofi si, de cele mai multe ori, concluzia a fost ca zilele - fie ele bune ori rele - trebuie traite.
- "Sinuciderea este expresia paroxistica a orgoliului nemasurat.“ (Gabriel Liiceanu)
- "Viata este uneori foarte zgarcita: trec zile, saptamani, luni si ani fara sa simti nimic nou. Totusi, odata ce se deschide o usa, o adevarata avalansa patrunde prin spatiul deschis. Acum nu ai nimic, iar in clipa urmatoare ai mai mult decat poti accepta." (Paulo Coelho)
- "Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala." (Immanuel Kant)
- "In zilele noastre, moartea este singurul lucru caruia nu-i poti supravietui." (Oscar Wilde)
- "Pentru cei mai multi oameni, moartea este numai un pretext de disparitie; pentru foarte putini, moartea tine de textul vietii, ca un punct pe 'i'" (Lucian Blaga)
- "Sinuciderea este cea mai imorala dintre crime." (Massimo Bontepelli)
Sursa: Iasi Plus