Gabriel Obreja (asistent la UPU - Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" din Iasi) a transpus muzica lui Mozart intr-un concert cromatic
Vernisajul unei expozitii a „culorilor care cinta“, dupa cum a spus poetul Valentin Talpalaru, a fost gazduit aseara de catre Galeriile „Pod Pogor-fiul“. Artistul Gabriel Obreja, adoptat de orasul Iasi de un an de zile, a prezentat celor prezenti in sala lucrarile reunite sub numele de „Mozartiada“, intregite de dulcele sunet de chitara si flaut.
Muzeul Literaturii Romane si Societatea Culturala „Junimea '90“ au invitat aseara publicul iesean la Galeriile „Pod Pogor-fiul“, la vernisajul expozitiei de arta digitala si colaj textil „Mozartiada“, semnata de catre pictorul Gabriel Obreja, Cele 100 de lucrari separate in module constituie un adevarat concert cromatic, acestea fiind inspirate in mare parte de catre celebrul Mozart. „Mozart mi-a indrumat pasii. Cind am finalizat lucrarile, mi-am dat seama ca m-am aflat tot timpul sub influenta acestui mare artist. Aici insa ii regasesc si pe alti mari compozitori. Mi-am intitulat expozitia «Mozartiada - Concert cromatic nr.2» pentru ca cel mai mult am fost influentat de muzica. Principiile artistice sint identice, indiferent de modul in care artistul se exprima“, s-a destainuit Gabriel Obreja, acesta adaugind ca seara nu ii apartine numai lui. „Chiar daca eu am realizat lucrarile, seara nu este a mea, ci este si a co-autorilor mei. Aici ii mentionez pe cei prezenti la vernisaj, dar si pe marii artisti care m-au inspirat“, a mai spus Gabriel Obreja.
„Distanta transforma colajul in culoare“
Apreciat de catre invitati pentru forta exprimarii si atentia pe care o acorda fiecarui detaliu, artistul a surprins prin titlul oferit expozitiei sale. „Propune un fel de sincretism. Imi aminteste de un text mai vechi in care un cercetator a inventat culori care cintau. Distanta transforma colajul in culoare. Ceea ce la inceput pare ulei pe pinza devine de fapt material textil utilizat in colaj. Se observa grija deosebita, aproape pina la pedanterie, pentru amanunt, care arata atit o pretuire de sine, cit si respectul pentru privitor“, a spus poetul Valentin Talpalaru. Evenimentul a fost completat si de sonoritatile de chitara si flaut, care au dat si mai multa culoare prin intermediul muzicienilor Radu Stefan si Calin Farcasel. Alaturi de acestia a evoluat si actorul Petru Ciubotaru, care a sustinut un moment artistic, acesta intregind concertul cromatic oferit de catre pictorul iesean.
Sursa: Jurnalul de Est (Madalina Mihaila)
Tot cei din UPU…
Leave a reply