Tot mai multi tineri beti si agresivi se joaca cu nervii medicilor de la urgente

La Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Ioan“ ajung din ce in ce mai multi tineri care, dupa ce au baut bine cu prietenii, dau cu pumnul in geam, usa sau perete. Sint pacienti cu probleme de comportament si, de cele mai multe ori, devin agresivi cu medicii. Aceste persoane consuma, pe linga timpul si nervii medicilor, si un numar mare de resurse medicale.

Medicii de la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" au parte zilnic de scene de circ la locul de munca. Zeci de tineri beti si agresivi invadeaza Unitatea de Primire Urgente, scuipa, tipa, sar la bataie si aduc injurii medicilor care string din dinti si, cu toata puterea fizica si psihica, ii imobilizeaza si trateaza. Este vorba despre persoane pe care, dupa ce beau pina nu mai stiu de ei, ii lasa nervii si sar la bataie la... geamuri, usi sau pereti, singurii "dusmani" care mai sint in preajma in acele momente. Si daca nervii i-au lasat pe ei, de ce sa nu se joace cu cei ai medicilor de urgenta?

"Acesti pacienti sint in general tineri care, pe fond de etilism acut, devin autoagresivi si dau cu pumnul in geam, perete sau usa. Isi provoaca leziuni care uneori sint foarte severe. De multe ori s-a intimplat ca si alte persoane sa fie accidentete din cauza acestor persoane autolitice. Pacientii au probleme de conduita, sint tratati greu deoarece devin agresivi, iar personalul depune un efort foarte mare pentru a-i trata", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Ioan".

"Autoliticii prin pumn in geam" irosesc multe resurse medicale

Medicii se confrunta in fiecare saptamina cu mai mult de 30 astfel de cazuri. Categoria "autoliticilor prin pumn in geam", asa cum a numit-o dr. Ciuhodaru, este o categorie de pacienti cu care se lucreaza extrem de greu. Persoanele necesita o pregatire preoperatorie, timp in care, de multe ori, medicii sint scuipati, imbrinciti si huiduiti de pacient. Pe linga nervii si timpul medicilor, aceasta categorie de pacienti imobilizeaza si un numar foarte mare de resurse medicale: personal, manevre sau medicatie. „Este nevoie de o echipa intreaga pentru a-i trata, nu atit pentru gravitatea leziunilor, cit pentru comportamentul pe care il au. Sint resurse care pot fi folosite pe alta categorie de pacienti, sint resurse irosite zilnic si sa nu uitam faptul ca resursele nu sint nelimitate“, a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru. Cu toate astea, medicii nu pot decit sa mai traga o gura de aer in piept, sa se incarce cu rabdare si sa mai trataze un astfel de pacient.

Sursa: Jurnalul de Est (MADALINA VATAMANU)

Leave a Reply

Your email address will not be published.