Intentii bune, dar lume putina astazi, 7 noiembrie, in Sala "Gaudeamus" din incinta Casei Studentilor din Iasi. Conferinta "S.O.S.! Fumatul contraataca", organizata de Liga Studentilor de la Geografie si Geologie, in colaborare cu Fundatia "Papadia" si Crucea Rosie Iasi, s-a bucurat de prezenta a mult mai putini spectatori decat ar fi fost de asteptat. Cativa studenti, cativa parinti, copii de 9-10 ani asteptand cuminti pauza, dar nerabdatori sa atace sticlele de suc de pe masa din hol si platourile cu prajituri.
"La cati oameni vad in sala asta, pot zice ca lumea a ales deja sa fumeze", constata medicul Ciuhodaru, care se numara printre invitati.
Conferinta a fost deschisa de Georgiana Serban, voluntar la Crucea Rosie Iasi, care si-a prezentat oaspetii, usor emotionata nu din cauza presiunii inexistente a publicului, ci datorita prestigiului distinsilor invitati. Printre acestia, imbracat inca in halatul albastru al medicilor, semn ca imediat dupa conferinta va reveni la menirea lui din spital – doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonator al Unitatii de Primire Urgente, din cadrul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" Iasi.
Urmand linia de fond a intregii conferinte, care si-a propus indeosebi evidentierea efectelor nocive ale fumatului asupra organismului, dr. Ciuhodaru s-a pronuntat vehement, de la bun inceput, impotriva tendintei generalizate de a incadra acest viciu in categoria drogurilor acceptate social. Conform opiniei (si sfatului) domniei sale, e mai usor sa tratezi cauza decat efectul, prin popularizarea consecintelor dependentei de tutun si a educatiei.
Cand si cum ne apucam de fumat? Medicul aminteste ca cei mai multi tineri isi incep cariera de fumatori dintr-un simplu teribilism. "Imi doresc sa traiesc intr-o lume fara fumuri", adauga cu subinteles dr. Ciuhodaru.
Experienta sa ca medic si cazurile grave ale pacientilor pe care ii trateaza reprezinta un motiv mai mult decat suficient, sa sublinieze, o data in plus, gradul de dependenta la care se poate ajunge dintr-un simplu moft, un act de bravada. Despre medicii care fumeaza considera ca ofera „cel mai prost exemplu comportamental”. Constient ca fenomenul este raspandit inclusiv in spitale, poarta propria lupta in institutia la care lucreaza. „Nici in spital, nici in biserica n-ar trebui sa se fumeze”, afirma raspicat spre final.
A luat cuvantul si Daniela Boisteanu, medic specialist la Spitalul de Pneumologie. Confruntata zi de zi cu pacienti a caror sanatate s-a deteriorat iremediabil din cauza tigarii, dr. Boisteanu ilustreaza publicului, intr-o prezentare Power-Point, efectele pe termen scurt si pe termen lung pe care le produc asupra organismului nicotina si substantele cancerigene – imagini pentru unii greu de suportat, cu oameni ajunsi in faze avansate sau chiar terminale ale bolii. Fosta fumatoare, dr. Carmen Manciuc impartaseste celor prezenti propria ei experienta, marturisind ca punctul de cotitura in decizia de a se lasa de fumat il reprezinta contactul cu primii sai pacienti, la care a observat, printre altele, ca dispozitia pentru fumat e completata de tendinta spre alcoolism in egala masura. Finalul dezbaterii ii apartine doamnei Liliana Anitei, reprezentanta a companiei internationale „Forever Living” (companie care, din afirmatiile domniei sale, este actualmente lider mondial al produselor naturale pe baza de aloe). Nefumatoare, dar constienta de efectele tigarii prin chiar exemplul tatalui ei, promoveaza alternativa naturista a luptei anti-dependenta pornita in aceasta campanie. Prezentand o serie de produse menite sa contribuie la dezintoxicarea treptata a organismului, coroborate cu o alimentatie sanatoasa si cu o buna educatie a persoanei in cauza, in acest sens, ea atinge un alt aspect al problemei mondiale pe care o constituie fumatul: lupta impotriva viciului pe care trebuie sa o duca organismul obisnuit cu nicotina. O lupta dificila, afirmatie la care stau martori milioanele de fumatori din intreaga lume, si mai ales aceia dintre ei care au incercat (fie ca au reusit sau nu) sa se lase de fumat.
Proiectul educativ s-a extins si la nivelul institutiilor de invatamant preuniversitar si a fost aplicat la clasele a III-a si a IV-a de la Scoala Generala nr. 15 „Stefan Barsanescu” din Iasi. Insotiti de doamna profesoara Cecilia Chifu, elevii au avut ocazia sa-si etaleze desenele, nu fara neascunsa mandrie, in cadrul unei expozitii-concurs. Mult prea mici pentru a simti o minima urma de intimidare la solemnitatea momentului, copiii au oferit, totusi, o lectie de constiinta civica si implicare, chiar si fara sa vrea. Cateva zeci de desene realizate in creion sau acuarela transmit mesajul lor clar – niciodata nu e prea tarziu sa te lasi, niciodata nu e prea devreme sa iei atitudine. „Desi ei nici nu s-au gandit sa se apuce de fumat, este bine sa stie deja consecintele”, precizeaza insotitoarea lor.
Prezenta elevilor la conferinta ridica o problema deloc de ignorat a scolilor romanesti. In conditiile actuale, proiecte si actiuni de acest gen se dovedesc nu doar benefice, ci absolut necesare, avand in vedere ca tot mai multi elevi cad prada tentatiei, fie sub influenta anturajului, fie sub cea a mediului familial.
Judecand dupa numarul celor prezenti, ar putea fi pus la indoiala succesul conferintei, insa dr. Ciuhodaru conchide pe un ton optimist: "Lucrurile se corecteaza incet peste tot". Invariabil, se vor corecta si in aceasta privinta. Cel mai probabil, nu va exista o singura cauza. Poate capacitatea de persuasiune a medicilor, poate actiunile de voluntariat ale tinerilor, poate desenele realizate de acesti copii, poate medicamentele naturiste sau teama de a nu cadea in acele ingrozitoare maladii ireversibile vor convinge si vor ajuta tot mai multi fumatori sa aleaga viata ca singura si cea mai indreptatita alternativa.
[gallery]
Sursa: iasi.comunicat.ro (Alina-Dora Toma)
oamenii gasesc o placere de neinteles in fumat…mare pacat..600 000 000 de fumatori la nivel mondial, sau am ramas in urma cu statisticile? e mai mult decat grav..dar atata timp cat marile companii dobandesc profit, mai conteaza cei trecuti dincolo?…
Cand va veti hotari sa reuntati la “placerea” de a fuma,va asteapta o echipa de sprijin aici :
http://www.stopfumatul.ro/forum/index.php
bunicul meu s-a stins de cancer bronho-pulmonar acum 4 ani;a fost descoperit cand deja avea metastaze multiple;spunea doar ca il inteapa in spate din cand in cand,in rest nu s-a plans niciodata de nimic,pana cand a facut o pneumonie care nu mai trecea si in urma investigatiilor s-a pus diagnosticul.A murit dupa 4 luni doar….timp in care a devenit de nerecunoscut.Vreau sa atrag atentia asupra faptului ca boala nu s-a manifestat in nici un fel,decat cand a fost prea tarziu si nu s-a mai putut face nimic.Multi fumatori spun ca nu au nimic,de ce sa isi faca griji ca inca nu ii doare nimic.Asa e,nu doare…dar mori in 4 luni…..e cumplit.Tatal si sotul meu sunt fumatori,sotul meu a fumat intai cate o tigara din cand in cand,acum fumeaza mult….ei spun ca sunt constienti de riscuri,eu cred ca sunt inconstienti si am obosit sa ma lupt cu ei…..