Urgentele au nevoie de resuscitare financiara

urgente_24Noul an a inceput foarte prost pentru unul dintre cele mai importante spitale iesene si chiar din Moldova — "Sf. Ioan".
In ciuda numarului foarte mare de pacienti si a cazurilor grele, cu care se confrunta medicii, Urgentele au fost lovite de criza financiara.

Banii sunt prea putini in raport cu necesarul, furnizorii de medicamente importante cer sume mai mari, este nevoie de mai multe asistente medicale, iar spatiile pentru consultatii si chiar pentru operatii sunt insuficiente.

400 de oameni, consultati in bucatarie

Pe 5 ianuarie, 10 furnizori de medicamente l-au instiintat pe dr. Lucian Popa, managerul spitalului, ca au crescut preturile cu 10 la suta la anumite produse importate. "Speram ca acest procent sa nu creasca si mai mult. Suntem unul dintre marii consumatori de produse medicale, pentru ca aici ajung pacienti in stare grava, critica, si au nevoie de investitii serioase. Cu acesti pacienti pornesti de la zero", a spus dr. Popa.
Probleme sunt, insa, si cu spatiile: este nevoie de un ambulatoriu incapator si chiar de noi sali de operatie. "In momentul in care va incepe repararea actualului ambulatoriu, vor aparea necazurile, pentru ca in spital nu avem un loc corespunzator in care sa mutam activitatea. Spatiul pe care il aveam pregatit in caz de criza este cel in care se afla fosta bucatarie si in care, oricat am investi, nu se poate continua, in mod corespunzator, activitatea din ambulatoriu, unde, in medie, sunt consultati cate 400 de pacienti pe zi. Alocarea de spatiu in cladirea noua este singura modalitate ca spitalul sa mai functioneze. De altfel, in vechea cladire sunt multe spatii improprii. De exemplu, la UPU nu exista spatiu suficient pentru activitate", a mai spus dr. Popa. In Spitalul "Sf. Ioan" exista sapte sali de operatie, insa ar mai fi nevoie de inca patru: "De la inceputul anului, in 13 zile s-au realizat 160 de operatii, dintre care 85 la suta in regim de urgenta".

Bani ca pentru un spital municipal

Pana la incheierea unui nou contract cu Casa, probabil in luna mai, bugetul lunar al Spitalul de Urgente va fi de 1,8 milioane de lei: "Avem finantare de spital municipal, insa tratam cele mai grave cazuri din Moldova. Asa ca �vom strange cureaua�. Vom folosi foarte judicios resursele spitalului. Nu ne referim la cantitatea si calitatea actului medical, ci, de exemplu, la folosirea rezonabila a materialelor sanitare si a materialelor de curatenie".
In 2008, pe la Urgente au trecut 37.000 de pacienti, in conditiile in care exista si deficit de personal medical. Din aceasta cauza, dr. Popa va cere, in ciuda ordonantei care blocheaza posturile, angajarea de asistente: "Din cauza deficitului de personal nu putem asigura serviciile. daca nu vom putea face angajari, va trebui sa suplimentam turele cu personalul existent".(Marta Vieriu)

sursa Iasi Plus

One thought on “Urgentele au nevoie de resuscitare financiara

Leave a Reply

Your email address will not be published.