● Medicii sfatuiesc populatia sa evite pe cat posibil expunerea la soare, efortul fizic in exces, scaldatul in locuri nepermise, spatiile aglometare si sa consume zilnic intre 3 si 4 litri de lichid: apa sau ceai ● Berea nu este recomandata pe timpul caniculei pentru ca deshidrateaza si transforma orice persoana intr-o potentiala victima.
Meteorologii anunta pentru urmatoarele zile temperaturi extrem de ridicate, peste 35 de grade Celsius. Pentru evitarea imbolnavirilor, medicii avertizeaza populatia sa respecte sfaturile acestora pentru a se proteja de canicula. In cazul in care iesenilor li se face rau, acestia trebuie sa se adreseze celei mai apropiate Unitati de Primire Urgente. Intre orele 9.00 si 19.00, persoanele in varsta, cardiacii si copii trebuie sa evite pe cat posibil expunerea la soare, locurile aglomerate, spatiile in care nu exista nici o sursa de ventilatie. Pentru recreere, medicii recomanda locurile umbroase.
De asemenea, in aceste zile, cand temperaturile vor fi foarte ridicate, nu este indicat scaldatul, mai ales in apele in care acesta este interzis, pentru ca exista riscul de imbolnavire si soc termic. In zilele caniculare, nu este permis efortul si, zilnic, trebuie sa fie consumati intre 3 si 4 litri de lichid, in special apa si ceai, evitandu-se sucurile acidulate. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) va amenaja puncte medicale de prim ajutor in oras, in special in supermarketuri, pentru a veni in sprijinul populatiei. Persoanele bolnave, in special cardiacii, nu trebuie sa neglijeze tratamentul prescris de doctor si, periodic, sa mearga la medicul de familie pentru evaluarea starii de sanatate. In aceste zile, imbracamintea trebuie sa fie din bumbac, lejera si capul acoperit cu o palarie, iar ochii protejati cu ochelari de soare. Nu este recomandata trecerea brusca de la rece la cald, iar lichidele consumate nu trebuie sa fie foarte reci. Nerespectarea indicatiilor medicilor pentru zilele caniculare pot duce la agravarea starii de sanatate si chiar la deces. Pentru orice stare de rau, medicii recomanda populatiei sa se adreseze medicului si sa nu ia medicamente fara consultul acestuia.
"Trebuie evitate bauturile ce contin cofeina sau zahar in cantitate mare, intrucat sunt diuretice, alimentele cu un continut mare de grasimi, in special de origine animala", a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru. Alcoolul este interzis de medici pe perioade cu temperaturi ridicate, inclusiv berea, care deshidrateaza si transforma orice persoana intr-o potentiala victima a caniculei. Insolatia si arsurile solare sunt doar doua dintre afectiunile ce pot apare din cauza expunerii excesive la soare. Insolatia este o urgenta medicala care prezinta un risc vital.
O persoana care este afectata de insolatie trebuie sa se adreseze la UPU in cel mai scurt timp posibil.
Racirea se poate realiza prin dezbracare, stropirea cu apa rece, comprese umede, gheata pe anexele vasculare, crearea unui curent cu ajutorul unui ventilator. In cazul in care apar manifestari legate de expunerea la caldura, precum crampele de caldura, epuizarea sau socul hipotermic, este recomandata odihna in spatiu umbrit si racoros, consumul de lichide, scaderea temperaturii corpului prin udare si ventilatie. Activitatea fizica poate fi reluata dupa cateva ore. Aparatele de aer conditionat din locuinte sau de la locul de munca trebuie folosite cu masura, penrtu ca dauneaza starii de sanatate.
Sursa: Buna Ziua Iasi (Magda OLTEANU)
Vine canicula!
Leave a reply