Voi solicita si in acest an alocarea a 6% din PIB pentru educatie
Leave a reply
Incepand cu ianuarie 2011 legea educatiei prevede alocarea obligatorie a 6% din PIB pentru invatamant si 1% pentru cercetare. In toti acesti ani, legea a fost grosolan incalcata de toate guvernele care s-au tot succedat la putere. Si pentru anul 2015 bugetul este constituit pe aceleasi baze ilegale. Intrebarea este oare cati bani a pierdut deja Romania din acest motiv? De raspuns pot raspunde cei care isi permit vacante prin Dubai.
Si anul trecut am propus alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Mi-au respins amendamentul si au dat bani pentru primari si pentru biserici. Cei scoliti nu prea voteaza cu PSD-ul si nici nu pleaca asa usor urechea la basmele BOR! Consecintele se vad. Romania este tara care aloca cel mai mic buget educatiei, din toata Uniunea Europeana; de doar 4,1% din PIB, valoare ce reprezintaatat cheltuielile bugetare cat si cele private din educatie. Fara acordarea a minim 6% din PIB vom pierde in urmatorii zece ani intre 12 si 17 miliarde euro, bani care se vor duce in asistenta sociala a celor ce nu isi vor putea gasi un loc de munca precum si cei care vor avea o sanatate precara din cauza saraciei.
Conform UNICEF, peste 6% dintre copiii de varsta ciclului primar sau gimnazial sunt in afara sistemului de invatamant, iar 17,5% dintre tinerii de 18-24 de ani au parasit timpuriu scoala. Un an in plus de scoala creste veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni somer cu 8% si reduce riscul de aparitie a unor probleme grave de sanatate cu 8,2%.UNICEF anunta ca daca s-ar mari treptat cheltuielile cu educatia pana la 6% din PIB, cresterea economica ar putea atinge un nivel de 2,7 - 2,95% in perioada 2015-2025, in loc de 2%.
Distrugerea invatamintului s-a facut prin reforme facute de politruci si de cei care au avut interese meschine de inavutire pe seama scolilor de toate gradele. Au premeditat distrugerile din invatamintul profesional si de meserii simultan cu distrugerea economiei. Romania nu poate sa revina la normalitate decit printr-un invatamint performant si nicidecum prin invatamintul formal, la apelul bocancilor sau in baza chitantei ca ti-ai platit taxa! Viitorul acestei tari este in educatie.