Mai bine decât noi înșine
Aud la radio, în drum spre servici, despre un nou succes al școlii românești.
Astfel se pare că, testați la citire, 60% din tinerii noștri de 15-16 ani au performat bine, undeva intre 3 și 6 puncte (pe o grilă de la -1 la 6). Ceea ce înseamnă, de fapt, că toți acești 60% pot deveni adulți funcționali, capabili a descoperi și fără poze locul unde trebuie să aplice ștampila la vot.
Sigur, 40% din ei vor trebui să caute trandafirii.
Această fabuloasă reușită nu ne plasează totuși foarte sus în comparație cu alte țări, în care cititul merge ceva mai lejer dar, conform declarației ministrului, este o mare reușită atunci când ne comparăm cu noi înșine.
Nu știu despre care noi înșine vorbește excelența sa – probabil este vorba de faptul că acum 12 ani nici unul din cei intervievați nu știa să citească. Ce s-a făcut în toată această perioadă de către școală este, cu adevărat, uluitor.
Unii ar zice că în epoca pe care o trăim pretențiile și așteptările față de tinerii de 15-16 ani ar trebui să fie ceva mai înalte decât gângăveala unor texte. Și există unii pretențioși care și-ar dori să constate că la această vârstă noi depășim la logaritmi, știință, cultură sau măcar la ceva pe alții.
Se pare că nu; buchisim însă ceva mai bine decât acum ceva vreme.
Aștept și statistici din alte domenii de activitate.
Nu m-ar mira de exemplu ca 60% din cei de 50+ ani să fie relativ sănătoși, comparativ la cum vor fi peste 10 ani sau că, tot prin comparație cu noi înșine, să stăm mult mai bine la nivel de autostrăzi, decât stăteam acum 2000 de ani când corupția, lipsa finanțărilor și anumite probleme de politică externă l-au împiedicat pe decebal să dea în funcție primul tronson al magistralei Sarmisegetuza – Tapae.