Medicul pictor

“In Marea Britanie exista respect fata de medic si fata de pacient”

Despre Vlad SCHLEZAK am aflat prin intermediul Societatii Medicale Romane din UK. CV-ul lui mi s-a parut interesant si l-am rugat sa raspunda la cateva intrebari pentru RoMedics Life.

Vlad, spune-mi te rog cateva lucruri pe care le consideri importante despre tine.

Am terminat facultatea de medicina din Cluj in 2006 si sunt doctorand anul 2 Intentionez insa sa schimb cu 180 grade totul si sa vin in Marea Britanie ca medic. In plus, sunt un mare pasionat de pictura si fotografie. Am avut 14 expozitii colective si personale de pictura, grafica si fotografie. In fotografie ca si in pictura abordez preponderant subiectul uman. Sunt un om normal, obisnuit care incearca mai multe ipoteze pana sa aleaga una. Sper ca anul acesta sa se cristalizeze ceea ce imi doresc.

De ce vrei sa faci medicina in Marea Britanie?

Medicina este o profesie de traditie la mine in famile. Am vrut sa fac medicina de mic copil poate cumva si pentru ca am avut un strabism convergent si in acea perioada la noi nu se putea face operatie. A trebuit sa fac sute si sute de desene pentru o corectie cat mai eficace,  astfel conturandu-se in sufletul meu atat un viitor medical cat si unul artistic. Pe masura ce au trecut anii m-am gandit mai mult la ambele domenii, iar in facultate chiar mi-am dat seama ce frumos este sa fii medic. Daca reusesti sa tratezi sau sa ameliorezi conditia unui pacient vine o satisfactie interioara extraordinara. Ca si o intamplare interesanta….dupa 20 de ani de la diagnosticul ce l-am avut ca si copil am invitat-o la un vernisaj de pictura pe doctorita care mi-a pus creionul in mana spunandu-mi ca doar asa pot sa ma vindec. A fost un moment emotionant atat pentru mine cat si pentru doamna doctor care a savurat fiecare tablou, spunandu-mi in final cu zambetul pe buze “Bravo! Vezi ca se poate”

In Marea Britanie am vrut sa vin din mai multe considerente. Primul ar fi cel profesional, deorece exista respect atat fata de pacient cat si fata de medic. Corectitudinea chiar este o realitate nu doar un concept. Deasemenea, exista si spiritul de echipa si competitive constructive. Secundar cred ca am pus considerentele de limba si cultura.

Cine te-a ajutat cel mai mult pana acum in cariera?

Sincer cred ca parintii. Nu stiu cum au reusit sa reziste financiar cu asa ceva. In 2 ani am intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului si doar eu si inca un coleg, si el tot medicinist, suntem cei cu conditia materiala cel mai putin de invidiat, dar cu cei mai multi ani de scoala…. Stiinta se face pe bani, la fel si cercetarea si totul. Am observant ca degeaba ai idei stralucite, daca nu ai finantare. La fel si in arta, multi pictori geniali se pierd datorita lipsei materiale.

Care crezi ca este diferenta dintre arta si stiinta?

M-a framantat aceasta intrebare mult si pe mine. Dar am aflat ca si altii cu mult inaintea mea si-au pusaceiasi problema. Cred ca raspunsul este simplu: pe vremea celui caruia ii depunem juramant la terminarea facultatii existau doua mari ramuri ale medicinei: medicina vazuta ca o stiinta si medicina vazuta ca o arta, cu alte cuvinte scoala din Kos versus scoala din Knidos. Practic cele doua coexista intr-o simbioza perfecta pe care nu prea ai cum sa o desparti nici macar teoretic, cel putin din punctul meu de vedere.

Cum poate pictura sa te faca un medic mai bun?

Depinde de personalitatea ta. Daca e sa vorbesc despre mine…..pe mine m-a impulsionat atat de tare anatomia incat nu pictez nimic altceva decat oameni. Totusi programul extrem de incarcat din universitate nu prea imi lasa timp liber si de multe ori pictam noaptea.

E adevarat ca ma calmam si ma relaxam in acelasi timp placandu-mi enorm ceea ce faceam. Consider ca pictura te deschide mai mult, nu neaparat te face un medic mai bun sau mai priceput, dar te poate face sa traiesti emotional si sa intelegi  mai bine oamenii cu care intri in contact.

Cum pictezi cu sufletul sau cu mintea? Tehnica si practica sau talent?

La inceput, de exemplu cand am facut primul tablou in ulei, pictam cu mintea. Stiam cum trebuie sa fac o compozitie ca sa atraga privirea. Am continuat in acest stil pana la prima expozitie, dupa care nu mi-a mai placut ce am facut si eram oarecum dezamagit. Cred ca atunci a fost momentul in care am depasit “momentul rational” al artei, momentul tehnic daca vrei.

Cand  vrei sa exprimi ceva trebuie sa o faci cu sufletul, sa pui patos si daruire, altfel ramai sters. Oricine cred ca poate sa citeasca niste cuvinte sau sa urmeze niste pasi, dar frumosul incepe cand tu concepi acei pasi si devii original, iar asta vine din suflet.
Daca am talent, acesta este de la Dumnezeu, e ceva care mi-a fost daruit. Cu toate acestea, daca nu exersezi se cam duce. In pictura daca nu practici nu mai poti pune tusele cu atata siguranta. Am avut perioade in care nu am pictat 8 luni, iar apoi pictam zilnic. Depinde si de individ, dar pe langa talentul care iti este dat poate ca trebuie si putina practica.

Care este povestea fetei cu ie?

fata-cu-ieEste o adolescenta pe care am vazut-o intr-o excursie prin zona Maramuresului. Am fost impresionat de naturaletea care s-a mai pastrat in zona respectiva chiar in perioada aceasta de accentuata modernitate. Totusi iia tipic romaneasca, din borangic, vaporoasa punea in relief formele feminine si figura de copil inocent devenit femeie. Am modificat putin structura estetica a tabloului, intentionat simplificand degetele mainii ca si trimitere la iconografia maramuresana si am adaugat o manta de blana purtata de aristrocatie, pentru a mai fura cateva decenii din timpul compozitiei. Prin toate aceste modificari am incercat parca sa accentuez si mai mult  prapastia dintre traditional /regional si modern.

Este primul tablou care l-am facut in tehnica multistrat (5 straturi), el fiind expus la Muzeul National de Arta din Cluj in 2005, 2006 cu ocazia Salonului de Iarna al Medicilor Plasticieni.

Spune-mi trei secrete care sa ma faca un pictor mai bun.

Nu cred ca este o reteta universala pe care sa o urmam si sa devinim mai buni.
Depinde de talent, de perioada in care ne aflam si de perseverenta. Totusi am sa-ti spun cateva “trucuri” care pentru mine functioneaza.

Viziteaza cat mai multe muzee de arta, galerii si observa atent picturile, stilurile si tehnicile folosite. In Marea Britanie am ramas extrem de placut surprins sa vad ca toate muzeele au intrarea gratuita. In aceste conditii cred ca e facil pentru oricine vrea sa devina mai bun sa viziteze cat mai multe muzee si sa observe picturile cat mai atent. Cand iesi din muzeu si reintri in cotidian cu siguranta esti cuprins de un sentiment creativ.

Apoi intra in relatii cu alti pictori, sau cu alti medici care picteaza. Vei avea de invatat de la ei si se va crea un spirit de competitie constructiv. Eu cand am aceasta ocazie profit de ea cat pot, pentru ca ma face sa fiu mai bun.

Si nu in ultimul rand, invata putina tehnica. Desigur ea in pictura moderna este mai putin importanta intrucat acum se picteaza in maxim 2 straturi. Cu toate acestea, orice gen ai aborda, cand vezi ca nu ti se combina culorile sau absorb ori difuzeaza haotic, te debusolezi si parca nu mai ai tragere de inima sa continui tabloul. Oricui i se poate intampla, dar e pacat ca din cauza unor mici considerente tehnice sa ratezi o compozitie care cine stie, peste ani poate deveni o reala valoare.

Vlad, iti multumesc si mult succes!

Discutie purtata online cu Tudor Toma, pentru roMedicsLife UK
Vlad Schlezak personal website

2 comentarii la “Medicul pictor”

  1. lang laszlo a scris:

    mult succes in continuare

  2. Dr. Smith Andrew a scris:

    Dear Dr. Schlezak,

    it was a pleasure to actually see your paintings at the exhibition. Not only that you bring a cultural edge to our profession but your paintings stunned me.

    I salute your talent and wish you all the best in both fields that you have embarked. As promised your website has been published in our magazine.

    Andrew

Comentează acest articol