Pacienții cu scleroză multiplă (SM) răspund bine la vaccinarea împotriva COVID-19 și dezvoltă anticorpi specifici, arată un studiu independent realizat în Israel. Acest lucru este posibil unei noi terapii orale, denumită MAVENCLAD.
Studiul a fost efectuat la începutul anului 2021 de prof. dr. Anat Achiron în Israel. Potrivit datelor, după administrarea celor două doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, 23 de pacienţi cu SM trataţi cu MAVENCLAD au dezvoltat anticorpi specifici în 100% din cazuri, la fel ca și cei 32 de pacienţi cu SM care nu urmau niciun tratament specific. În schimb, procentul a fost mult mai mic pentru cei 47 de subiecţi sănătoși (97,9%), cei 44 de pacienţi trataţi cu ocrelizumab (22,7%) și cei 26 trataţi cu fingolimod (3,8%).
Specialiștii susțin că pacienţilor cu SM le sunt permise toate cele patru vaccinuri anti-COVID disponibile, indiferent de tratamentul urmat, însă unele dintre tratamentele medicamentoase au ca efect scăderea imunității și este posibil să împiedice formarea anticorpilor specifici în urma administrării vaccinului.
Infecţia cu SARS-CoV-2 sau vaccinarea împotriva COVID-19 nu induc crize de SM, nu agravează boala și nu scad eficacitatea terapiilor specifice. Medicii avertizează totuși că vaccinarea este contraindicată în infecţia acută și în timpul unei crize de SM. Este permisă după 30 de zile de la negativarea testului RT-PCR SARS-CoV-2 și/sau după rezolvarea simptomatologiei crizei și/sau după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului cu metilprednisolon.
Datele au fost prezentate la Reuniunea anuală a Academiei Americane de Neurologie (AAN) din 2021, care a avut loc în perioada 17-22 Aprilie 2021, de către Merck, o importantă companie de știință și tehnologie.
„Constatările prezentate la AAN continuă să îmbunătățească înțelegerea modului în care MAVENCLAD (cladribină comprimate) acționează asupra sistemului imunitar și modul în care aceasta poate exercita un efect terapeutic la pacienții cu scleroză multiplă în timp ce repopulează celulele care susțin răspunsurile imune. Aceste date importante indică faptul că, pe lângă efectul asupra recăderilor și progresiei SM, pacienții tratați cu MAVENCLAD pot fi capabili să dezvolte simultan un răspuns adecvat la vaccin- o constatare deosebit de importantă în acest moment”, a declarat Dr. Heinz Wiendl, de la Departamentul de Neurologie al Universității din Muenster, Germania.
Aceste constatări apar unice pentru MAVENCLAD în comparație cu alte terapii SM de înaltă eficacitate. Nu au fost identificate rezultate neașteptate privind siguranța după prima și a doua doză de vaccinare Pfizer/BioNTech la pacienții cu SM, potrivit unei alte publicații recente din Jurnalul pentru Scleroză Multiplă.
Capacitatea de a dezvolta un răspuns imun adecvat este esențială, deoarece pandemia de COVID-19 are impact asupra pacienților care trăiesc cu boli cronice în întreaga lume. Așa cum a fost publicată în MSaRD, o analiză actualizată a datelor de siguranță a oferit o imagine asupra rezultatelor la pacienții cu COVID-19, în tratament cu MAVENCLAD. Analiza bazei de date privind siguranța a inclus cazuri confirmate (n=160) sau suspectate (n=101) de infecție cu COVID-19. Majoritatea pacienților au prezentat simptome respiratorii ușoare până la moderate și nici unul nu a necesitat ventilație mecanică. Pacienții în tratament cu MAVENCLAD au avut un curs similar al bolii, comparativ cu populația generală care a dobândit COVID-19.
Scleroza multiplă (SM) este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central (SNC) și care este diagnosticată, de obicei, la adulții tineri. Cauzele care îi determină declanșarea nu se cunosc, însă scleroza multiplă este considerată a fi autoimună. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control, dacă urmează tratamentul corect. Tratamentele specifice modificatoare ale evoluţiei bolii sunt imunomodulatoare și imunosupresoare. Boala în sine nu crește riscul la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și nu agravează evoluţia COVID-19.
MAVENCLAD este o terapie orală de scurtă durată care vizează selectiv și periodic limfocitele considerate a fi parte integrantă a procesului patologic din SM recidivantă (SMR). În august 2017, Agenția Europeană pentru Medicamente a acordat autorizația de punere pe piață pentru MAVENCLAD pentru tratamentul formelor recidivante de scleroză multiplă (SMR) în cele 28 de țări ale Uniunii Europene (UE) în plus față de Norvegia, Liechtenstein și Islanda. MAVENCLAD a fost de atunci aprobat în peste 80 de țări, inclusiv Canada, Australia și SUA.