Societatea Română de Chirurgie Toracică (SRCT) 1994 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova au organizat în perioada 22-24 septembrie 2016, în premieră la Craiova „Conferinţa Naţională de Chirurgie Toracică”, ediţia a XIV-a, un eveniment ce a reunit aproximativ 100 de specialişti români şi străini din chirurgia toracică.
Tema principală a ediţiei din acest an a fost „Cancerul bronhopulmonar - controverse şi consens în tratamentul chirurgical actual”, focusul fiind pus pe INTERDISCIPLINARITATE.
„În premieră, la Conferinţa Naţională de Chirurgie Toracică au participat şi colegi de-ai noştri din alte specialităţi medicale, precum pneumologie, oncologie sau medicină de familie, întrucât cancerul bronhopulmonar trebuie abordat interdisciplinar”, a declarat Şef Lucrări Dr. Alin Demetrian, şef clinică chirurgie toracică Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, preşedintele Comitetului Local de Organizare.
Colaborarea medicilor în managementul cancerului bronhopulmonar este esențială, au susținut la unison specialiștii prezenți, precum Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoş, Prof. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Prof. Univ. Dr. Horia Sîrbu (Germania), Prof. Univ. Dr. Marcin Zielinski (Polonia), Prof. Univ. Dr. Jose Belda Sanchis (Spania), Prof. Univ. Dr. Xavier Benoit D’Journo (Franţa), Prof. Univ. Dr. Didier Lardinois (Elveţia) sau Prof. Univ. Dr. Cristian Chiricuţă.
„Pentru a îmbunătăți prognosticul acestei boli îngrozitoare, tratamentul interdiciplinar este necesar în toate stadiile bolii. Numai chimioterapeutul cu radioterapeutul, împreună cu chirurgul într-o grupă interdisciplinară sub forma unui tumor-board toraco-oncologic trebuie să hotărască tratamentul care se face acestui pacient. Numai astfel, prin tratamentul interdisciplinar se poate îmbunătăți prognosticul. Din punct de vedere medical, în toată lumea în momentul de față cancerul bronhopulmonar se tratează interdisciplinar”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horia Sîrbu.
„Performanța reală se realizează prin echipe. Omul cel mai important în toată această desfășurare de forțe este pacientul. Și poate fi tratat corect și cu șanse mari de reușită dacă este tratat de o echipă coerentă. Coerența din echipă se naște din dialog permanent”, este de părere Prof. Univ. Dr. Dan Ulmeanu.
„Existența echipelor multidisciplinare ar trebui să devină regulă. Aceasta are rolul de a preciza diagnosticul, de a preciza stadiul bolii și bineînțeles, în funcție de stadiu, forma terapeutică”, a conchis Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș.
Pe agenda evenimentului s-au regasit teme de actualitate în chirurgia toracică, precum „Cancerul bronhopulmonar - un diagnostic greu de stabilit? Cazuri clinice”, „Indicaţiile tratamentului chirurgical în stadiul III, în cancerul bronhopulmonar”, „Rolul metodelor chirurgicale minim invazive în stadializarea cancerului bronhopulmonar” sau „Lobectomii sau rezecţii parţiale în stadiul I al cancerului bronhopulmonar?”.
Creditat cu 15 puncte EMC, evenimentul s-a adresat în special medicilor cu specialitatea chirurgie toracică, dar şi pneumologilor, oncologilor şi radioterapeuţilor.
Cu 10 milioane de noi cazuri descoperite anual, cancerul reprezintă una dintre cele mai agresive și frecvente tumori maligne, responsabilă de moartea în fiecare an a peste 8 milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, această tumoră malignă prezintă o tendinţă continuu ascendentă la ambele sexe, iar din punct de vedere al numărului de decese, cancerul bronhopulmonar ocupă primul loc la bărbați și locul patru la femei.
Pentru mai multe detalii:
Dana Dumitru - Manager proiect
0722.585.995, dana.dumitru@houston.ro