Biotehnologia, o nouă perspectivă pentru dezvoltarea României

Logo AmgenDezvoltarea cercetării și inovației în biotehnologie ar putea crea noi locuri de muncă și ar putea atrage investiții importante în România

„Un mediu de afaceri predictibil, coerent și transparent, care să încurajeze investițiile și să stimuleze inovația, un cadru legislativ stabil, alocarea de fonduri în domeniul cercetării sunt doar o serie de acțiuni care ar putea contribui la dezvoltarea cercetării și inovației pe plan local și care ar putea transforma România într-un hub de biotehnologie, așa cum a devenit, de mai mulți ani, un hub pentru IT”, a declarat Gábor Sztaniszláv, Country Director Amgen România, în cadrul dezbaterii „DeCODăm ADN-ul viitorului”.

Dezvoltarea unor incubatoare de inovație în universități, stimularea educației în medicină și realizarea unor programe prin care tinerii cu potențial, interesați de cercetare, să fie încurajați să profeseze în țară sunt alte posibile măsuri care au fost discutate în cadrul dezbaterii.

„Astfel de demersuri constituie argumente solide pentru care companiile producătoare de medicamente inovatoare ar alege să investească în România, să dezvolte programe de cercetare sau să pună bazele unor facilități locale de producție. Amgen a investit la nivel global, în 2015, 4 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare, dintre care 600 de milioane de dolari au vizat sprijinirea unor programe inovatoare și construirea de facilități de producție de ultimă generație. O parte din acest capital ar putea fi orientat către investiții în România, dacă  dezvoltăm o strategie pe termen mediu și lung”, a continuat Gábor Sztaniszláv.

Anul trecut, companiile producătoare de medicamente inovatoare membre ale Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) au investit în cercetare și dezvoltare aproximativ 58.8 miliarde de dolari, cu peste 10 procente mai mult comparativ cu 2014 și mai mult decât dublu comparativ cu anii 2000. Creșterea constantă a investițiilor a dus la o dezvoltare de medicamente biologice fără precedent. În 2015, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un număr record de 56 medicamente noi, iar 7.000 de medicamente inovatoare sunt în acest moment în dezvoltare [1].

Prezent la dezbatere, Andrew Harwood, Șef Adjunct al Misiunii Diplomatice a Irlandei în România, a oferit un exemplu de bună practică al țării pe care o reprezintă: “Industria producătoare de medicamente inovatoare a investit aproximativ 8 miliarde de dolari în dezvoltarea unor facilități de producție în Irlanda, iar cea mai mare parte din capital a fost atrasă în ultimii 10 ani. Aceasta reprezintă aproape cel mai mare val de investiții în noi facilități de biotehnologie, oriunde în lume.”

Cu o populație de 4.5 milioane de locuitori, in Irlanda există aproximativ 120 de fabrici ale companiilor internaționale producătoate de medicamente și este în prezent cel mai mare exportator net de produse farmaceutice în UE, reprezentând peste 50% din totalul exporturilor din țară [2].

În România, un exemplu de bună practică este sectorul IT, o zonă a economiei predictibilă și susținută, aflată în plină dezvoltare, care reprezintă un motor de creștere al economiei românești. Conform datelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, contribuția domeniulului IT în economie a depășit 6% din PIB. Industria IT a înregistrat o creștere de 11% față de anul precedent, rată de creștere care se va menține și în următorii ani. În acest sector, lucrează aproximativ 140.000 de persoane, dintre care, în jur de 90.000 activează în industria de software. Valoarea cifrei de afaceri a industriei estimată pentru 2015 este de 2.74 miliarde de euro.

Participanții la eveniment au subliniat nevoia ca modelul de succes care a creat un ecosistem IT să fie transferat și către cercetarea în domeniul biotehnologiei, menționând că dacă sectorul IT a fost prioritatea României în ultimii 20 de ani, biotehnologia ar trebui să fie prioritatea pentru următorii 20.

„Reprezentanții guvernului, ai Președinției dar și celelalte autorități prezente la dezbatere s-au aliniat și au transmis un mesaj comun: există o intenție clară de stimulare a investitorilor pentru a dezvolta cercetarea și inovația în România. Pentru ca acest deziderat să se întâmple, avem nevoie de o strategie coerentă și am văzut cum un program național de biotehnologie, ca cel al Irlandei, poate atrage miliarde de dolari în câțiva ani. Alături de o strategie bună, avem nevoie de mai mult dialog, dar mai ales avem nevoie de o mai bună implementare a acțiunilor. Pentru a beneficia de dezvoltarea cercetării și inovației, România are nevoie, pe viitor, de o implementare bună și la timp a strategiei”, a concluzionat Gábor Sztaniszláv.

Dezbaterea “DeCODăm ADN-ul viitorului” a fost organizată de compania Amgen România și a reunit reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite și ai Irlandei în România, importanți factori de decizie la nivel naţional, reprezentanți ai comunității medicale, ai asociațiilor de pacienți și ai mediului universitar și de afaceri din domeniile farmaceutic și IT.

Fondată în 1980, Amgen este lider mondial în domeniul biotehnologiei și al terapiilor personalizate, fiind specializată în descoperirea, dezvoltarea și producerea de medicamente pentru pacienții care suferă de boli grave, pentru care numărul de tratamente este inexistent sau limitat. Amgen este prezentă în peste 75 de țări la nivel mondial și are un portofoliu de 15 produse, care acoperă arii terapeutice precum: oncologie, osteoporoză, hematologie, nefrologie, cardiologie, neurologie și boli rare. În 2015, Amgen a înregistrat o cifră de afaceri de 21.7 miliarde de dolari, din care 4 miliarde de dolari au fost alocați cercetării și dezvoltării de medicamente noi. Anul trecut, compania a lansat 6 produse inovatoare, dintre care 3 au fost nominalizate de către Agenția Europeană a Medicamentului printre cele 11 inovații terapeutice revoluționare ale anului 2015.

Biotehnologia se referă la orice tehnologie care se bazează pe organisme vii sau pe sisteme biologice ca să dezvolte alte produse. În contextul sănătăţii, biotehnologia face referire la modul în care biologia umană de la nivel celular este folosită pentru dezvoltarea medicamentelor.

Medicamentele biologice sunt adesea versiuni ale proteinelor care se găsesc în corpul uman, care sunt practic identice în compoziție cu cele naturale; medicamentele biologice au beneficii clinice semnificative și, în multe cazuri, constituie tratamente eficiente care nu existau înainte.

Medicamentele biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt, sau nu vor mai fi, protejate de brevete. Biosimilarele sunt la fel de sigure şi eficiente ca şi medicamentul biologic de origine. Medicamentele biosimilare pot oferi o alternativă mai puţin costisitoare la medicamentele biologice existente, care şi-au pierdut drepturile de exclusivitate.

[1] Conform Pharmaceutical Research and Manufacturers of America. PhRMA annual membership survey. Washington, DC: PhRMA; 2015.

[2]  http://www.ipha.ie/alist/contribution-to-the-irish-economy.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published.