Mastopexia (liftingul mamar) este o operație de ridicare a sânilor lăsați și se realizează prin excizia tegumentului în exces. Intervenția poate fi efectuată prin mai multe tehnici, în funcție de anatomia pacientei și gradul de complexitate. Acum, cea mai bună metodă e cea cu cicatrici minime, doar verticale, renunțându-se la metoda cu incizie sub formă de ancoră. Se îndepărtează apoi excesul de tegument și se repoziționează mamelonul și areola, cât și glanda de pe mușchiul pectoral.
Prin procedura de ridicare a sanilor, cunoscuta si ca mastopexie, se urmareste redarea fermitatii si a formei cat mai naturale a pieptului.
Mastopexia consta in operatia de ridicare si remodelare a sanului, inclusiv a areolei, refacand echilibrul natural de volum si pozitionare. Sanii vor fi mai fermi, mai ridicati, mai putin departati si simetrici.
Operatiile de ridicare a sanilor au, pe langa scopul estetic, si unul terapeutic. Sanii cazuti pot cauza probleme dermatologice prin contactul intre pielea sanului si cea a toracelui, iar sanii hipertrofici (excesiv de grei) pot pune si probleme respiratorii sau pot afecta pozitia coloanei vertebrale, determinand dureri lombare.
In cazul acestui tip de operatii estetice , va exista o cicatrice in jurul areolei mamare, una de cca. 6-8 cm de la polul inferior al areolei pana in santul submamar si una in santul submamar. Aceste cicatrici vor ramane mai mult sau mai putin vizibile, in cazurile rare in care capata un aspect evidentiat se pot revizui printr-o interventie secundara.