13 pacienţi agresaţi şi 13 victime ale accidentelor rutiere. Acesta este bilanţul pacienţilor care au necesitat intervenţia medicilor de la Spitalul de Urgenţe chiar în noaptea de duminică spre luni, după sărbătoarea Sf. Ilie.
În mai toate cazurile alcoolul a avut un cuvânt de spus, pacienţii agresaţi devenind victime ale celor care au băut un pahar în plus chiar în zi de sărbătoare. Patologia cu care s-au confruntat medicii de la urgenţe a fost cât se poate de diversă: pacienţi muşcaţi, agresaţi cu substanţe iritante şi chiar un viol.
Un bărbat de 26 de ani din Iaşi a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) unde a fost diagnosticat cu multiple contuzii, escoriaţii şi plăgi, rezultate în urma unei agresiuni, iar un alt pacient din Șcheia, în vârstă de 57 de ani a necesitat îngrijiri după ce a fost agresat cu o substanţă iritantă. Pe mână chirurgilor reconstructivi de la Centrul „SOS mâna”, a ajuns un bărbat de 34 de ani care a fost muşcat de antebraţul drept şi a necesitat rezolvarea de urgenţă a traumatimului. Totul a culminat cu cazul unei persoane violate.
„O tânără de 20 de ani din localitatea Victoria a ajuns în UPU în urma unei tentative de viol, prezentând şi traumatism toracic. După evaluarea primară şi secundară la urgenţe, pacienta a fost dirijată la UPU de la Spitalul de Neurochirurgie pentru investigaţii şi terapie”, a declarat dr. Tudor Ciuhpdaru şef UPU la Spitalul de Urgenţe Sf. Ioan.
Medicii de la Urgenţe au constatat că cele mai multe agresiuni au avut loc în contextul consumului excesiv de alcool. În toate aceste cazuri Poliţia a demarat anchete.
Tot în ziua de Sf. Ilie s-au produs şi câteva accidente rutiere soldate cu 13 victime. Imediat după miezul nopţii au fost aduse 4 persoane grav rănite cu vârste cuprinse între 19 şi 31 de ani. Pacienţii au fost evaluaţi primar şi secundar de echipa de pacient critic existentă în UPU alcătuită din medic de urgenţă, ortoped traumatolog şi chirurg reconstructiv. Deşi starea de sănătate nu prezintă riscuri, pacienţii au rămas în spital sub atenta suprveghere a medicilor.
Din septembrie condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii medicale
Deşi au avut o gardă crâncenă, medicii de la urgenţe sunt de părere că pot prelua eficient un număr triplu de cazuri faţă de cele simulate, în condiţiile în care la fiecare două zile se simulează venirea unui pacient cu traumatisme grave.
„Prin mobilizarea întregii echipe din UPU şi a tuturor specialităţilor implicate în evaluarea şi rezolvarea terapeutică a politraumei, nu au fost disfuncţionalităţi în preluarea unui număr mare de accidentaţi. Sperăm că din septembrie odată cu mutarea UPU în noile secţii ale spitalului se vor realiza condiţii mai bune pentru rezolvarea într-un singur loc a injuriilor exogene aflate sub dezideratul STOP LĂZĂRESCU al proiectului CÎRTIŢA”, a adăugat dr. Ciuhodaru.
Sursa: Monitorul (B.L.)
Gardă crâncenă de Sf. Ilie la Spitalul de Urgenţe
Leave a reply