Garda incarcata la UPU de la Spitalul de Urgente

Patru pacienti au ajuns in UPU in urma accidentelor de caruta.

Cel mai grav dintre cei patru, este un batran din comuna Dagata, in varsta de 81 de ani care a ajuns strivit de caruta. Pacientul a ajuns in soc traumatic, cu fracturi costale multiple si traumatism abdominal. Dupa evaluare acesta a beneficiat de suport volemic si respirator si a fost internat in terapie intensiva. Ceilalti pacienti au suferit fracturi de pumn, antebrat si gamba. Acestia au fost investigati imagistic si rezolvati de catre ortopezi-traumatologi prin imobilizare in sala de ghips a UPU.

Un iesean in varsta de 51 ani a ajuns in UPU in urma unui accident casnic. Pacientul a ajuns in soc hemoragic, necesitand evaluare si stabilizare in echipa de pacient critic (medic de urgenta, chirurg de urgenta, ortoped-traumatolog) si a fost dus imediat in sala de operatii a clinicii de urgente chirurgicale pentru abdomen acut chirurgical , fiind operat de urgenta.

"Echipa chirurgicala condusa de dr. Romedea Narcis intervenit timp de 4 ore pentru rezolvarea leziunilor traumatice intraabdominale si simultan echipa de ortopezi a rezolvat fractura de pumn drept. Pacientul este la terapie intensiva iar prognosticul este rezervat. Am mai avut un caz la fel de solicitant.Un barbat in varsta de 33 ani din comuna Cozmesti a avut nevoie de ingrijiri dupa ce a cazut de pe un stalp. Pacientul adus de SAJ in UPU, a fost diagnosticat cu electrocutie, arsura prin arc electric membru toracic drept. A beneficiat de suport respirator si volemic, antalgice, profilaxie antitetanica, enzime miocardice, ionograma si a fost dus imediat in sala de operatii a unicei sectii de arsi din Iasi pentru practicarea de urgenta a fasciotomiei decompresive. Prognosticul functional extrem de rezarvat datorita sindromului de compartiment la nivelul membrului toracic drept" a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, sef UPU, din cadrul Spitalului de Urgente "Sfantul Ioan".

Alti sase pacienti au ajuns in UPU in urma unor agresiuni. Medicii s-au mai confruntat si cu numeroase intoxicatii provocate de alimente alterate, sau cauzate de spray-uri paralizante. Medicii de la Urgente se astepta ca de acum, odata cu incalzirea vremii, cele mai multe solicitari sa fie in timpul noptii.

Sursa: Iasi Info (Florin Stoica)

Leave a Reply

Your email address will not be published.