Insolatia a inceput sa ii tina ocupati pe medicii de urgenta

Tulburarile cauzate de expunerea la soare au inceput sa faca victime, mai multe persoane ajungind de urgenta la spital, la sfirsitul saptaminii trecute. O tinara a lesinat dupa ce a stat patru ore la plaja, alta a facut o criza de epilepsie din acelasi motiv si inca doua persoane au avut nevoie de ingrijiri dupa ce au muncit la cimp la orele amiezii.

Soarele puternic a inceput sa se faca simtit la sfirsitul acestei sapamini, cind mai multe persoane au ajuns la spital in urma insolatiilor. O tinara de numai 18 ani si-a pierdut cunostinta dupa ce s-a expus la soare mai mult decit trebuia. Tinara a facut plaja timp de patru ore la Baile Nicolina, profitind exact de orele neindicate de medici pentru a sta la soare, 12.00-16.00. In drum spre casa, fata a inceput sa aiba crampe musculare si febra si la un moment dat si-a pierdut cunostinta. Un tinar a observat-o si a dus-o imediat la spital.

"Pacienta a beneficiat in Unitatea de Primire Urgente de suport volemic si respirator asociat cu alte masuri terapeutice de urgenta care i-au ameliorat starea clinica. Pacienta prezenta si eritem solar. Datorita interventiei prompte, prognosticul este favorabil", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii Primire Urgente (UPU) a Spitalului de Urgente "Sf. Ioan".

Supraincalziti, la munca cimpului

O femeie de 23 de ani a avut o criza de epilepsie dupa ce s-a expus timp indelungat la soare. "Masurile terapeutice instituite in UPU au dus la ameliorarea clinica, pacienta fiind ulterior dirijata pentru continuarea evaluarii la Spitalul de Neurochirurgie", a sustinut dr. Ciuhodaru. Alti doi barbati au facut insolatie dupa ce au muncit la cimp la orele amiezii. Cei doi, in virsta de 27 de ani si respectiv 33 de ani, au fost adusi la spital de membrii familiei care au observat ca barbatii au inceput sa aiba febra si greturi. "Masurile de suport volemic si tratament simptomatic au ameliorat starea clinica a acestor pacienti, ei raminind internati pentru monitorizare si continuarea terapiei", a adaugat dr. Ciuhodaru. In timpul caniculei medicii recomanda evitarea expunerii la soare la orele amiezii si consumul cit mai multor lichide pentru a evita deshidratarea. Bolnavii cardiaci trebuie sa fie si mai atenti, ei cazind mult mai usor victime caldurii. "In cazul in care incep sa apara greturi, febra, varsaturi sau stari de lesin, persoanele in cauza trebuie sa se prezinte la spital pentru tratament", a precizat dr. Diana Cimpoesu, medic de urgenta la Spitalul "Sf. Spiridon".

Sursa: Jurnalul de Est (MADALINA VATAMANU)

Leave a Reply

Your email address will not be published.