O eleva si-a taiat venele din cauza absentelor

● O eleva de la Liceul Al. I. Cuza din Iasi a ajuns, ieri dimineata, la Spitalul de Urgente Sf. Ioan dupa ce a incercat sa isi ia viata din cauza absentelor ● Eleva, in varsta de 18 ani, din Iasi, a inghitit mai bine de 20 de pastile pentru diverse tipuri de boli si si-a taiat venele pentru ca din cauza absentelor la ore era amenintata cu exmatricularea

O eleva a incercat sa se sinucida din cauza ca avea foarte multe absente la scoala si era pe punctul de a fi exmatriculata. D.M., in varsta de 18 ani, eleva in clasa a XII-a la Liceul Al. I. Cuza din Iasi, a fost transportata, ieri dimineata, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului de Urgente Sf. Ioan, cu venele taiate si intoxicatie medicamentoasa.

Fata a inghitit mai bine de 20 de pastile pentru diverse boli, iar principalul motiv care a impins-o la acest gest sunt cele peste o suta de absente nemotivate din catalog. Din cauza numarului mare de absente, eleva era pe punctul de a fi exmatriculata. In urma investigatiilor medicale, medicii de la UPU au diagnosticat-o cu intoxicatie voluntara polimedicamentoasa si sectionarea venelor.

"Pacienta a beneficiat in UPU de masuri de depurare a toxicului, administrare de purgative, suport volemic si respirator, tratament simptomatic si examene toxicologice, profilaxie antitetanica si rezolvarea chirurgicala de plasticienii Centrului SOS Mana in sala de operatii UPU", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, sef UPU de la Spitalul de Urgente Sf. Ioan. Cat timp a stat in UPU, adolescenta a fost monitorizata permanent, iar dupa ce a primit ingrijirile medicale a fost externata. Pentru a o ajuta sa renunte la gandurile sinucigase, eleva a beneficiat de suportul psihologilor voluntari de la Centrul Integrat Regional de Tratamente, Intoxicatii, Traume si Arsuri (CIRTITA).

Un semnal de alarma

Psihologii sunt de parere ca in spatele motivului care a determinat-o pe eleva sa isi puna capat zilelor se afla si alte zbuciumari sufletesti, conflicte cu parintii, colegii sau profesorii. Potrivit declaratiilor psihologului de la CIRTITA, Gabriela Romedea, la prima intalnire cu pacientul, psihologii nu reusesc sa afle prea multe raspunsuri din partea tinerilor cu tentative autolitice, pentru ca acestia nu au incredere deplina in persoana din fata lor, care incearca sa le intinda o mana de ajutor si sa-i asculte. "Tinand cont de varsta pe care o are, eleva stie exact ce implica moartea si acest lucru reprezinta un semnal de alarma pentru parinti. La tineri, motivul care sta in spatele tentativei nu tine de prezent, ci sunt mai multe conflicte si neimpliniri care se aduna din trecut. Tentativa de sinucidere este ca o reactie a individului la o amenintare de la unele din autoritati, in acest caz absentele si amenintarea cu exmatricularea fiind picatura care a umplut paharul", a declarat psihologul Gabriela Romedea. Un elev cu tentativa autolitica are nevoie de foarte mult sprijin din partea celor din jur, respectiv parinti, colegi si profesori, fiind foarte important ca gestul lor sa nu fie privit ca unul egoist, ci ca un strigat de ajutor pentru rezolvarea unor probleme la care singuri nu gasesc o cale de iesire. In primele trei luni ale acestui an, un procent de doi la suta din cei cu tentative de sinucidere au fost elevi si studenti.

Sursa: Buna Ziua Iasi (Margareta NICHIFOR)

Leave a Reply

Your email address will not be published.