Compartimentul ORL al Spitalului Universitar de Urgenṭǎ Bucureṣti a organizat Prima Ediție a Conferinței multidisciplinare “Tumorile cervico-faciale, dincolo de limita unei specialități chirurgicale”, în perioada 23-24 februarie 2018”, la Amfiteatrul Clinic al Spitalului Universitar de Urgență București.
Evenimentul a fost organizat sub egida ASOCIAȚIEI ROMÂNE PENTRU STUDIUL DURERII - Preṣedinte Prof. Dr. Monica Cîrstoiu și coordonat de către Dr. Daniela Vrînceanu, Medic Coordonator al Compartimentului ORL, Spitalul Universitar de Urgenṭǎ Bucureṣti.
Manifestarea științifică s-a bucurat de prezența unui număr de peste 400 de cadre medicale care au asistat la prezentările științifice susținute de lectorii: Șef Lucr. Dr. Adriana NICA, Dr. Virgil DINCĂ, Dr. Daniela VRÎNCEANU, Prof. Dr. Viorel Zainea, Prof. Dr. Ion Christian CHIRICUȚĂ, Dr. Bogdan DOROBĂŢ, Şef Lucr. Dr. Răzvan HAINĂROŞIE, Conf. Univ. Dr. Şerban Vifor BERTEŞTEANU, Dr. Ana Teodora BĂNCILĂ, Prof. Dr. Alexandru Bucur, Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu, Conf. Univ. Dr. Octavian DINCĂ, Şef Lucr. Dr. Cristian VLĂDAN, Şef Lucr. Dr. Ana Maria OPROIU, Dr. Andreea VASILESCU, Asist. Univ. Dr. Mihai DUMITRU, Dr. George MINCU, Dr. Iuliana-Maria Băieșu, Dr. Bogdan BĂNICĂ, Conf. Univ. Dr. Nicolae VERGA, Dr. Laurenţiu BUJOR și Dr. Ioana-Silvia Eftime.
În deschiderea evenimentului au fost invitați să ia cuvantul Doamna Șef Lucr. Dr. Adriana NICA, Vicepreş. ARSD, Manager SUUB, Doamna Dr. Daniela Vrînceanu, Medic Coordonator Compartiment ORL, SUUB , Domnul Dr. Virgil DINCĂ, Medic Primar ATI, Vicepreşedinte ARSD si Domnul Prof. Univ. Dr. Viorel ZAINEA, IFACF – ORL „D. Hociotă” Bucureşti.
Lectorii invitați la eveniment au abordat diverse teme legate de diagnosticul clinic, explorările imagistice, despre utilitatea puncţiei citologice în ambele categorii de patologie tumorală, probleme legate de tratamentul chirurgical, de anestezia şi terapia intensivă post-operatorie cu particularizări pentru tumorile benigne şi pentru cele maligne.
Având în vedere aria largǎ de competenṭǎ ṣi expertizǎ pe care Spitalul Universitar de Urgenṭǎ o deṭine, aceastǎ manifestare ṣtiinṭificǎ face parte dintr-un ṣir de conferinṭe, care au abordat aspecte diverse ale patologiei de urgenṭǎ.
Patologia tumorală a glandelor salivare a fost abordată în egală măsură de chirurgii oro-maxilo-faciali şi de chirurgii otorinolaringologi. Patologia tumorală a glandei tiroide a fost o patologie abordată de mai multe categorii de chirurgi: chirurgi endocrinologi, otorinolaringologi, chirurgi generalişti, chirurgi de chirurgie toracică. Vorbim, de asemenea, de o chirurgie extrem de dificilă prin raporturile cu vasele mari ale gâtului, cu nervii recurenţi, dar şi cu structurile din mediastinul superior, atunci când avem de-a face cu guşi gigante cervico-toracice.
Ne-am propus să abordăm această patologie tumorală „glandulară”pentru a veni în întimpinarea colegilor mai tineri sau aflaţi la debutul carierei, dar şi pentru a facilita un schimb de experienţă între diferite categorii de specialişti, cu puncte de vedere complementare.
În condiṭiile în care tematica patologiei de urgenṭǎ abordatǎ multidisciplinar se poate face doar în centre de excelenṭǎ, Compartimentul ORL al Spitalului Universitar de Urgenṭǎ Bucureṣti, împreunǎ cu colegii din secṭiile ṣi compartimentele spitalului a decis sǎ organizeze o serie de conferinṭe multidisciplinare cu tematici diverse, pentru a putea împǎrtǎṣi din bogata experienṭǎ clinicǎ ṣi universitarǎ s spitalului de urgență.
Suntem convinṣi cǎ aceastǎ conferinṭǎ a dovedit faptul ca Spitalul Universitar de Urgenṭǎ Bucureṣti reprezintǎ un brand al serviciilor medicale de sǎnǎtate, în particular al celor de urgenṭǎ ṣi a îmbogǎṭit bagajul de cunoṣtinṭe al colegilor participanṭi, precum ṣi evidenṭierea unor oportunitǎṭi de abordare a patologiei de urgenṭǎ în termeni de reuṣitǎ.