Prin formatul evenimentelor Practic MF, Houston încearcă să faciliteze și să încurajeze comunicarea între medicii cu specialitatea medicină de familie și cei din alte specialități. Alături de Prof. Calomfirescu vor mai susține teme Prof. dr. Sorin Rugină- rector Universitatea Ovidius din Constanța- Actualități în vaccinologie, Conf. Dr. Dumitru Irina-Magdalena- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța- Principii actuale în antibioticoterapie, Prof. Dr. Mirela Manea- Depresia, caracteristici generale, Dr. Lucian George Ivanuța- despre beneficiile si riscurile tratamentului cu aspirină în prevenția primară și secundară si ce le recomandăm pacienților noștri?
Unul dintre subiectele care vor fi dezbătute pe larg în cadrul evenimentului se referă la antibiotice si consumul excesiv al acestora, fapt ce conduce la poziționarea țării noastre în topuri fruntașe în ceea ce privește rezistența la acestea.
“Suntem pe primele locuri în Europa în ceea ce priveste rezistența la antibiotice (nota: pe locul 3). Acest lucru este cauzat de consumul excesiv de antibiotice (pe locul 2, în Europa). Există de cele mai multe ori o administrare nejustificată, multe din afecțiunile tratate cu antibiotice (amigdalite, sinuzite, enterocolite, infecții urinare) au etiologie virală”, a declarat în cadrul unui interviu oferit organizatorului, compania de comunicare medicală Houston, Conf. Dr. Dumitru Irina-Magdalena- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Potrivit acesteia, România are nevoie de strategii si politici de administrare a antibioticelor, precum și de ghiduri locale actualizate.
Ca urmare a propunerilor venite din partea medicilor, în cadrul agendei simpozionului se vor regăsi şi 2 workshopuri, unul pe tema medicinei sexualității și reproducerii susţinut de prof.univ. dr Nicolae Calomfirescu și unul despre podiatrie, avand–o ca si lector pe Dr. Ramona Colţ.
Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat: “Ca organizatori de evenimente medicale, încercăm să implicăm medicii de familie în toate acțiunile pe care le organizăm, indiferent că sunt dedicate în principal altor specialități medicale, pacienților, publicului larg sau presei. Nu se poate vorbi despre nicio patologie fără a lua în considerare rolul medicului de familie în prevenție, în stabilirea diagnosticului precoce, în tratament sau monitorizarea pacientului. Medicina de familie este o specialitate cu multiple provocări, care presupune abilități deosebite de comunicare și management, o specialitate care trebuie înțeleasă de către toți actorii din sistemul medical”.
Proiectul Practic MF a fost lansat în 2012 cu o ediție pilot, urmată în perioada 2013 - 2016 de 16 simpozioane regionale, care au reunit în total peste 2.600 de medici de familie din toată țara. PRACTIC MF este organizat sub forma unor conferințe regionale cu caracter interactiv, incluzând dezbateri în plen, workshopuri și prezentări de caz subscrise celor trei direcții principale: diagnostic precoce și tratament corect în cele mai frecvente afecțiuni din practica medicului de familie, managementul cabinetului medicului de familie și legislație și politici de sănătate. Interactivitatea, inovația și networking-ul sunt cuvintele cheie care stau la baza proiectului. Programul științific se desfășoară după cum urmează: vineri, 05 mai 2017 între orele 15.00 – 19.30 și sâmbătă, 06 mai 2017, între orele 09.00 – 14.00. Simpozionul regional PRACTIC MF este creditat cu 9 puncte EMC.
Calendarul evenimentelor PRACTIC MF din 2017
- PMF Eforie Nord , 5-6 mai 2017;
- PMF Băile Tușnad , 9-10 iunie 2017;
- PMF Gura Humorului , 13-14 oct 2017;
- PMF Poiana Brașov , 17-18 nov 2017.
Invităm medicii de familie să se înscrie și la:
- Conferința Națională “ Fragilitate și Sarcopenie” (cu referire la fragilitatea vârstnicului, osteoporoză, pierderea de masă musculară și osoasă) -9-10 iunie, București
Coordonator știintific: Prof dr Cătălina Poiană
- Conferința regională de cancer bronhopulmonar- Oltenia, 20 septembrie 2017, UMF Craiova
Coordonator științific: Șef lucrări dr Alin Demetrian
- Conferinta națională de medicina sexualității, 27-29 oct. 2017- Poiana Brașov
Coordonator științific: Dr. Radu Mihalca, vicepreședinte AMSR
Calendarul complet al proiectelor derulate de Houston se regăsește pe www.houston.ro
Pentru mai mute detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi:
Dana Dumitru, manager proiect
0722.585.995
dana.dumitru@houston.ro