Considerat un act de neglijență în exercitarea atribuțiilor profesionale ale personalului medical care dăunează unui pacient, malpraxisul medical, prin natura și gravitatea consecințelor afirmă datoria personalului medical de a evalua cele mai mici riscuri printr-o atitudine prudentă și printr-o tehnică de acuratețe.
În codurile de bună practică, ghidurile medicale și în actele normative naționale și internaționale instituția malpraxisului medical reglementează comportamentul personalului medical și modul cum aceștia contribuie, prin minimizarea riscurilor și maximizarea beneficiilor, la asigurarea faptului că acționează cu prudență și în mod rezonabil în relațiile cu pacienții.
În practica curentă, malpraxisul medical pune accent pe neglijența profesională în raport cu standardul de îngrijire, ca punct de referință prin care se evaluează competența, conștiinciozitatea, prudența și devotamentul personalului medical.
În date statistice, peste 7% dintre medicii, (din care 5% sunt medici de familie), în fiecare an sunt judecați pentru fapte de malpraxis.
Unitatea Bioetică Unesco Iași în parteneriat cu Asociația Română de Drept Medical și Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași au onoarea de a vă invita să participați la conferința „RISCUL PENTRU MALPRAXIS ÎN ACTUL MEDICAL” care se va desfășura în perioada, 21 - 22 Septembrie 2017, Iași, Aula George Emil Palade.
Programul ştiinţific al conferinţei include patru sesiuni:
- „Satisfacția pacientului”, având ca obiectiv eficiența comunicării între medic și pacient;
- „Managementul riscului de malpraxis medical” temă ce își propune să trateze malpraxisul medical din perspectiva limitelor de implicare a medicului, a avocatului si a canalelor media;
- „Erori comune ale medicilor și unităților medicale”, o abordare ce isi propune tratarea erorilor medicale din diferite perspective (etice, medicale, religioase, morale, legale).
- Dialogul medici – juriști “CÂND UN CAZ MEDICAL POATE DEVENI UN CAZ DE MALPRAXIS MEDICAL?” își propune să creeze o platformă de analiză și dezbatere între reprezentanții sistemului medical si reprezentantii mediului juridic pentru prevenirea comiterii unui act medical prejudicios.
“CÂND UN CAZ MEDICAL POATE DEVENI UN CAZ DE MALPRAXIS MEDICAL?” are în vedere o serie de exemple din practica curentă care relevă implicări, obligații și consecințe derivate din situații cu risc pentru malpraxis medical. Lecția “întâi să nu vătămăm și apoi să vindecăm” trebuie începută cu identificarea, evitarea și minimizarea riscurilor în practica medicală de la nivelul studentului la medicină, medicului rezident, medicului specialist, a personalului medical în general.
Cea de a treia ediție a Conferinței MALPRAXIS MEDICAL își propune o abordare interdisciplinară a riscului pentru malpraxis în actul medical, selectând teme de interes și de actualitate prezentate de specialiști din domeniul academic medical, juridic, decidenți în sistemul de sănătate, psihologi, asigurări de sănătate, mass-media.
Evenimentul este asociat „Unit of UNESCO Chair in Bioethics” din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” din Iaşi.
Agenda conferintei este disponibila pe www.dreptulmedical.ro.