Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, prin Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, comunică datele statistice pentru anul 2015 privind incidența HIV/SIDA în România. Conform monitorizărilor, în județul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infecție cu acest tip de virus – 280 de persoane, iar cele mai puține în județul Covasna – un singur caz. Din numărul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27% sunt femei, iar 73% bărbați.
Deși calea de transmitere cea mai des întâlnită continuă să fie cea heterosexuală (peste 50% dintre cazuri, în scădere față de anul 2007 când procentul se ridica la aproape 78%), consumul de droguri injectabile reprezintă calea de transmitere cu cea mai îngrijiorătoare evoluție din ultimii ani. Dacă în anul 2010 rata de infecție cu HIV se situa sub procentul de 3%, în numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmulțit până la 30%. Cu toate că, în prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a scăzut la 20%, medicii specialiști atrag atenția asupra riscurilor și efectelor nocive la care se expun persoanele din această categorie, în special tinerii cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani.
Marijuana și etnobotanicele, tipurile de droguri cel mai des folosite de consumatorii infectați cu HIV
Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii de droguri seropozitivi, în anul 2015. 30% dintre aceste persoane consumă marijuana, substanță care face parte din categoria drogurilor ușoare și care dăunează memoriei și capacității de concentrare. Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele – într-un procent de 20%, droguri sintetice cu nenumărate efecte, dintre care apariția halucinațiilor, atacurile de panică sau comportamentul agresiv.
168 decese cauzate de SIDA în anul 2015
La nivel național, din cele 698 de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA identificate în anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV și 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din numărul total de pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA, în cursul anului 2015, s-a înregistrat un număr de 168 decese.
Activități de informare pentru populația de etnie rromă și consumatorii de droguri injectabile derulate de Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” în cadrul campaniei H-Alert
În contextul evoluției infecției cu HIV prin consumul de droguri injectabile, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” a organizat, în parteneriat cu Asociația Carusel, în luna februarie a acestui an, o serie de activități de informare pentru persoanele de etnie rromă, consumatori de droguri pe cale intravenoasă. Medici specialiști din cadrul institutului au discutat cu zeci de persoane din această categorie de risc despre factorii de risc și prevenirea infecțiilor cu HIV, respectiv cu virusurile hepatitice B și C, importanța testării și integrarea socială a acestora.
Activitățile de informare fac parte din campania națională de testare, informare, comunicare și educare „H-Alert” demarată de Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network. Campania a început în luna octombrie a anului trecut în cadrul proiectului Ro 19.02 „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și C în România” finanțat prin Granturile Norvegiene 2009-2014 .
Elemente de context
Granturile Norvegiene 2009 – 2014 îşi propun să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale din Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor de cooperare între statul donator (Norvegia) şi statele beneficiare. Pentru mai multe detalii referitoare la Granturile Norvegiene 2009-2014, vă rugăm vizitati: www.norwaygrants.org sau www.norwaygrants.ro.
Proiectul Ro 19.02 „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și C în România” este implementat în cadrul Programului Ro 19 „Inițiative în sănătatea publică” derulat de Ministerul Sănătății, în calitate de Operator de Program. Pentru informații suplimentare vă rugăm să accesați http://www.mateibals.ro/pnorv/index.html și http://www.h-alert.ro/.