Cum să-ți îngrijești dantura dacă vrei să rămâi însărcinată sau dacă ești deja însărcinată? Medicul specialist recomandă prevenția!

Catalina Grama_ZambetIgiena dentară este importantă în fiecare zi, însă cu atât mai mult pentru femeile care sunt însărcinate sau care vor să rămână însărcinate. Sarcina provoacă schimbări hormonale care măresc riscul apariției infecțiilor gingivale. Acestea pot afecta procesul de creștere a fătului. Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicior Dr. Melnic, ne explică nu doar cum putem preveni apariția problemelor dentare în timpul sarcinii, ci și cum anume trebuie să ne îngrijim dantura în timpul acesteia.

Înainte de sarcină, este important să îți faci un control stomatologic complet, astfel încât să afli din timp cu ce probleme te confrunți și să le poți trata cu ușurință. Corpul tău va trece prin schimbări majore atunci când vei rămâne însărcinată. Spre exemplu, se poate să ai deficiențe de vitamine și minerale. Acestea nu doar că te vor face să te simți mai slăbită, dar se poate să-ți afecteze și sănătatea dinților. De aceea, un consult stomatologic te-ar putea ajuta să identifici din timp problemele minore care s-ar agrava în timpul sarcinii.

Dacă în condiții normale, este recomandat să-ți faci un consult stomatologic o dată la 6 luni, în timpul sarcinii specialiștii recomandă să mergi la stomatolog de 3 ori, în fiecare trimestru. Printre informațiile pe care trebuie să i le dai acestuia se numără și cele care țin de medicamentația prescrisă de medicul tău obstretician. Dentistul ar putea fi nevoit să-ți schimbe tratamentul în funcție de aceasta. De asemenea, și intervențiile care presupun utilizarea razelor X pot fi efectuate fără probleme în timpul sarcinii. Tehnologia a avansat atât de mult încât, dacă îți acoperi abdomenul și tiroida, intervenția nu are cum să-ți afecteze copilul. Nu uita de igiena dentară zilnică! Este esențială atunci când ești însărcinată.

După sarcină, dacă știi că ai avut probleme dentare în timpul acesteia, mergi la medicul tău stomatolog. Se întâmplă frecvent ca proaspetele mămici să se confrunte cu parodontoza. De aceea, este bine să mergi cât mai rapid la un control, să-ți tratezi problema înainte ca aceasta să se agraveze. Nu ai timp? Crezi că cel mici trebuie să te aibă în preajmă non-stop? Gândește-te că o faci tot pentru cel mic. Ai avea grijă de el sau de ea mai bine dacă nu te-ar deranja o durere dentară, nu-i așa?

“La prima sarcină am fost puțin mai speriată decât sunt acum. Mă temeam că nu consum suficiente vitamine și că nu asigur aportul suficient celui mic sau mie. Din fericire, acest lucru nu a fost real, atât eu, cât și fiul meu ne-am asigurat aportul de minerale și vitamine. Am avut mereu o dantură sănătoasă, merg la medicul stomatolog la fiecare 3 luni și am o igienă strictă de la care nu mă abat nici în cele mai aglomerate zile.  Poate și de aceea, dantura mea nu a avut de suferit nici înainte, nici după naștere și sper ca acum să se întâmple la fel! spune Cătălina Grama (Jojo).”

Problemele dentare ar trebui tratate cât mai rapid, înainte ca acestea să se agraveze. De aceea, este important să mergi la un specialist care să trateze problemele eficient, astfel încât să nu revină. Mai ales dacă îți dorești să rămâi însărcinată sau ești deja însărcinată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.