- predispozitii genetice, familiale;
- anomalii ale unghiilor (modificari de forma, unghiile pot creste rulate);
- deformari ale articulatilor piciorului cu devierea degetului mare( hallux-valgus);
- pantofi prea stramti( ascutiti sau cu toc inalt);
- pantofii sport( de alpinism, ciclism);
- pierderea partiala sau totala a unghiei in urma unui traumatism;
- ingrijire incorecta(taiere gresita a unghiei);
Pe langa factorii enumerati, exista si alti factori suplimentari cum ar fi: diabetul, tulburarile circulatorii, transpiratii abundente sau infectii deja existente.
Cum va dati seama ca aveti aceasta afectiune la nivelul unghiilor de la picioare?
Principala cauza a unghiei incarnate este hipercurbarea (curbarea exagerata) a patului unghial, iar sub presiunea laterala cronica pe pliul din jurul unghiei aceasta se incarneaza. Afectarea poate fi unilaterala sau bilaterala. Incaltamintea etansa este cea care favorizeaza dezvoltarea unei infectii locale.
Puteti avea o astfel de problema fara a incrimina hipercurbarea unghiei, cum este si in cazul femeilor tinere, la care placa unghiala este foarte subtire, cu forma normala, insa peretii laterali periunghiali pot fi hipertrofiati. In aceste cazuri patul unghial nu este deformat (arcuit), dar unghia subtire si taioasa poate rani pielea foarte fina din jurul ei si poate cauza o infectie bacteriana cu simptome severe. Tratamentul consta in medicatie antiinflamatorie si taierea corecta a unghiei.
Pentru tratarea acasa a unghiilor incarnate se poate incerca reducerea presiunii unghiale printr-o baie cu un sapun medicinal, urmata de taierea corecta si precauta a unghiei cu probleme, sub coltul careia se va aplica o banda de tifon pentru a scadea presiunea locala. Daca dupa acest tratament vor aparea semne de inflamatie: roseata, umflatura, durere la atingere, caldura locala se recomanda ajutor profesional.
Recomandam sa evitati tairea profunda a colturilor deoarece va agrava situatia in loc sa o amelioreze. In toate cazurile de unghie incarnata se recomanda corectarea unghiei pe directia ei de crestere. Acest lucru se poate obtine prin mai multe tehnici.
Ideea de baza este aceeasi pentru toate metodele: fortele ce actioneaza asupra unghiei trebuie sa corecteze bland unghia pe parcursul cresterii ei pe o perioada de aproximativ 7-10 luni, pana cand unghia noua se normalizeaza. Acesta este un mod natural de tratament, care cere rabdare.
Au existat si exista o multime de variante de corectie, ele fiind imbunatatite in scopul simplificarii lor. Ortezele corectoare se folosesc de peste 40 de ani, iar in prezent exista cleme din plastic,cleme si sarme elastic: sistem 3To-Spange, COMBI ped, VHO Osthold, Onyclip, Goldspange, PODOFIX s.a. ce ajuta la tratarea acestora.
Indiferent de gravitatea problemei, sistemul de corectie este ales de catre specialistul care le monteaza. Interventia chirurgicala de rezectie a unghiei si excizarea mtricei reprezinta ultima solutie la care se recurge dupa ce toate optiunile conservatoare au esuat. Din pacate interventia chirurgicala este dureroasa, iar recuperarea postinterventie mai lunga, iar recurenta nu poate fi exclusa.
In America se foloseste tehnica de cauterizare cu fenol.Aceasta procedura este mai blanda, totusi in Europa se foloseste foarte rar. Trebuie sa tinem cont de faptul ca trauma pe patul unghial poate duce la cicatrice, iar cicatricea conduce spre o placa unghiala complet deformata.
Va recomandam sa acordati o atentie deosebita unghiilor si sa incercati pe cat posibil sa evitati sau sa controlati factorii ce le-ar produce. Pentru mai multe detalii intrati pe http://www.podiatrica.ro/unghie-incarnata/