Medicii de familie si asistentii medicali sunt asteptati la cursurile pe teme oncologice ce vor avea loc in perioada 12-13 decembrie la centrul de conferinte al hotelului Topaz din Cluj-Napoca. Organizate sub egida Asociatiei Medisprof, atelierele de lucru trateaza problematica procedurilor de screening in diverse tipuri de cancer, precum si importanta camerelor implantabile in administrarea intravenoasa a medicamentelor.
Aflat la cea de a treia editie, cursul de screening in oncologie pentru medicii de familie va aduce in discutie totalitatea tehnicilor prin care se poate depista cancerul inaintea manifestarii simptomelor. “Acest proiect educational isi propune sa pregateasca medicii de familie cu privire la procedurile de screening in cazul cancerului de san, de colon, de prostata, de col uterin, dar si in alte localizari oncologice. Screeningul este o modalitate ce ajuta la descoperirea timpurie a bolii si contribuie la cresterea sanselor unui prognostic favorabil. Cursul a mai fost organizat in luna septembrie la Targu-Mures si Bistrita, unde a fost primit cu mare interes de medicii participanti datorita diversitatii subiectelor abordate si noutatilor prezentate” precizeaza dr. Andrei Ungureanu, medic oncolog.
Atelierul de lucru pe tema camerelor implantabile se adreseaza in special asistentilor medicali, insa modulul poate fi parcurs si de medicii de familie. Cursul se va axa pe administrarea intravenoasa periferica a citostaticelor, complicatiile si dificultatile intalnite in aceasta procedura, precum si rolul si montarea camerelor implantabile, sesiunile plenare teoretice fiind sustinute de medici oncologi si chirurgi. Aspectele practice ale utilizarii camrelor implantabile vor fi prezentate detaliat de catre asistenti medicali specializati in utilizarea unor astfel de dispozitive. “Desi in Occident camerele implantabile se folosesc pe scara larga de mai bine de douazeci de ani, in Romania inca nu sunt foarte bine cunoscute. Pentru domeniul oncologic, aceste dispozitive reduc semnificativ efectul toxic al citostaticelor, iar substantele ajung mai repede in sistemul venos central al pacientului, dar ele pot fi folosite si pentru administrarea antibioticelor, transfuzii si recoltari de sange sau administrarea substantei de contrsat pentru RMN si CT” adauga dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.
Cursurile sunt creditate cu puncte EMC si fac parte dintr-un proiect mai amplu al Asociatiei Medisprof prin care aceasta si-a propus sa formeze personalul medical din intreaga tara cu privire la metodele de screening in oncologie si utilizarea camerelor implantabile. In anul ce va urma se vor organiza aceste seminarii si in alte orase din Romania.
Asociatia Medisprof a fost infiintata in anul 2011 in Cluj-Napoca, principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii fiind: sprijinirea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania, promovarea si sustinerea unor politici de depistare precoce a cancerului si de reducere a factorilor de risc la care este expusa populatia, dar si sustinerea unor activitati educative profesionale la nivelul cadrelor medicale specializate.
Dr. Adrian Udrea Raluca Marcu
Membru consiliul director PR Manager
Asociatia Medisprof D’Avantage Consult
info@medisprof.ro raluca.marcu@davantage.ro
www.medisprof.ro www.davantage.ro
0264.439.270 0264. 402.726