De ce copiii trebuie sa mearga de mici la inot
Inotul timpuriu este un stimul minunat pentru dezvoltarea activa a copilului, afectand practic toate organele si sistemele corpului copilului. Acest mijloc universal de intarire, dezvolta fizic si ofera educatie. Capacitatea de caldura a apei este de aproape 28 de ori mai mare decat capacitatea de caldura a aerului, corpul uman pierzand de 30 de ori mai multa caldura in apa, decat in aer. Din acest motiv, tratamentele cu apa sunt un agent puternic de intarire. Inotul creste rezistenta organismului la infectiile respiratorii acute.
Se remarca faptul ca toti copii care inoata cu regularitate nu dezvolta boli grave, au un flux mai usor, o durata minima de boala si complicatii mai putin frecvente. Inotul, avand un efect de masaj asupra corpului si terminatiilor nervoase iritante ale pielii, imbunatateste indirect metabolismul, somnul, apetitul, face sistemul nervos mai stabil, pregateste sistemele respiratorii si cardiovasculare, intareste muschii, ligamentele si formeaza o pozitie corecta a coloanei vertebrale.
Inotul sistematic, imbunatateste dezvoltarea fizica a copiilor. In acelasi timp, influenteaza si accelereaza cresterea, in comparatie cu copii care nu practica aceasta activitate fizica, dezvolta capacitatea vitala si caracteristicile de putere ale muschilor scheletici, imbunatateste dezvoltarea neuro - psihologica a copilului.
In primii ani copii se dezvolta foarte repede, iar dezvoltarea lui trebuie tinuta sub observatie atat de catre parinti cand si de un medic pediatru.
Este benefic pentru copii sa practice inotul de mici si ajuta foarte mult sa se dezvolte, dar daca bebelusul este bolnav, inotul este intrerupt si reluat dupa recuperare si numai cu permisiunea medicului. Lectiile de inot trebuie oprite in cazul unei boli sau din alte motive grave, pana la insanatosire, reluand de la inceput si cu respectarea stricta a regulilor de gradualism. Este extrem de important ca toate sesiunile de inot sa fie conduse de o singura persoana, de regula un parinte sau profesorul de inot, iar monitorizarea sa, sa se efectueaze lunar. Mai multe detalii despre inot gasiti si pe acest blog.
Recomand din proprie experienta tuturor mamicilor sa le ofere copiilor cursuri de inot de la varste fragede.
De la 3 ani mi-am dus copilul la inot, iar acum sunt mandra de modul in care s-a dezvoltat. Efectele inotului chiar sunt evidente in dezvoltarea copiilor.