Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor atât în România, cât şi în întreaga lume, şi au asociate o serie de factori de risc la care starea de sănătate a pacienţilor este expusă. Unul dintre aceşti factori este deficitul de fier, care poate influenţa în mod negativ calitatea vieţii pacienţilor cu insuficienţă cardiacă, putând determina chiar agravarea afecţiunii.
Posibili factori care pot determina instalarea deficitului de fier în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă sunt: alimentaţia care nu răspunde nevoilor de fier ale organismului, modificări funcţionale la nivelul intestinului sau interacţiunea medicamentelor din tratament care împiedică absorbţia corespunzătoare a fierului.
Fierul are un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate
Unul dintre rolurile acestui nutrient este acela de a asigura energia de care avem nevoie în activităţile zilnice, însă, totodată, fierul este implicat în dezvoltarea celulelor şi organelor din corp, respectiv în formarea sistemului nervos. Nivelul de fier din sânge poate varia în funcţie de genul şi de vârsta unei persoane.
„Fierul este prezent în fiecare celulă și are un rol deosebit de important în transportul oxigenului și utilizarea sa în procesele energetice celulare. În cazul în care fierul se regăsește în cantități insuficiente, vorbim despre deficitul de fier. Consecințele deficitului de fier asupra organismului sunt: reducerea capacității de efort, agravarea simptomelor, şi performanțe cognitive mai slabe.” declară Dr. Ovidiu Chioncel, Medic Primar Cardiologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, Şef Secţie Cardiologie I în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucureşti.
Deficitul de fier este prezent la 30-40% dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă
Insuficienţa cardiacă (IC) este singura afecţiune a inimii a cărei prevalenţă şi incidenţă cresc de la un an la altul, iar deficitul de fier este întâlnit la 30-40% dintre pacienţi. La nivel european, statisticile indică aproximativ 6,5 milioane de bolnavi, în vreme ce în România sunt aproximativ un milion de pacienți. În România prevalenţa globală a IC este în jur de 4,7%, mai ridicată decât în restul ţărilor europene.
„Deficitul de fier este unul dintre factorii care afectează calitatea vieţii pacienţilor cu insuficienţă cardiacă şi care contribuie la agravarea acestei boli. Pe de altă parte, studiile clinice au arătat că administrarea de fier intravenos, şi anume carboximaltoza ferică, poate contribui la reducerea cu 41 de procente a riscului de respitalizare şi deces din cauze cardiovasculare în cazul pacienţilor cu IC.” adaugă Dr. Ovidiu Chioncel, Medic Primar Cardiologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, Şef Secţie Cardiologie I în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucureşti.