Deși afectează major viața oamenilor, disfuncțiile sexuale sunt subdiagnosticate și rămân netratate, atât la bărbați, cât și la femei. În populația feminină, studiile consemnează o prevalență înaltă a acestora, cuprinsă între 40 și 60%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate dintre femei au o calitate a vieții deteriorată, din cauza vieții intime absente sau nesatisfăcătoare.
„Practic, oamenii își pierd plăcerea și bucuria de a trăi, depresia devine astfel cel mai mare obstacol în calea dorinței și a împlinirii sexuale. Dorința sexuală hipoactivă reprezintă o tulburare a zilelor noastre, dată fiind marea ei incidență în populația generală. Stresul, munca în exces, ritmul de viață trepidant ajung să ocupe prim-planul existenței oamenilor, astfel încât intimitatea emoțională și fizică sunt aproape ingnorate. Intimitatea este substituită tot mai mult prin satisfacții alimentare, vestimentare sau prin comoditatea oferită de lumea virtuală. Lipsa vieții sexuale este compensată prin muncă, oamenii se orientează către atingerea succesului profesional. Chiar și în cupluri singurătatea în doi a ajuns un mod de viață”, a declarat Adela Ciobanu, medic primar psihiatru, doctor în medicină, director medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” din București.
Disfuncțiile sexuale sunt subdiagnosticate și puțin tratate în clinicile de specialitate. În ciuda neajunsurilor create de acestea, numai o mică parte a celor suferinzi se adresează specialiștilor pentru a primi tratament. Marea majoritate a oamenilor preferă să-și ascundă problemele sexuale, pe care le consideră a fi tulburări mintale, rușinoase sau lipsite de importanță în economia vieții lor. Deoarece disfuncțiile sexuale alterează relațiile interpersonale și cauzează un stres psihologic marcant indivizilor care le dezvoltă, multe familii trec prin dificultăți conjugale, iar numărul divorțurilor este în creștere.
„Intimitatea este împinsă la periferia preocupărilor zilnice, sub imperiul unor activități urgente. Există aproape mereu câte ceva mult mai importat de rezolvat, decât să-ți petreci timp cu partenerul. Programele soților nu mai coincid, întâlnirile lor sub același acoperiș sunt tot mai scurte. Însingurarea oamenilor a devenit o caracteristică a marilor orașe. Femeile și bărbații moderni preferă să trăiască singuri, fără complicații sentimentale și fără obligații familiale, tinerii amână până după 35 de ani vârsta conceperii unui copil. Însă aceste atitudini dau naștere unor stări depresive și anxioase puternice, izvorâte din izolare și din negăsirea sensului adevărat al vieții. Multe depresii nevrotice contemporane ascund suferințe sexuale puternice”, a declarat dr. Camelia Popa, psiholog clinician și cercetător la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române.
Studiul pe tema dorinței sexuale hipoactive, a impactului acesteia asupra partenerilor și vieții de familie, realizat de psihiatri și psihologi din România, a fost publicat în Germania, de către Editura Lambert Academic Publishing și se intitulează „Hypoactive sexual desire disorder. Impact on parteners and repercursions on family life”.
Coautorii studiului au fost: dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, dr. Camelia Popa, psiholog clinician și medicii psihiatri Aurelia Surdu, Isabela Baciu, Eliza Rădoi, Oana Jugravu, Mara Popovici și Viorel Bobocea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia” din București.
În acest studiu sunt prezentatecriteriile diagnostice și modalitățilede tratament ale disfuncțiilor sexuale, utile specialiștilor din domeniul sănătății sexuale și reproductive.
Disfuncțiile sexuale stau adeseori la baza infertilității cuplurilor, iar specialiștii care tratează familiile care nu pot avea copii trebuie să evalueze și calitatea relațiilor sexuale ale acestora.
Date utile:
- Disfuncțiile sexuale cuprind: tulburările dorinței sexuale (absența libidoului, a fanteziilor erotice, lipsa interesului în inițierea actului sexual sau aversiunea sexuală - evitarea sau respingerea oricărei inițiative sexuale și a actului sexual în sine), tulburări ale excitației sexuale, tulburări ale orgasmului și tulburări sexuale dureroase.
- La originea disfuncțiilor sexuale stau, pe lângă factorii psihologici și sociali (anxietatea, depresia, vinovăția, jena, rușinea, stresul intrafamilial, obligațiile profesionale acaparatoare de timp, lipsa unei locuințe) și tulburările hormonale (scăderea producției de estrogen sau de testosteron), afecțiunile cardiovasculare, consumul excesiv de alcool și de antidepresive, bolile cronice și infirmitățile, obezitatea.
- Depresia este larg răspândită în rândul bărbaților singuri. În cazul bărbaților divorțați și al celor văduvi studiile internaționale consemnează niveluri ridicate ale riscului de suicid.
- Atât în depresie, cât și în disfuncțiile sexuale sunt implicați aceiași factori neurohormonali. Este vorba despre anumiți neurotransmițători care acționează la nivelul sistemului nervos central. Neurotransmițătorii sunt substanţe eliberate sinaptic, care asigură transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul. La pacienții depresivi, trei dintre cei mai importanți neurotransmițători, respectiv dopamina, serotonina (supranumită „hormonul fericirii”) și noradrenalina, există în concentrații mici. Pe de altă parte, cortizolul, supranumit și „hormonul stresului” se găsește în cantități mari la depresivi și la cei care suferă de disfuncții sexuale.
- Greutatea în exces și obezitatea sunt responsabile pentru multe disfuncții sexuale feminine și masculine. Acestea determină probleme ginecologice (infertilitatea, menstruațiile neregulate) și afectează negativ potența sexuală a bărbaților (depozitele adipoase blochează sau îngustează arterele de la nivelul organelor genitale); au un impact negativ asupra nivelului de testosteron, asupra apetitului sexual și nu în ultimul rând asupra orgasmului. Persoanele cu exces ponderal se simt inconfortabil în intimitate, au o atitudine de dezgust și de repulsie față de propriul corp, se tem că vor fi respinse sau ironizate de către parteneri. Potrivit datelor Eurostat, prevalența obezității în România este de 8,0% - femei și 7,6% - bărbați. În UE, În UE, potrivit Eurostat, proporția de persoane supraponderale și obeze în populația adultă variază între 36,9% și 56,7% pentru femei și între 51% și 69,3% pentru bărbați. Mai multe detalii găsiți aici.
Cat adevar trist dar adevarat in Lumea asta rea.
Lipsa de locuri de munca si salariul mic duce la insingurare sociala dar si educatia din ,,pacate la multi nu ne prea lace sa invatam”.
Sper ca 2016 v-a fi mai bine si ani care vor veni.