Medicul Alina Bolintineanu este medic primar obstetrică-ginecologie în Spitalul Wellborn din București, acolo unde tratează mii de cupluri diagnosticate sau cu suspiciune de infertilitate, fiind unul dintre puținii doctori din România care dețin supraspecializare în Reproducere Umană Asistată.
“Fertilizarea in Vitro este o metodă de reproducere asistată, ce constă în obținerea de embrioni în laborator, prin fertilizarea unui ovocit cu un spermatozoid, și apoi introducerea embrionilor în uter, în vederea obținerii unei sarcini. Pentru procedurile FIV, rata de sarcină variază între 5-60%, în funcție de vârsta femeii și de cauzele de infertilitate stabilite de medicul specialist pentru cuplul respectiv. Ceea ce este foarte important să știe pacienții sau cuplurile care aleg să înceapă un set de investigații amănunțite în acest sens este că Spitalul Wellborn a avut în ultimii ani șanse de reușită la nivelul mediei europene, fiind unitatea medicală cu cele mai multe proceduri specifice efectuate lunar din România. Așadar, suntem pregătiți 100% să le oferim cuplurilor din România alternativa de tratament completă și complexă, pe toate nivelele de abordare medicală: analize de laborator specializate, departament de genetică și de embriologie, chirurgie ginecologică asociată (pentru situațiile în care este necesară), ATI, rezerve medicale și aparatură tehnologică de ultimă generație. Și, extrem de important, toată activitatea noastră se desfășoară într-un SPITAL, ca respectare a unei politici interne de oferire unui plus de siguranță pacientei. Iar asta poate face diferența!”, Dr. Alina Bolintineanu.
Rata de succes pentru anul 2017, Spitalul Wellborn Băneasa
Cine poate beneficia de proceduri de Fertilizare in Vitro?
Cu siguranță, echipa de medici specialiști decide ceea ce este potrivit fiecărui cuplu, în funcție de istoricul medical, de rezultatele analizelor sau rezultatul unor proceduri efectuate anterior. Din perspectivă generală, pot beneficia de FIV: cupluri cu infertilitate de cauză tubară, cuplurile cu factor masculin semnificativ (se recomandă FIV cu ICSI atunci când parametrii spermogramei sunt semnificativ modificați), cuplurile în care partenerul feminin are o rezervă ovariană scăzută sau în care femeia este diagnosticată cu endometrioză severă. De asemenea, cuplurile care au la activ 2-3 proceduri de inseminare intrauterină eșuate, efectuate cu stimulare ovariană controlată și monitorizare, se încadrează în acest caz. Pentru cuplurile în care vârsta femeii este de peste 38-40 de ani, rata de sarcină este mică sau foarte mică și atunci se poate recomanda efectuarea procedurilor FIV, la fel cum se întâmplă și în cazul cuplurilor cu infertilitate idiopatică, ce au prezentat eșecuri la inseminare intrauterină. În situațiile cuplurilor cu probleme genetice, la care procedura de FIV se recomandă pentru a efectua PGD (diagnostic genetic preimplantator), pentru a se exclude embrionii cu anomalii genetice, cuplurilor li se pot recomanda proceduri FIV.
Ce înseamnă succesul în FIV?
O dată alese schemele de tratament, algoritmii de investigație amănunțită a cuplului, medicul specialist va indica etapele următoare ce urmează a fi efectuate, atât la nivelul unui calendar, cât și din punctul de vedere al succesiunii procedurilor aplicate. Este extrem de important ca toate informațiile prezentate pacienților să fie explicate, atât pentru înțelegerea lor, cât și pentru asumarea lor, întrucât colaborarea medic-pacient este esențială. Mai mult decât atât, asistăm la o explozie de informații prezentate pe grupuri și forumuri dedicate infertilității, dar fără a fi validate de experiență medicală, ci caracteristice fiecărui caz în parte. Așadar, oferirea unui verdict final, corect din punct de vedere medical este definitorie pentru parcurgerea pașilor următori.
Din punct de vedere medical, succesul în reproducere în general, dar și în FIV, îl dă în principal, ovocitul, întrucât ovocitele competente generează embrioni competenți, adică embrioni cu potențial de evoluție către termen și naștere a unui copil sănătos.
Succesul unei proceduri de FIV – se exprimă în rata de sarcină în evoluție, sau, și mai corect, în rata de nașteri cu nou-născut viu per 100 proceduri de FIV finalizate cu transfer de embrioni, succesul real fiind, de fapt, un copil sănătos.
Contact Dr. Alina Bolintineanu:
www.alinabolintineanu.ro | contact@alinabolintineanu.ro
+40319105, +031 405 22 95, +40785 212 628