Piciorul diabetic, escarele şi ulcerul varicos sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice.
Rănile cronice presupun deseori dureri persistente, risc constant de infecţii, limitarea activităţilor zilnice până la imobilitate, vizite interminabile la medic şi costuri ridicate.
Orice rană care nu raspunde la tratament şi nu se vindecă în decurs de 6 săptămâni, este considerată a fi o rană cronică.
Spre deosebire de rănile acute (tăieturi, arsuri) care sunt provocate de factori externi şi se vindecă în decurs de 2-4 săptămâni, rănile cronice sunt întreţinute de o afecţiune primară a organismului, care se interpune mecanismului natural de vindecare şi impiedică închiderea rănii.
Ulcerele de presiune ridică suficiente probleme atât pentru sistemele de sănătate cât şi pentru pacienţi, producând disconfort şi durere.
Tratamentul modern al plăgilor deschise, cu precădere a ulcerelor caracteristice piciorului diabetic, este reprezentant de produsele pe bază de hidrogel, care creează un mediu umed, favorabil procesului de vindecare.
Conceptul de vindecare a rănii într-un mediu umed a fost promovat din anii 1960, când a fost demonstrat că se poate preveni formarea de escare prin crearea unui mediu umed, determinându-se astfel epitelizarea. Numeroase studii clinice au demonstrat că acest tratament este o alternativă cu reale rezultate, fiind o soluţie eficientă din punct de vedere terapeutic şi economic.
Hidrocoloizii sunt utilizaţi în multe cazuri de ulcere de presiune, recomandarea fiind pentru stadiul II şi III. Numărul celor trataţi încă din stadiul I este în continuă creştere.
Vindecarea rănii într-un mediu umed previne formarea de escare şi accelerează gradul de vindecare cu 40% faţă de practica tradiţională de uscare a rănii
Produsul Flamozil, folosit în tratamentul ulcerelor de presiune la diabetici, are un mecanism special de acţiune, prin crearea unui mediu umed favorabil procesului de vindecare, prevenirea infecţiilor şi reducerea formării cicatricilor.
În cazul ulcerelor de presiune, la diabetici, efectul Flamozil-ului se realizează prin asigurarea protecţiei ţesuturilor perilezionale, ajută la înlăturarea ţesuturilor necrotice şi menţine cavitatea ulcerului curată, fără a o hiperhidrata.
Proprietăţile reparatoare ale produsului Flamozil se datorează carbomerului din compoziţia sa, care este stabilizat de carnozină, o peptidă bazică prezentă în mod natural în piele, cu dublă acţiune: un efect de ocluziune, prin care se împiedică evaporarea apei şi micsorează pierderea de lichid din epidermă, dar şi acţiune antioxidantă.
Carbomerul absoarbe excesul de lichid din plăgile umede cu secreţii şi determină crearea de ţesut de granulaţie. Citratul de argint – substanţă de conservare, în loc de parabeni, crează o barieră protectoare împotriva infecţiilor.
Tratamentul cu Flamozil creşte substanţial confortul pacientului diabetic, prin faptul că schimbarea bandajului este mai puţin dureroasă, deoarece bandajul nu se lipeste pe rană şi nu provoacă durere la îndepărtarea lui. Pe lângă rezultatele terapeutice incontestabile, tratamentul cu Flamozil este uşor de realizat – gelul fiind uşor de aplicat, permite tratamentul în ambulatoriu sau la domiciliul pacientului.
În practica clinică, produsul Flamozil este indicat nu numai pentru plăgi provocate de : arsuri, ulceraţii ale pielii (plăgi deschise sau închise), ulcere varicose, plăgi chirurgicale, escare, arsuri solare, tăieturi, zgârieturi.
La pacienţii diabetici, cu plăgi deschise la nivelul plantelor, produsul Flamozil poate fi folosit în deplină siguranţă, după debridarea acestora, facilitând vindecarea rapidă a ulceraţiilor, reducând astfel numărul de zile de spitalizare şi oferind bolnavilor un confort sporit.
Bibliografie:
- Fletcher J, Moore Z, Anderson I, Matsuzaki K. Hydrocolloids and pressure ulcers Made Easy. Wounds International 2011; 2(4).
- Lohi J, Sipponen A, Jokinen JJ. Local dressings for pressure ulcers: what is the best tool to apply in primary and second care? J Wound Care 2010; 19(3): 123-27.
- .Boulton AJ, Meneses P, Ennis WJ. Diabetic foot ulcers: a framework for prevention and care. Wound Repair Regen 1999; 7(1): 7-16.
- Gray D, White R, Cooper P, Kingsley A. Applied wound management and using the wound healing continuum in practice. Wound Essentials 2010; 5: 131-39.
- Heyneman A, Beele H, Vanderwee K, Defloor T. A systematic review of the use of hydrocolloids in the treatment of pressure ulcers. J Clin Nurs 2008; 17: 1164-73.