Arsurile pot surveni in mai multe feluri. La copii si persoanele in varsta, cea mai frecventa cauza a arsurilor este opărirea cu lichide fierbinți, în timp ce la adulți arsurile la flacără sunt cele mai răspândite. Alte cauze pot include substanțe chimice, contact electric, deteriorare prin frecare și arsuri solare.
Gravitatea unei arsuri depinde de cativa factori, incluzand:
- Dimensiunea și adâncimea arsurii
- Localizarea arsurii
- Vârsta și condiția generală a pacientului
Studiile clinice sugerează că aproximativ 95% din arsuri sunt relativ minore, dar aproximativ 5% necesită spitalizare și tratament specializat. Gradul de severitatate al unei arsuri determina tipul de tratament necesar. Anterior, terminologia folosita pentru descrierea unei arsuri includea termenii de “Grad I”, “ Grad II” si “ Grad III”. Aceasta terminologie a fost inlocuita de clasificarea care detaliaza starea de degradare a tesutului, astfel:
- Arsuri Minore/Superficiale (denumite cateodata “epidermice” - Se vor vindeca in aproximativ 7 zile fara cicatrici )
- Arsuri partiale superficiale (De obicei epitelizeaza in 10 – 14 zile fara cicatrici )
- Arsuri partiale medii si profunde (Se vindeca in 14 – 28 zile )
- Arsuri in toata grosimea dermului (Vindecare in timp indelungat cu cicatrici si posibile pierderi ale functiilor).
TRATAMENT
Obiectivele clinice in managementul arsurilor sunt:
- Stabilizarea pacientului
- Răcirea plăgii
- Debridarea țesutului devitalizat (necrotic)
- Protejarea împotriva infecțiilor
- Închiderea plăgii de primă intenție, sau secundară, sau prin grefă de piele
Impactul primului ajutor nu poate fi subestimat. Pentru a preveni deteriorarea continuă și pierderea profundă de țesut, primul ajutor trebuie acordat rapid și eficient. Transformarea arsurii se referă la procesul prin care țesutul deteriorat se poate extinde la straturile mai profunde, rezultatul fiind întârzierea vindecării. Acest lucru crește riscul de apariție a complicațiilor post vindecare precum contracția și formarea de cicatrici cheloide sau hipertrofice.
Anumite arsuri necesita evaluarea si / sau internarea intr-o unitate de arsuri.
Produsul Flamozil, folosit în tratamentul arsurilor minore, parțial superficiale și parțial profunde, are un mecanism special de acțiune, prin crearea unui mediu umed favorabil procesului de vindecare, prevenirea infecțiilor și reducerea formării cicatricilor.
Proprietățile reparatoare ale produsului Flamozil se datorează carbomerului din compoziția sa, care este stabilizat de carnozină, o peptidă bazică prezentă în mod natural în piele, cu dublă acțiune: un efect de ocluziune, prin care se împiedică evaporarea apei și micșorează pierderea de lichid din epidermă, dar și acțiune antioxidantă.
Carbomerul absoarbe excesul de lichid din plăgile umede cu secreții și determină crearea de țesut de granulație; substanța de conservare, în loc de parabeni, crează o barieră protectoare împotriva infecțiilor.
Tratamentul cu Flamozil creste substantial confortul pacientului cu arsuri, prin faptul că schimbarea bandajului este mai puțin dureroasă, deoarece bandajul nu se lipește pe rană și nu provoacă durere la îndepărtarea lui. Pe lângă rezultatele terapeutice incontestabile, tratamentul cu Flamozil este ușor de realizat – gelul fiind ușor de aplicat, permite tratamentul în ambulatoriu sau la domiciliul pacientului.
Flamozil se utilizeaza doar dupa ce a fost stabilita gravitatea arsurii!
În practica clinică, produsul Flamozil este indicat nu numai pentru plăgi provocate de : arsuri sau arsuri solare, dar și în tratarea de ulcerații ale pielii (plăgi deschise sau închise), ulcere varicose, plăgi chirurgicale, escare, tăieturi, zgârieturi.
Flamozil este disponibil in reteaua de farmacii Catena, Sensiblu, Ropharma, Dona, Helpnet.
Mai multe detalii puteti gasi pe www.estinvestfarma.ro