Este vorba despre Chimioterapia Hipertermică Intraperitoneală, pe scurt CHIP-HIPEC . Procedura chirurgicală a fost lansată în luna iunie a anului 2013, printr-un proiect unic în Romania și Europa de Est implementat de medicii spitalului Sf. Constantin din Brașov. După trei ani de practică, chirurgii braşoveni au realizat 30 de intervenţii, iar acum vor să împărtăşească din experienţa lor şi altor colegi de breaslă şi să popularizeze cu această ocazie disponibilitatea procedurii în România.
Ei vor organiza un simpozion medical- „Chirurgia citoreductivă şi chimioterapia hipertermică intrapertermică intraperitoneală (HIPEC)”- cu participare internaţională, în perioada 29-30 septembrie 2015, la Brașov.
Premieră națională în sistemul medical românesc
Intervenția HIPEC mai fusese efectuata anterior in Romania in alte centre, însă medicii de la spitalul Sf. Constantin din Brașov au contribuit la optimizarea procedurii chirurgicale, realizând, astfel, o altă premieră pentru sistemul medical privat din România: folosirea tehncii „closed abdomen” în procedura HIPEC.
Procedura clasică HIPEC necesită de cele mai multe ori deschiderea largă a abdomenului, fiind una dintre cele mai complexe intervenții din chirurgia abdominală. Inovația pe care au adus-o specialiștii de la spitalul Sf. Constantin a constat în aplicarea acestui tip de intervenție prin metoda minim invazivă a chirurgiei laparoscopice, care nu lasă cicatrici.
3 ani de HIPEC la spitalul Sf. Constantin, pe scurt:
- Primul caz - iunie 2013;
- Premieră națională 2013: HIPEC laparoscopic după rezecție de colon laparoscopic, pentru cancer de colon drept.
- 30 de cazuri operate până în iulie 2015;
Detalii despre procedura HIPEC
Operația presupune în faza întâi îndepărtarea chirurgicală a tuturor maselor tumorale abdominale. Următorul pas constă în instilarea în abdomen a unui citostatic, selectat în funcție de tipul de cancer, care se recirculă printr-o tubulatură specială și, foarte important, folosind o pompă de circulație extracorporeală pentru a încălzi lichidul la 41-42 de grade. Efectul pe care medicii îl urmăresc prin această intervenție constă tocmai în această combinație de citostatic și temperaturi înalte.