Impactul invatarii unei limbi straine asupra creierului indiferent de varsta
Creierul comparat cu un muschi
Invatatul unei limbi noi deschide calea spre noi experiente, oportunitati si ne permite sa intalnim persoane pe care nu le-am fi intalnit daca am fi vorbit doar limba materna.
Atunci cand un om invata o limba noua, se creeaza noi legaturi in creier, ceea ce duce catre schimbari structurale semnificative. Emisfera stanga este locul in care se afla partea logica a creierului si este locul unde multe din abilitatile noastre de limba au loc. In 2012, niste cercetatori elvetieni observa faptul ca invatatul unei limbi straine este asociat cu ingrosarea stratului de neuroni din cadrul cortexului cerebral responsabil cu procesele cognitive si memoria. Cei care isi cultiva acest strat de neuroni sunt mai ascutiti la minte si rezista mai bine la incetinirea gandirii care apare ca si consecinta a imbatranirii.
Putem privi creierul ca pe un muschi care se atrofiaza daca nu este folosit. Ultimele doua decenii de studii arata ca o minte bilingva beneficiaza de aproximativ 5 ani in plus de rezistenta impotriva dementei sau bolii lui Alzheimer.
Studiul unor cercetatori americani cu privire la plasticitatea creierului
Cercetatorii americani de la Penn State University au descoperit ca datorita plasticitatii creierului, structura acesteia ca urmare a invatarii unei limbi straine se modifica indiferent de varsta. Este o logica simpla: fiecare moment pe care il petreci invatand ceva nou iti imputerniceste creierul.
Echipa de cercetatori de la Penn State au decis sa observe activitatea neuronala a unor vorbitori nativi de limba engleza care s-au apucat sa invete vocabularul chinezesc. Cei 39 de participani din diferite categorii de varsta urmau sa fie impartiti in grupul de oameni care avea sa se apuce de invatat chineza si grupul de oameni "spectatori". Acestia au participat la doua scanari (fMRI) pentru determinarea activitatii neuronale: una inainte de inceperea experimentului si a doua la 6 saptamani dupa.
Rezultatele arata ca cei care au participat la cursurile de limba au avut parte de schimbari semnificative ale structurii si functiei creierului. Aceasta imbunatatire a conexiunilor neuronale a avut ca si consecinta eficientizarea procesului de invatare. De asemenea, cei care dadusera dovada de excelenta in cadrul cursurilor aveau conexiunile neuronale mai integrate decat cei care aveau dificultati, ceea ce arata ca isi formasera deja acest obicei de a invata lucruri noi si, astfel, de a-si exersa in mod constant creierul.
Studiul celor de la Penn State University confirma si alte studii referirtoare la neuroplasticitatea creierului. Liderul echipei de cercetatori, Ping Li, afirma ca "un lucru interesant pe care l-am descoperit este faptul ca plasticitatea creierului este mult mai mare decat ne-am asteptat. Am observat schimbari structurale ale creierului chiar si la participantii aflati la o varsta inaintata, iar asta este o veste incurajatoare pentru cei ce imbatranesc.
O limba straina – un alt univers
Desigur, imbunatatirea structurii neuronale reprezinta doar unul din avantajele invatarii unei limbi straine. Ti se deschid tot felul de oportunitati de a intalni persoane noi, de angajare (mai ales cand ne referim la limba engleza, care se cere in foarte multe locuri), dar mai ales de a cunoaste o alta cultura. Pana la urma limba este oglinda unei culturi si reflecta personalitatea acesteia. Viziunea ta asupra lumii capata o noua dimensiune daca ai aceasta “superputere”.