Prevelența alarmantă a obezității, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților, reprezintă o provocare la nivel mondial, iar importanța combaterii acesteia devine o prioritate.
Strategiile pentru combaterea obezității vizează pe de o parte reducerea aportului energetic, iar pe de altă parte creșterea consumului de energie, prin activitate fizică regulată. În ceea ce privește diminuarea aportului de calorii, o modalitate este consumarea de alimente cu un conținut caloric scăzut. Un aport caloric general redus poate fi rezultatul înlocuirii alimentelor și băuturilor din dietă cu versiunile lor dietetice, bazate pe îndulcitori hipocalorici.
Îndulcitorii hipocalorici sunt fie compuși care au un gust dulce, dar care furnizează un conținut redus de calorii sau chiar zero aport energetic, fie compuși cu gust dulce atât de puternic, încât pot fi folosiți în produse alimentare în concentrații destul de scăzute, astfel încât să nu aibă un aport energetic semnificativ.
Înlocuirea caloriilor din zahăr cu un îndulcitor hipocaloric duce la o economie semnificativă a aportului de calorii. În plus, îndulcitorii hipocalorici permit o abordare mai versatilă a managementului greutății și pot chiar încuraja conformitatea cu o dietă.
Îndulcitorii hipocalorici sunt folosiți de peste un secol - primul îndulcitor utilizat în mod frecvent a fost zaharina, descoperită în 1879. În prezent, în Uniunea Europeană sunt folosiți la scară largă îndulcitori hipocalorici care au fost supuși unor teste de siguranță riguroase. Spre exemplu, un îndulcitor aprobat în Uniunea Europeană este glicozide, un derivat din extract de stevie purificat (steviol), o plantă din familia crizantemelor.
Stilul de viață tot mai sedentar și preocuparea crescută pentru gestionarea greutății arată că îndulcitorii hipocalorici pot juca un rol important în adoptarea unui stil de viață echilibrat și activ. Prin înlocuirea gustului dulce al zahărului, dar fără aportul caloric aferent, îndulcitorii hipocalorici, folosiți în mod constant pentru a reduce caloriile, pot fi un ajutor în reducerea și menținerea greutății. De asemenea, având în vedere că nu afectează nivelurile de insulină, aceștia pot fi utilizați pentru a îndulci alimentele și băuturile persoanelor care îşi monitorizează cu atenție consumul de carbohidrați.
Recomandarea cantității și siguranța pentru consum a îndulcitorilor hipocalorici este dată de DZA, adică Doza Zilnică Acceptată, care este o estimare a cantității dintr-un aditiv aprobat, ce poate fi consumată zilnic în dietă, pe durata vieții, fără a prezenta vreun risc. Practic, valoarile DZA ale înducitorilor hipocalorici reasigură că aceștia sunt siguri pentru consum. Aceste valori DZA sunt exprimate în miligrame per kilograme per greutatea corporală zilnic.
Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.