Îndulcitorii hipocalorici pot ajuta atât în prevenirea, cât şi în managementul eficient al obezității, susțin specialiștii din cadrul Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (International Sweetners Association – ISA). Potrivit acestora, îndulcitorii hipocalorici ajută persoanele supraponderale să reducă aportul de calorii.
În opinia reprezentanţilor ISA, includerea băuturilor cu îndulcitori hipocalorici în dietă poate ajuta la menţinerea greutăţii, atunci când se respectă cantitatea de calorii din alimentele solide. Speciliștii consideră că în ceea ce privește cantitatea în care le consumăm, aceasta trebuie adaptată nivelului fiecăruia de activitate fizică, proporţiei de macronutrienţi şi cantității totale de calorii. O alimentaţie sănătoasă trebuie să fie în primul rând echilibrată, astfel încât alimentele consumate să aducă nutrienţi esenţiali, fibre şi energie în cantităţi suficiente pentru menţinerea sănătăţii şi a greutăţii normale a corpului.
Îndulcitorii hipocalorici şi fără calorii reprezintă un instrument util în managementul greutăţii, deoarece oferă mijloacele necesare creării unui deficit caloric, menţinând în acelaşi timp gustul alimentelor şi băuturilor. Totul trebuie însă consumat în contextul unei alimentații echilibrate și a practicării activității fizice.
O alimentaţie sănătoasă trebuie să fie echilibrată, moderată şi controlată caloric. Atunci când se vorbeşte de moderaţie în alimentaţie, specialiștii se referă la consumul de sare, zahăr şi grăsimi. În schimb, se încurajează consumul de fructe, legume şi cereale integrale, precum şi practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mişcare. De asemenea, nu trebuie neglijat nici somnul - pentru a funcţiona corect, organismul uman are nevoie de odihnă între şase şi opt ore pe zi.
Informațiile de mai sus au fost prezentante în cadrul evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații sănătoase.