Finanțarea sistemului de sănătate reprezintă o provocare în multe țări, dar în special în România, Bulgaria și Ungaria. Organizația Mondială a Sănătății (WHO) susține că, dintre cele 3 țări vecine, România are cea mai mică sumă investită în sectorul public și privat de sănătate. Cele mai recente studii arată că Ungaria a avut cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor de 1669,3 USD/an, Bulgaria 1064 USD/an, în timp ce România a cheltuit doar 901,5 USD/an.
Luând în considerare investițiile făcute în ultimii ani în România, în 2011 s-a înregistrat o creștere de 2% în comparație cu 2010, adică aproximativ 20 USD pe cap de locuitor/an.
“Nu este acceptabil ca oamenii care își plătesc taxele să nu poată primi îngrijirile medicale pe care le merită, iar un lucru foarte bine știut în România este faptul că sistemul public de sănătate este foarte slab dezvoltat. Nivelul investițiilor publice este foarte scăzut, iar creșterea anuală nu este suficientă pentru a asigura îngrijire medicală de calitate tuturor cetățenilor. Acesta este motivul pentru care cetățenii trebuie să înțeleagă că sănătatea este propria lor responsabilitate și trebuie să caute alternative. Asigurarea privată de sănătate este soluția pentru o viață mai bună și lipsită de griji, oferind acces către cele mai bune tratamente medicale disponibile în întreaga lume, inclusiv programe de prevenție, consultații specializate și spitalizare.”, declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.
Organizația Mondială a Sănătății dezvaluie, de asemenea, suma de bani investită în sistemul de sănătate de către guvernele naționale: în România, doar 723,3 USD sunt cheltuiți pe an pentru fiecare cetățean. În același timp, această cifră depășește în Ungaria 1000 USD pe an.
O altă diferență între cele 3 țări vecine se înregistrează în cazul investițiilor în planurile de sănătate pre-plătite, calculate ca procent din totalul cheltuielilor private în sănătate. Astfel, România este la sfârșitul listei cu doar 0,4%, în comparație cu Bulgaria cu 1% din total și Ungaria, unde 7% din totalul cheltuielior sunt reprezentate de astfel de planuri pre-plătite.
“Putem observa ca cele mai recente cifre din Ungaria arată o creștere a cheltuielilor private în sănătate și ne putem aștepta la o viitoare creștere, pentru ca în ultimul an au fost adoptate noi taxe și legislații privind sistemul de sănătate. Încurajarea cheltuielilor private în sănătate ajută guvernul să economisească o parte din bani și chiar să mărească veniturile ce vin din taxele plătite de jucătorii privați din piață: clinici, spitale și asiguratori privați de sănătate. Sperăm ca sistemul de sănătate din România se va dezvolta în această manieră și guvernul va înțelege importanța investițiilor private în sistemul de sănătate, atât dintr-o perspectivă economică, dar și socială.”, adaugă Zahal Levy.