Pățania domnului Eon

Scandal mare în Franța.

În urmă cu peste 7 ani un cetățean al acestei țări, domnul Herve Eon, s-a afișat la una din manifestările politice ale domnului președinte Nicolas Sarkozy cu o pancartă pe care scria „Casse toi pov'con”.

Nu știu exact ce înseamnă ”pov'con”, dar casse toi este, din câte îmi aduc aminte, un îndemn mai degrabă negativ, de tip ”sări-ți-ar ochii” sau ”crăpați-ar fierea”.

Posibil ca în integralitatea lui mesajul să fie varianta graseiată și alambicată a unui cursiv ”Fute-m-ar mă-ta” cu care fiecare manifestant, sindicalist sau pur și simplu cetățean român în zi de salariu ar vrea să iasă ca să își manifeste atașamentul față de președinte, prim ministru, parlamentarul care îl reprezintă, în general față de oricare membru al clasei politice de la noi (colectivitate de oameni pe care poporul o desemnează adesea cu apelativul de ”mama voastră de hoți”).

În Franța însă când dai indicații de genul acesta mamelor de politician te saltă caralii, astfel că purtătorul de pancartă a fost condamnat cu sălbăticie la plata unei sume de 30 de euro amendă.

Mărturisesc că, mai ales în zi de salariu, aș plăti și dublu numai pentru privilegiul de a putea să îi explic, pe baza cunoștințelor acumulate prin Berceni și Socului, domnului Ponta ce cred despre el, despre politicile lui dar și despre aspectul lui, cu sau fără bărbuță, ca și despre familia lui, atât cea politică cât și cea biologică.

Domnul Eon însă este un cărpănos și nu a vrut să scoată banu',

Ca urmare un lung proces juridic a început, proces finalizat zilele noastre la CEDO, instituție care iată ce chestii serioase și profunde rezolvă, și care a decis să suspende, cu riscul dezechilibrării bugetului Franței, plata.

Sigur bătălia juridică nu s-a terminat și se așteaptă contraatacul juridic al experților francezi așa că, bietul om nu poate încă să cheltuie suma respectivă deși se pare că, urmare a deciziei de la Strasbourg, se poate apuca să graveze cum vrea el viitoarele pancarte.

Vive la démocratie.

One thought on “Pățania domnului Eon”

  1. Casse-toi inseamna de fapt “pleaca!”. E f. uzuala expresia “je me casse” – eu plec. Probabil pentru “pov con” daca era. Care cred ca vine de la “pauvre connard” ce ar insemna ceva de genul “cacanar amarat”

Leave a Reply

Your email address will not be published.