Deficitul de fier este frecvent întâlnit la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică [1], iar la nivelul Europei se estimează că este prezent la aproximativ 50% dintre aceştia [2]. Fie că este asociat sau nu cu anemia, deficitul de fier scade capacitatea de efort [3] şi afectează calitatea vieţii pacienţilor [4]. O meta-analiză prezentată în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, Londra 2015, demonstrează că tratamentul cu carboximaltoza ferică este asociat cu reducerea de până la 41 de procente a riscului de respitalizare şi a deceselor cauzate de factorii de natură cardiovasculară [rate ratio (95% CI):0.59 (0.40-0.88), p=0.009].
Meta-analiza are la bază patru studii clinice randomizate, finalizate, realizate prin metoda dublu-orb, în rândul pacienților din ambulatoriu care suferă de insuficiență cardiacă cronică (ICC) sistolică şi deficit de fier (FER-CARS-1, FAIR-HF5 , EFFICACY-HF și CONFIRM-HF6). Studiile clinice au comparat eficacitatea şi siguranţa terapiei intravenoase cu carboximaltoza ferică (Ferinject®) faţă de placebo.
Prof. Dr. Stefan Anker, prim-autor al meta-analizei şi ex-preşedinte al Asociaţiei de Insuficiență Cardiacă din cadrul Societății Europene de Cardiologie, declară: „Analiza arată că tratarea deficitului de fier la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică sistolică cu carboximaltoza ferică, ar putea avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii. Deficitul de fier este frecvent întâlnit în cazurile de insuficienţă cardiacă şi contribuie la agravarea bolii. Cu toate că aceste rezultate trebuie confirmate de un studiu clinic extins, diagnosticarea şi tratarea deficitului de fier trebuie luate negreşit în considerare în cazul tratamentului bolnavilor care suferă de ICC.”
În cadrul meta-analizei, au fost analizate datele a 839 de pacienţi trataţi în 138 de centre medicale din 19 ţări. Cazurile de spitalizare şi cauzele decesului au fost evaluate independent şi anonim de o comisie de evaluare care a folosit aceleaşi criterii pre-definite. Fiecare dintre cele patru studii a fost conceput ca fiind dublu-orb, multicentric, prospectiv, randomizat şi a inclus pacienţi trataţi în ambulatoriu cu insuficienţă cardiacă cronică simptomatică (NYHA clasa II/III) cu fracţie de ejecţie ventriculară stângă mai mică sau egală cu 45% şi cu deficit de fier (definit ca feritină <100 ng/mL sau feritină 100-299 ng/mL dacă saturaţia transferinei (TSAT) <20%).
Despre Vifor Pharma
Vifor Pharma, o companie a grupului Galenica – Elveţia, este unul dintre liderii mondiali în descoperirea, dezvoltarea, producţia şi comercializarea de medicamente pentru tratamentul deficitului de fier. Compania oferă, de asemenea, un portofoliu diversificat de medicamente care se eliberează cu sau fără prescripţie medicală. Vifor Pharma, cu sediul la Zurich, Elveţia, are o prezenţă globală în continuă dezvoltare şi o reţea extinsă de filiale şi de parteneri la nivel mondial. Pentru mai multe informaţii despre Vifor Pharma şi grupul Galenica, vă rugăm vizitaţi www.viforpharma.com şi www.galenica.com.
Despre Ferinject®
Ferinject® (carboximaltoza ferică) este o terapie non-dextran, intravenoasă, de substituţie cu fier, descoperită şi dezvoltată de Vifor Pharma, o companie a Grupului Galenica. Ingredientul farmaceutic activ al Ferinject® este carboximaltoza ferică. Până în prezent, la nivel mondial, Ferinject® este distribuit în 68 de ţări pentru tratamentul deficitului de fier şi este administrat în cazurile în care preparatele cu fier oral sunt ineficiente, sau nu pot fi utilizate. În multe ţări, preparatele de substituţie cu fier intravenos sunt utilizate în principal pentru tratamentul pacienţilor dializaţi. Totuşi, deficitul de fier este şi o complicaţie a multor altor boli. Vifor Pharma evaluează noi oportunăţi de tratament ale deficitului de fier cu Ferinject® în diferite arii terapeutice. Alte studii clinice cu Ferinject® sunt în curs de derulare în boala cronică de rinichi (BCR), oncologie (anemia pacienţilor oncologici), cardiologie (insuficienţa cardiacă cronică), managementul transfuziilor de sânge la pacienţi, precum şi sănătatea femeilor.
[1] McMurray JJ, Adamopoulos S, Anker SD, et al. ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2012. Eur Heart J 2012; 33, 1787–1847.
[2] Klip IT, Comin-Colet J, Voors AA, Ponikowski P, et al. Iron deficiency in chronic heart failure: an international pooled analysis. Am Heart J 2013; 165:575-582.)
[3] Jankowska EA, Rozentryt P, Witkowska A, et al. Iron deficiency predicts impaired exercise capacity in patients with systolic chronic heart failure. J Cardiac Fail 2011; 17:899-906.
[4] Enjuanes C, Klip IT, Bruguera J, et al. Iron deficiency and health-related quality of life in chronic heart failure: Results from a multicenter European study. Int J Cardiol 2014; 174:268-275
[5] Anker SD, Comin-Colet J, Filippatos G, et al. Ferric carboxymaltose in patients with heart failure and iron deficiency. N Engl J Med 2009; 361:2436-2448.
[6] Ponikowski P, van Veldhuisen DJ, Comin-Colet J, et al. Beneficial effects of long term intravenous iron therapy with ferric carboxymaltose in patients with symptomatic heart failure and iron deficiency. European Heart Journal 2015;36:657–668.