Compania de comunicare medicala Houston NPA a organizat in perioada 19-21 iunie 2015, la Poiana Brasov-Ana Hotels, editia X a simpozionului EMC PRACTIC MF, dedicat medicilor de familie din Bucuresti, Ilfov, Brasov, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea.
Coordonatorul stiintific a fost Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, doctor in medicina, medic primar urologie. Alaturi de Prof. Calomfirescu au mai sustinut lucrari si alti lectori de renume precum Prof. dr. Mirela Manea, Prof. dr. Gheorghe-Andrei Dan, Prof. dr. Sorin Tiplica, Conf. dr. Mihai Craiu, Sef. lucr. dr. Alin Demetrian, Dr. Valeria Herdea, Dr. Dan Pitigoi, Dr. Horia Nicolae, Dr. Cristina Dascalescu, Dr. Adrian Wiener, Dr. Stelian Cintea.
Pe parcursul celor 2 zile de lucrari, simpozionul a reunit peste 150 participanti, confirmand faptul ca seria de evenimente Practic MF a ajuns sa fie considerata deosebit de importanta pe piata manifestarilor dedicate medicilor de familie din Romania. Formatul PRACTIC MF este unul deosebit de apreciat, deoarece temele fac parte din diverse arii medicale, fata de care medicii de familie manifesta un interes crescut. Punctul forte este invitarea lectorilor din multiple specialitati la intersectie cu medicina de familie, la aceasta editie aniversara participand lectori din specialitatile cardiologie, psihiatrie, pneumologie, gastroenterologie, chirurgie toracica, dermatologie, neurologie si medicina interna.
Rolul medicului de familie in prevenirea si in diagnosticarea precoce a diferitelor afectiuni si echipa medic de familie – medic de alta specialitate au reprezentat punctele comune in majoritatea prezentarilor si declaratiilor lectorilor.
- In acest sens, Prof Nicolae Calomfirescu a declarat pentru Houston NPA ca “intotodeauna am fost ferm convins ca echipa medic de familie-medic de alta specialitate este mult mai buna pentru pacient decat gandirea unui singur om. Infectiile urinare joase, de ex, necesita o abordare in echipa: medic de familie, medic urolog, acolo unde este cazul. Mai ales ca un pacient cu o infectie urinara joasa ajunge de mai multe ori la medicul de familie, decat la urolog. O eventuala problema mai degraba este recunoscuta mai repede de medicul de familie, pentru ca pacientul vine la acesta sa-si faca analizele uzuale, inclusiv cele de urina. Urologul vede pacientul cand acesta din urma este in criza, are o piatra si trebuie sa faca o operatie, endoscopica sau chirugicala. Medicul de familie poate pune primul un diagnostic, poate face managementul pacientului, poate face consiliere. Medicul de familie trebuie sa fie o interfata intre pacient si medicii de alte specialitati.”
- Si in cazul afectiunilor psihice, Prof. Mirela Manea a atras atentia in cadrul simpozionului Practic MF ca prima veriga care poate descoperi tulburarile somatoforme este medicul de familie sau medicul dintr-o anumita specialitate, dupa caz, care trebuie sa stabileasca daca acuzele au sau nu doar substrat organic. Daca nu au cauze somatice sau suspecteaza ca pot exista si cauze psihice pe langa cele fizice, pacientul trebuie trimis si la medicul psihiatru. “Din punct de vedere al definitiei tulburarilor somatoforme, ele reprezinta o patologie psihiatrica noua ca entitate, care beneficiaza de stari/dureri pe care pacientii le descriu cu lux de amanunte. Este o durere psihica, o afectiune de intensitate nevrotica”. Ca sa le recunoasca, medicul de familie trebuie sa fie atent la simptome precum cefalee, prurit fara o cauza somatica/tegumentara, eruptii pasagere, stare de greata, voma, modificari de tranzit (constipatie/diaree, dureri abdominale), aspectul migrator al durerii.
- Rolul echipei interdisciplinare a fost punctat si in prezentarea pe tema nasterilor premature, a dr. Valeria Herdea. “O sarcina cu risc prematurial crescut trebuie sa fie urmarita in echipa: medic de familie- obstetrician-neonatolog. Este extrem de important in aceasta echipa rolul asistentei medicale - placa turnanta intr-un cabinet medical. Cadrele medicale au nevoie tot timpul de un update in comunicare, cu atat mai mult in domeniul prematuritatii. De aceea sunt importante astfel de evenimente, unde se sudeaza echipe interdisciplinare”.
- Rolul medicului de familie in prevenirea afectiunilor intestinului si, mai ales, a cancerului de colon a fost subliniat de catre Dr Dan Pitigoi intr-un interviu acordat organizatorilor Houston NPA, in care a facut un apel catre medicii de familie “sa stea de vorba cu pacientul si sa ceara amanunte despre stilul de viata si alimentatie, sa ceara si sa evalueze setul de analize, astfel incat sa elimine semnalele de alarma ale unor boli ascunse. Daca pacientul se afla in preajma varstei de 50 de ani, se recomanda o ecografie, o endoscopie si o colonoscopie. Printr-o colonoscopie se pot depista cancerul, dar si anumite afectiuni ale stomacului, pancreasului, ficatului. Medicii de familie trebuie sa se orienteze in fata unui caz si sa stabileasca daca necesita interventia unui alt specialist. O propunere ar fi sa aiba o relatie foarte buna cu cativa medici din specialitatile care se ocupa de patologiile frecvent intalnite la pacientii lui”.
La incheierea acestei editii aniversare, Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat: “Ca organizatori de evenimente medicale, incercam sa implicam medicii de familie in toate actiunile pe care le organizam, indiferent ca sunt dedicate in principal altor specialitati medicale, pacientilor, publicului larg sau presei. Nu se poate vorbi despre nicio patologie fara a lua in considerare rolul medicului de familie in preventie, in stabilirea diagnosticului precoce, in tratament sau monitorizarea pacientului. Medicina de familie este o specialitate cu multiple provocari, care presupune abilitati deosebite de comunicare si management, o specialitate care trebuie inteleasa de catre toti actorii din sistemul medical. Echipa Houston NPA se declara foarte mandra de medicii care au partipat la Practic MF pe parcursul celor zece editii de pana acum, de respectul pe care acestia il acorda lectorilor si evenimentului in sine prin prezenta lor constanta la lucrarile stiintifice si prin gradul ridicat de interes pe care il manifesta acest public special”.
Viitoarele editii ale PRACTIC MF se vor desfasura la toamna, in:
- Sovata-Hotel Danubius, intre 25-27 sept, editie dedicata medicilor de familie din judetele SM, SJ, MM, BN, CJ, AB, SB, MS, HG, CV, BV, BH;
- Gura Humorului-Hotel Best Western, intre 30 oct-1 nov, editie dedicata medicilor de familie din judetele BT, SV, NT, BC, VS, VN, GL, BR, BZ, IS.
Calendarul complet al proiectelor derulate de Houston se regaseste site-ul companiei - www.houston.ro
Contact: Simona Oprea - PR Manager Houston NPA, 0733.076.381, simona.oprea @ houston.ro