„Medicul trebuie să înțeleagă faptul că pacientul are nevoie de mult mai mult decât presupune doar tratamentul!”, dr. Gheorghe Borcean, ediția 25 Practic MF, 18-19 mai 2018, Băile Herculane

Ediția cu numărul 25 a Simpozionului Regional Practic MF, ce a avut loc  în perioada 18-19 mai la Băile Herculane, și care, nu întâmplător, a coincis cu Ziua Internaționala a Medicului de Familie a fost ocazia perfectă pentru a aduce în atenție rolul extrem de important al acestui profesionist în sănătate, a cărui activitate contribuie la prevenirea și tratarea multiplelor afecțiuni cu care pacientul se prezintă în cabinetul acestuia. Fie că vorbim de afecțiuni  cardiace, pneumologice, neoplazii, boli reumatismale sau chiar de  afecțiuni ce țin de tulburările psihice, medicul de familie este cel care are cunoștințele necesare pentru a ghida pacientul și a-i oferi cele mai bune sfaturi privind tratamentul corect, așa cum au susținut pe parcursul celor două zile de eveniment lectorii ediției 25 Practic MF care au venit cu  informații extrem de utile pentru practica medicală  privind aceste afecțiuni.

Prin natura activității sale, medicul de familie este cel care stabilește o relație mult mai strânsă cu pacientul și familia acestuia față de medicii din alte specilaități, de multe ori acest aspect fiind unul extrem de important în diagnosticarea precoce și identificarea tratamentului corect. Despre rolul acestei relații medic de familie–pacient, care trebuie să se bazeze pe încredere și confidențialitate a vorbit în deschiderea evenimentului Dr. Schmelas Loredana Gabriela. „Confidențialitatea actului medical  este un principiu etic de bază în practica medicală, și mai mult decât atât trebuie să știți că divulgarea fără drept a unor date ce i-au  fost încredințate medicului sau de care a luat cunoștință în virtutea profesiei, ori funcției, atrage dupa caz raspunderea discilplinară , contravențională sau penală, conform legii”, a atras atenția  Dr. Schmelas Loredana Gabriela - președinte Asociația Medicilor de Medicină Generală și Medicina de Familie Caraș-Severin.

Întărind ideea consolidării unei bune relații medic-pacient, Președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, prezent în cadrul ediției 25 Practic MF, a declarat „Referitor la principiile bioeticii, unul din ele, binefacerea este-cred eu- sinomim cu medicul, cu condiția ca medicul să înțeleagă faptul că pacientul are nevoie de mult mai mult decât presupune doar tratamentul! Dvs., noi toți știm uneori despre pacienții noștri mai mult decat știu ei, relația nemijlocită între medic și pacient este neprețuită! După 2400 de ani de la Juramanul lui Hipocrate a apărut conceptul de autonomia pacientului! Autonomia pacientului poate uneori să încurce binefacerea pentru că, din păcate, pacientul face lucruri care nu sunt spre binele lui!"

Prezent pentru prima dată în calitate de lector la simpozionul regional Practic MF, dr. Rene Ilia din Craiova a atras atenția asupra importanței diagnosticării precoce a cancerului bronhopulmonar și a rolului medicului de familie în acest sens.

 „Rolul medicului de familie ar fi acela de a  îndruma pacientul către o radiografie pulmonară, chiar de  la primele semne respiratorii sau atunci când pacientul prezintă o tuse agresivă. De asemenea, foarte important este ca înainte de realizarea acestei radiografii să nu fie administrate antibiotice. O simptomatologie pulmonară poate masca ceva mai grav, percum o tumoră, iar în urma tratamentului cu antibiotice acea simtomatologie poate să dispară și astfel să fie întârziat diagnosticul corect. Radiografia e cea mai simplă și ieftină investigație pe care medicul de familie o poate recomanda și cea mai la îndemâna pacientului”,  a declarat dr. Rene Ilia, care i-a îndemnat pe colegii prezenți la eveniment să participe la întâlnirile comisiei multidisciplinare pentru tumori toracice din cadrul Spitalului Județean  Craiova, o inițiativă ce pune accent pe echipele multidisciplinare de specialiști din care trebuie să facă parte și medicul de familie.

Dedicat medicilor de familie din  Caraș Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Alba, Satu Mare, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt și Hunedoara, ediția 25 Practic MF a fost coordonată științific de prof.univ.dr. Mirela Manea, care a adus în dezbatere importanța diagnosticării precoce a tulburărilor psihice chiar din interiorul cabinetului medicului de familie.

Despre depresie și rolul determinant al medicului de familie în identificarea primelor semne ale acestei afecțiuni a susținut o prezentare extrem de interesantă  Dr. Ahileas Chimorgiachis, medic primar psihiatrie care a declarat: „Este importantă cunoașterea comportamentului pacientului înaintea semnelor actuale pentru că de cele mai multe ori pacientul nu recunoaște tristețea, pesimismul, dezinteresul sau sunt situații în care acestea nu apar încă de la început. Debutul frecvent al depresiei este cu insomnie, oboseală, tulburari de apetit și de libidou. Atentie! Depresia și anxietatea sunt tulburari cronice, la fel ca diabetul sau bolile de inimă. Pentru a înțelege depresia sunt necesare cunoștinte legate de tulburarile de somn, iar tratamentul de primă linie ar trebui să rezolve rapid și complet insomnia asociată!

Evenimentul, la care au participat peste 170 de medici de familie, a adus în discuție teme extrem de actuale și de utile pentru practica medicului de familie. Pe parcursul celor două zile de sesiuni au luat cuvântul: Dr. Schmelas Loredana Gabriela , Dr.  Pătrău Elena, Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, Conf. Univ. Dr. Rodica Traistaru, Dr. Bica Daniela, Conf. Univ.Dr. Viviana Ivan, Dr. Adrian Gavrila, Dr. Alin Popescu, Dr. Rene Ilia, Dr. Cătălin Colț, As. Univ. Dr.Basa Norina, Prof. Univ. Dr. Simona Negreș, Asis.Univ.Dr Andrei Osman, Conf. Univ. Dr. Cristina Popescu, Asis. Univ.Dr Vlad Pădureanu, Dr. Ramona Colț, Dr. Ahileas Chimorgiachi, Dr. Florea Marius, Conf. univ. dr Avram Claudiu, Psih. Adrian Calomfiirescu, Dr. Simion Balteș, Dr. Ocroteală Luminița, Conf. Univ. Dr Olivia Timnea, Sef Lucr. Dr. Ioana Mihaiela Ciuca, Dr. Lucian Stoica, Sef Lucr. Dr. Carmen Albu, Dr. Diana Brînzei.

Programul ediției 25 Practic MF s-a încheiat cu 2 workshop-uri, unul referitor la examenul de picior în cabinetul medicului de familie, susținut de dr. Ramona Colț și unul pe tema educației pacienților -cum informăm, cum consiliem, cum tratăm? susținut de psiholog Adrian Calomfirescu.

În cadrul Practic MF Baile Herculane a fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant ce a fost oferit domunlui doctor Cunita Gabriel din Baia de Arama, Mehedinți. Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție a fost acordat domnului doctor Petcu Aurel, din Bethausen, județul Timiș.

Următoarele ediții Practic MF din 2018:

  • 08-09 iunie 2018, PMF Clermont Covasna; Județe în target: CV, MS, HG, BC, BZ, PH, BV

  • 19-20 octombrie 2018, PMF Gura Humorului; Județe în target: SV, MM, BN, NT, BT, IS

  • 16-17 noiembrie 2018, PMF Poiana Brasov. Județe în target: BV, SB, AG, DB, PH, CV, HG, MS


Alte evenimente Houston NPA dedicate medicilor de familie:

  • 6-7 septembrie 2018, Conferința regională de cancer bronhopulmonar, Tg. Jiu

  • 11-13 octombrie 2018, Medicina de familie – prima line în asistența medicală, Teatrul Maria Filotti, Brăila

  • 26-27 octombrie 2018, Conferița Națională de Medicina Sexulității, Ana Hotels, Poiana Brașov


Pentru mai multe detalii referitoare la proiect:

Dana Dumitru, Project Manager
0722.585.995, dana.dumitru@houston.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.