Nu lua pastile după capul tău!

Mai acum o săptămână am intrat într-o farmacie ca să cumpăr o banală aspirină. În faţa mea, la ghişeu o doamnă mai în vârstă, îmbrăcată destul de ponosit dar foarte curat, ca pensionarii obişnuiţi. Se arăta nehotărâtă, neştiind ce anume să cumpere. Spaţiul mic de aşteptare care ne separa m-a obligat să asist la dialogul acesteia cu o tânără asistentă de farmacie.

Doama se plângea de o suferinţă oculară. Se exprima într-un mod care îi trăda neaoşa origine. Limbaj binecunoscut medicilor practicieni români lucrători cu opinca ţării. Acuza dureri ale ochilor, împăienjeneli, muşte şi înglodeli.

Înterogată suplimentar de domnişoara asistentă, stimabila clientă vădind în glas o reală suferinţă, a negat scurgerile şi urdorile, reafirmându-şi durerea de cap şi paianjenii înţepăcioşi care o oboseau şi o împiedicau să vadă bine la mers şi la televizor. Cea din spatele casei de marcat, după un moment de adâncă meditaţie s-a decis. A solicitat puţină răbdare pentru a merge în depozit şi a aduce leacul potrivit. La întoarcere a ambalat conţinutul într-o punguliţă de hârtie şi l-a înmânat clientei încasând de la aceasta o sumă relativ modestă pe care vârstnica a scos-o cu mâini tremurânde dintr-un antic portofel de plastic.

La final graţioasa preoteasă a lui Esculap a emis apodictic o recomandare de utilizare a remediului. Câte o picătură, maxim două în fiecare ochi de trei ori pe zi. Am cumpărat şi eu banala aspirină ce mi-a fost ambalată tot într-un mic plic de hârtie.

Afară, pe trotuar lângă uşa farmaciei bătrâna, părea încă nelămurită şi indecisă, învârtind în mână pliculeţul cu medicamntul cumpărat. M-am oprit, i-am dat bunăziua şi m-am prezentat cu calitatea mea de medic. I-am recomandat să efectueze un control medical oftalmologic şi pe viitor să nu se mai adreseze direct ghişeului din farmacie, existând marele risc să aibe o boală serioasă, nediagnosticată încă, precum un glaucom. Boală care netratată ar putea să îi afecteze grav şi definitiv vederea.

Ajuns acasă am scos aspirina din servietă. Pe pliculeţul înpricinat era scris negru pe alb: "Nu lua pastile după placul tău. Întreabă farmacistul!"

Comentează acest articol